Je leest het goed! En oh, wat hoop ik vurig dat dit voor jou niet als een totale verrassing komt!
Zit ik jullie hier dan al drie jaar lang, twee keer in de week onzin te verkopen? Lopen maandelijks 4500 bezoekers met open ogen in de val? Nee, zo scherp zou ik het nu ook weer niet durven stellen.
Het aantal bloggers neemt hand over hand toe. Meer dan vroeger gaan beginnende bloggers op zoek naar blogadvies van bij het ontstaan van hun blog. Dat laatste is niet noodzakelijk een goede evolutie wat mij betreft.
Veel blogadvies legt de nadruk op de cijfertjes en de succesverhalen. Allemaal leuk en aardig, maar over het onvermijdelijke voorafgaandelijke ploeterwerk, het zoeken en tasten in complete eenzaamheid en vertwijfeling wordt met geen woord gerept. Jammer, want in het overgrote deel van de gevallen hoort dit net zo goed bij het succesverhaal.
Blogadvies en frustraties alom
Bovendien gaan de meeste blogtips ervan uit dat alle blogs hetzelfde zijn, alle bloggers hetzelfde willen en kunnen en ieder blog gemaakt wordt met hetzelfde doel voor ogen. Drie maal klinkklare onzin natuurlijk. Blog je met de bedoeling je familie en vrienden op de hoogte te houden van je avonturen op je zes maanden durende wereldreis, dan heb je andere blogtips nodig dan wanneer je een blog start om een nieuw product of dienst op de kaart te zetten. En wil je met je beauty- en lifestyleblog opvallen tussen duizenden anderen, dan heb je een ander plan van aanpak nodig dan met een blog over wandelende takken.
Enfin, het hoeft dus niemand te verwonderen dat het erg makkelijk is om als (startende) blogger grote frustraties op te lopen. Veel makkelijker dan het vinden van zogenaamde goede blogtips in ieder geval!
Tegenspraak
Kom je hier vaker lezen dan zal het je ongetwijfeld al zijn opgevallen dat de blogtips die je op Blogtrommel.com kan vinden vaak nogal voorzichtig geformuleerd zijn. Niet zelden spreken ze elkaar gewoon tegen. Soms zelfs binnen één en hetzelfde artikel! Dat heeft niks te maken met besluiteloosheid of met het feit dat ik nog zoekende ben.
Nee, als geen ander besef ik dat ieder blog andere bedoelingen, andere horizonten en een ander publiek heeft. Het is dus perfect mogelijk dat een blogtip voor blog a dé sleutel tot succes is, terwijl diezelfde blogtip voor blog b nauwelijks enig verschil maakt en voor blog c zelfs ronduit nadelig uitpakt. Of vice versa.
Zowat elk verhaal heeft ook een genuanceerde kant en zelfs een heuse keerzijde en die mogen wat mij betreft zeker niet onderbelicht blijven. Al moet ik meteen grif toegeven dat je daarvoor zo nu en dan goed tussen de regels moet kunnen lezen. Allemaal niks voor een modern blog en dito lezer – die het liefst alle lekkere content meteen bite sized en voorgekauwd van het scherm moet kunnen rippen – maar toch: beste lezer, doe je best!
En wat dan gezegd van diegenen die dat blog zal (moeten) maken/onderhouden? Een ding weet ik zeker: wil zo’n blogproject enige kans op slagen hebben dan zullen we toch rekening moeten houden met die arme blogger.
Want je kan ervan op aan: een blog starten, het pakt altijd anders uit dan je van tevoren had ingeschat! Zelfs al had je je nog zo grondig voorbereid. Groot is de kans dat jijzelf en jouw blog in de loop der tijd een serieuze evolutie zullen ondergaan. Ik heb het dan over de manier waarop je naar je eigen blog kijkt, de wijzigende insteek van je blog, je bijgestelde ambities enzovoort. Blogtips zullen met andere woorden ook moeten meegroeien met jou als blogger.
Blogtips à la carte
Daarom krijg je op Blogtrommel.com niet alleen het “klassieke” blogadvies genre: Hoe-krijg-ik-meer-bezoekers-op-mijn-blog en Hoe-katapulteer-ik-mijn-blog-ASAP-naar-de-top-van-Google. Ik weet wel: lang niet elke blogger heeft aan dat prestatiegericht bloggen evenveel boodschap, maar je kan er niet om heen dat dit soort artikelen veruit het populairst zijn. Dat hoeft geen verbazing te wekken als je weet hoe arbeidsintensief een hobby als bloggen is/kan zijn. Daar wil je wel een beloning voor terug. Voor veel bloggers komt die beloning er het liefst in de vorm van piekende bezoekersstatistieken en een legertje volgers.
Maar daarnaast dus ook tips voor bloggers die met “wat minder” tevreden zijn, (inspiratie)tips voor de mens achter het blog, trucs die z’n gemak dienen, adviezen en handvaten gericht op het individueel blogplezier op de wat langere termijn ook.
Iedere blogger – van de kleine dagboekblogger zonder vooropgezet plan tot de gepatenteerde nicheblogger die Google kost wat kost te vriend wil houden – kan hier wat waardevols vinden. Enkel de grenzeloos ambitieuze internetprofessional die middels zijn/haar blog binnen een paar maanden wil uitgroeien tot een heuse internettycoon blijft vermoedelijk wat op zijn honger.
Wie ’t schoentje past…
Elke blogger die zich tegoed wil doen aan welk blogadvies dan ook zou zich eerst moeten afvragen of deze of gene blogtip wel bij hem past. Wat voor blogger ben ik? Wat voor soort blog heb/wil ik? Wat is het (uiteindelijke) doel van mijn blog? Dat soort dingen.
Het heeft geen enkele zin mordicus een blogtip te willen toepassen die je in se tegen de borst stuit, wie ook het bewuste advies heeft uitgevaardigd. Het is trouwens even onzinnig om ieder advies dat je pad kruist te willen opvolgen.
Mocht je graag aan de slag willen met deze of gene blogtip(s), dan is het vermoedelijk erg nuttig wat geduld te hebben. Een blog is als een tanker: het duurt een tijdje eer je het effect van een koerswijziging merkt. Anderzijds: het is niet omdat je een koers hebt bepaald, dat je die koers tot het einde der tijden van je blog moet aanhouden…
Leer jezelf (als blogger) kennen en ga uit van je eigen kracht (Oh mijn god, ik klink als een echte goeroe). Ga dan op zoek naar blogtips waar jij het warm van krijgt en ga daarmee aan de slag. Laat je niks wijsmaken, (en ja, laat die zogenaamde blogexperts zo nu en dan maar lekker raaskallen) blijf alert, blijf nadenken. Niet voor niks zitten in mijn bloggersgids een aantal artikels met wat onorthodoxe tips.
Ik besluit met een quote die ik hier al eerder gebruikte:
“Zowat alle blogtips die je op het internet kan vinden zijn nuttig. Dat is het punt niet. Dé hamvraag is of je deze tips ook naar je hand kan zetten, zodat ze ook voor JOU werken.”
Geef een reactie