Nieuwe nukkige liefde: WordPress-theme Twenty Fifteen

Heel veel bewondering heb ik voor bloggers die jaar en dag bij dezelfde layout zweren. Niet zo bij deze jongen. Ik ben geen kei in grafische vormgeving. Ik vind het desondanks leuk om ermee bezig te zijn, maar een en ander zorgt ook voor stress en onzekerheid. Het hoeft dan ook niemand te verbazen dat BT al vele keren van look is veranderd. Mijn laatste verovering: het WordPress-theme Twenty Fifteen.

Leestijd: 4 minuten

Wie een tweetal jaar geleden WordPress installeerde kreeg Twenty Fifteen standaard meegeleverd. Echt flitsend of vernieuwend ziet het er – net als bij de meeste door WordPress ontwikkelde themes – misschien allemaal niet uit.

Bling-bling magazine

Als het op WordPress-themes aankomt grijp ik nogal graag naar de thema’s in de zogeheten magazine-stijl, waarbij op de homepage een (groot) aantal blogberichten in een raster worden getoond; uitgelichte afbeelding incluis. Een dergelijk opzet geeft je meer keuze om te bepalen welke blogposts je permanent voor het voetlicht wil plaatsen. Dat hoeven dus niet noodzakelijk je laatst geschreven berichten te zijn.

Allemaal heel mooi en best gezellig, maar ook vaak een tikje druk en onoverzichtelijk…

WordPress-theme Twenty Fifteen: focus op de tekst

Niks van dat alles bij Twenty Fifteen. Wat dit thema dan toch zo bijzonder maakt?

Het is een kwestie van smaak en aanvoelen natuurlijk, maar ik vind dat Twenty Fifteen goed bij mijn content past. Zo gaat quasi alle aandacht onmiddellijk naar de tekst van het artikel (met een fijne lettergrootte voor de bodytekst en (tussen)koppen die lekker chunky uitvallen). Koppel dat aan een bladspiegel met veel witruimte, en je hebt een opmaak en indeling die jou wat makkelijker (en langer) bij de les zou moeten kunnen houden.

En minstens even leuk voor mij is de manier waarop dit thema met (uitgelichte) foto’s omgaat. Of niet natuurlijk. Je bent namelijk niet veroordeeld tot een afbeelding – met de juiste afmetingen godbetert – om het er allemaal een beetje behoorlijk te laten uitzien. Gebruik je geen uitgelicht plaatje in je artikel, dan krijg je alvast geen afzichtelijk gekleurd vak. Halleluja!

Misschien weet ik niet goed waar te zoeken, maar ik mis vaak thema’s waar geschreven content ook zonder kamerbreed uitgerold beeld goed wordt weergegeven. Elke suggestie hieromtrent is welkom!

Liefde met makken

Dat wil overigens ook niet zeggen dat Twenty Fifteen niets met afbeeldingen kan. Integendeel. Bijzonder is hier de kopafbeelding. Je zou verwachten dat het dan gaat over de foto bovenaan over de volle breedte van het scherm, maar in feite wordt een plaatje aangebracht dat de hele sidebar beslaat.

Een leuke gimmick, maar niet noodzakelijk bevorderlijk voor de leesbaarheid/bruikbaarheid van die zijbalk. Gebruik je die kopafbeelding dan is het vaak behoorlijk lastig om een geschikte kleur te vinden voor de tekst in de zijbalk. Ik laat het dan ook maar wijselijk achterwege…

Ik ben dus niet blind voor de gebreken en onhebbelijkheden van dit layoutje. Zoals bij alle WordPress-thema’s afkomstig van WordPress zelf heb je maar heel weinig in de pap te brokken als je je blogtheme wil personaliseren.

Zo hang je in het geval van Twenty Fifteen vast aan een indeling zonder echte menubalk (die  is ondergebracht in linkjes in de zijbalk). En dat de sidebar links van de contentkolom zit is ook apart. De achtergrondkleuren van je blog kan je kiezen, maar de kleur van het canvas of de kleur van de bodytekst dan weer niet.

Er is in dit standaard-theme uiteraard ook geen sprake van custom sidebars en dergelijke. Dat zorgt er onder meer voor dat ik geen gerelateerde berichten kan tonen wanneer een bezoeker een blogbericht opent. Ik probeer dat te compenseren door de menubalk optimaal in te richten en een boel linkjes naar artikelen te stoppen, maar dat lukt niet helemaal. Ik betaal dus wel een prijsje (onder de vorm van minder pageviews).

Natuurlijk is één en ander wel te ondervangen met een pluginnetje hier en daar, maar dat heeft weer andere nadelen.

Daartegenover staat dat lezers/bezoekers gemiddeld wel wan langer op dit blog blijven hangen.

Layout van WordPress Twenty Fifteen aanpassen met SiteOrigin CSS

Standaard komt dit thema met een stuk of wat kleurenschema’s om uit te kiezen. En hoewel je elk van die schema’s kan aanpassen in de Customizer, kan je het zaakje pas helemaal naar je hand zetten als je overweg kan – of durft – met HTML en CSS…

… Of je kunt aan de slag met SiteOrigin CSS, een plugin  die de visuele elementen waaruit een blogtheme is opgebouwd toont en benoemd én nadien ook vrij makkelijk kan bewerken. Je kan in dit geval veel en veel verder gaan dan gewoon wat kleurtjes veranderen. Denk dan aan dingen als:

  • het wijzigen van lettertype en -grootte van de bodytekst
  • de kleur van de linkjes veranderen
  • de breedte van je contentkolom en zijbalk aanpassen
  • bepaalde secties van je blog een andere kleur geven
  • het anders opmaken van je titels

Enfin, laat je even gaan en in no time merkt niemand nog enige verwantschap met je oorspronkelijke WordPress-theme.

Een snelle en eenvoudige manier om een beetje bedreven te raken in CSS. Na een beetje oefening lever je het werk af van ’n specialist.

Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats: neem alsjeblieft een back-up van je blog alvorens je deze plugin installeert en ermee aan de gang gaat!

Je wijzigingen definitief opslaan in een child-theme

Eén van de grote nadelen van WordPress-thema’s is dat ze (als het goed is) regelmatig moeten worden geüpdatet. Die updates zijn absoluut noodzakelijk maar zorgen er wel voor dat de wijzigingen die je aan je thema deed teniet worden gedaan. Via een child-theme is aan dat probleem echter een mouw aan te passen.

Een child-theme is eigenlijk een kopie van je eigenlijke WordPress-theme met daarin de wijzigingen die jij hebt aangebracht. Belangrijk om weten is wel dat je child-theme altijd afhangt van het eigenlijke (ouder)-thema. Zonder dat ouder-thema kan het child-theme nooit werken!

Wil je wijzigingen aanbrengen in je WordPress-thema doe dat dan in het child-theme en laat het originele thema ongemoeid. Je hoeft nu niet meer bang te zijn voor een update van het ouder-thema, aangezien je wijzigingen zijn opgeslagen in je child-theme.

Om een child-theme te maken gebruiken we een plugin: Child theme configurator

Zo, tot zover mijn worstelingen in een poging om jullie een betere leeservaring te geven.

Verder lezen?

Category:

Comments

8 reacties op “Nieuwe nukkige liefde: WordPress-theme Twenty Fifteen”

  1. Ximaar avatar

    Echt fantastisch vind ik het niet, maar dat geldt voor veel WP-thema’s. Zelf mis ik idd de menubalk, die ik het liefste links of boven fixed in het scherm hou. Met die wens valt meteen 90% af. En zo heb ik nog wat wensen waardoor eigenlijk alles af valt. Zelf heb ik al een jaar of 6 de (in mijn ogen) minst beroerde. Er hoort een speciale widget bij die ik niet mooi vind en dus niet ingeschakeld heb. Ik kan wel kiezen voor verschillende zijbalk-posities. Een klein jaar terug kon ik opeens kiezen voor lettertypes en heb dat meteen gedaan. Wel maak ik handmatig met een style-instructie de text in de artikelen wat groter. Zelf zou ik ook graag de achtergrondkleur van de artikelen of zachtgeel willen zetten (leest prettiger), maar die optie is er niet en ik zit dus gewoon aan wit vast. Toch maak ik me er allemaal niet zo druk om, het gaat meer om de inhoud en of mensen iets te melden hebben dat je niet op andere plekken leest of hoort.

  2. Rob avatar

    Ik hou toch meer van een grid lay-out als ik eerlijk ben.
    AL moet dat dan wel weer de mogelijkheid hebben tot een excerpt of het tonen van een samenvatting onder de afbeelding. Ik worstel daar zelf ook best wel mee, want juist die tekst erbij tonen, zorgt in mijn huidige lay-out dat het er niet “mooier” op word en dus probeer ik het te houden op een duidelijke titel. Ik vind het “Extra” theme van “elegant themes” een prettig theme. Als ik het goed in de gaten heb gehouden dan draaien hier websites op zoals berlijn-blog en nomadic boys. Ooit dacht ik dat het veel gebruikte “divi” theme misschien wat overschat was? Maar als ik kijk naar de nieuwe lay out van het blog van elegant themes zelf….

    https://www.elegantthemes.com/blog/

    Dan vind ik divi toch wel smaakvol bewerkt en ingezet. Ondanks dat is dit geen promotie voor hun haha. Themeforest biedt ook genoeg leuks en zelf gebruik ik een ander platfrom op het moment.

    Ik ben altijd een beetje bang dat je layout kan zorgen voor minder of meer verkeer. Je website kan opeens meer bezoekers trekken of mensen haken juist af, ergste is complete suicide en dat is best gek als je bedenkt dat er niets veranderd aan de inhoud. Een beetje te vergelijken met winkels die soort gelijke producten verkopen en de een kom je graag en bij de ander blijf je liever weg? Daarom wat mij betreft het veranderen van layouts een gevoeligheid en een risico. Ik ben het wel met je eens dat het allemaal niet zo “schreeuwerig” hoeft.

    Totaal off topic, maar benieuwd of je iets weet over dit theme. Ik vond dit:
    http://blogfabrik.de/en/

    Wat een tof initiatief. Bestaat hier ook zoiets? dat je weet?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Nee, ik ken geen Nederlands of Vlaams initiatief als Blogfabrik. Ik ga het toch nog eens nader bekijken…

  3. Irene avatar

    Ha Ben… toen ik dit las… dacht ik direct aan deze theme voor deze magic blog: https://demo.mythemeshop.com/s/?theme=Simpleton. En fan was je toch al van mythemeshop.com. 😉

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank voor de suggestie (mijn vingers beginnen alweer te jeuken)! Maar weet jij ook wat er gebeurt als je geen uitgelicht afbeelding in je artikel gebruikt? Krijg je dan zo een lelijk grijs vlak, of komt er alleen de titel van je stuk te staan?

      1. Irene avatar

        Ha Ben, als het theme netjes afgewerkt is, zal het geen verschil maken. Mocht dat wel het geval zijn, dan kunnen we dat natuurlijk m.b.v. een Child Theme verhelpen. Ik help je zoals altijd graag… 🙂

        1. Irene avatar

          Ha Ben… Je kunt natuurlijk ook deze plugin inzetten: https://nl.wordpress.org/plugins/quick-featured-images/ . Het zorgt ervoor dat er dan altijd een ‘standaard’ afbeelding verschijnt… Zie mijn DM…

  4. Irene avatar

    Wauw wat een mooie theme, dit btw… 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *