Aantal bezoekers van een blog: opschepperij en veel mist

Sharp Ben avatar

In:


Zet twee bloggers bijeen en binnen de 7 seconden zijn ze aan het ouwehoeren over de bezoekersaantallen van hun blog. Echt verrassend is dat niet. Bloggen is een nogal arbeidsintensieve hobby en daar wil je als blogger wel wat voor terug. Lezers en bezoekers bijvoorbeeld.

Laatste update: 10/08/2019

Zeker nu het blog als discussieforum – met vele reacties onder het blog – definitief schijnt te hebben afgedaan, lijken de cijfertjes en de statistieken over het aantal bezoekers van een blog zowat het enige tastbare instrument te zijn om het succes van je blog te meten. Alleen: met cijfers kan je alles bewijzen en het is bovendien erg makkelijk om appelen met citroenen te gaan vergelijken. Want ‘pageviews’, ‘bezoeken’, en ‘unieke bezoekers’, het zijn bijvoorbeeld termen die vrolijk en ongestraft door elkaar worden gebruikt. Enfin, tijd om de mist een beetje te laten opklaren…

Pageviews versus bezoeken (sessies) versus unieke bezoekers

Opgelet: het gaat hier om de terminologie die Google gebruikt in z’n Google Analytics. Andere software voor het bijhouden van websitestatistieken kunnen dus andere termen en criteria gebruiken.

Unieke bezoeker

Stel dat ik vandaag je blog ontdek en ik je enige bezoeker ben. Ik bezoek je site 1 maal.

In je statistieken van vandaag zie je 1 bezoek (sessie), 1 ‘unieke bezoeker’ (ik) en 1 ‘bezoeker’.

Sessie of bezoek

Stel dat ik je blog fantastisch vind en er niet op uitgekeken raak. Ik bezoek je blog vandaag 24 keer.

In de statistieken van vandaag merk je nog steeds 1 ‘unieke bezoeker’ (ik), maar ook 24 sessies/pageviews/bezoeken.

Een bezoek of sessie duidt op een reeks pageviews uitgevoerd door een unieke bezoeker binnen een bepaalde tijdspanne. Een sessie wordt pas afgesloten na een halfuur.  Ga ik met andere woorden van je blog weg, maar kom ik binnen ’t halfuur nog eens terug, dan telt dat als één sessie.

Pageviews

Als ik tijdens mijn 24 bezoeken telkens 3 keer een pagina of blogbericht aanklik zie jij in je statistieken 1 ‘unieke bezoeker (ik), 24 bezoeken en 72 pageviews.

De term ‘Unieke bezoekers’ duidt dus op het aantal verschillende mensen dat jouw blog heeft bezocht.

De pageviews duiden op het totaal aantal kliks waarvoor alle unieke bezoekers tijdens al hun bezoeken aan je blog zorgden. Elke sessie kan goed zijn voor meerdere pageviews.




Cijfers zeggen niet alles

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat, wanneer velen van ons het over onze bezoekersaantallen hebben, we enkel melding maken van het aantal pageviews. Logisch natuurlijk: het is het hoogste cijfer dat uit onze statistieken te halen valt en hoge cijfers maken indruk in dit wereldje.

Als iemand zegt: “Mijn blog heeft 5000 bezoekers.”, dan zegt me dat in eerste instantie niet bijster veel. Want zijn het 5000 bezoekers per dag? Per week? Per uur? Per maand? Unieke bezoekers? Pageviews?

En dan nog blijft het moeilijk om cijfertjes te interpreteren. Zo is het perfect mogelijk dat een blog een klein maar zeer trouw publiek heeft, wat zich uit in een klein aantal unieke bezoekers en een relatief groot aantal pageviews. Of net het omgekeerde: een groot aantal unieke bezoekers maar een klein aantal pageviews. Dat kan wijzen op het feit dat een blog wel erg makkelijk gevonden wordt, maar dat bezoekers om wat voor reden dan ook niet vinden wat ze zoeken…

Wellicht is daarom het aantal unieke bezoekers van een weblog van veel groter belang. Adverteerders (maar niet alleen zij) kijken liever naar het aantal mensen van vlees en bloed dat een blog bereikt over een bepaalde periode. En wat doen al die bezoekers eigenlijk op je blog? Lezen ze je berichten, bezoeken ze trouw meerdere pagina’s, blijven ze lang hangen, laten ze reacties achter op je blog of zijn ze binnen een paar seconden alweer weg?

En laat nu net dat aantal unieke bezoekers moeilijk te traceren zijn met de standaardapplicatie voor statistiekjes uit Blogger of WordPress. Om daar behoorlijk zicht op te krijgen moet je je toevlucht nemen tot gespecialiseerde programma’s als Google Analytics.

Cijfers manipuleren

Het is poepsimpel en nog helemaal legaal ook! Bezoek Blogtrommel.com. De home page toont je meteen een hele reeks artikelen zonder dat je je te pletter hebt moeten scrollen. Maar het zijn natuurlijk maar hele korte stukjes. Net genoeg om je nieuwsgierig te maken als het goed is. Wil je verder lezen, dan moet je de grote knop aanklikken en zo bezorg jij mij al een eerste extra pageview.

Vergelijk dat maar eens met een blog waar tientallen artikelen integraal netjes onder elkaar staan. De bezoeker heeft vanzelfsprekend veel minder nood aan klikken…

Heb je veel berichten met interne links dan scheelt het ook een slok op een borrel. Je zet je bezoeker subtiel aan om dieper in je blog te kijken, maar verplicht hem/haar tot niks.

En als de mist is opgetrokken dan zien we dat alles relatief is. Zelfs het aantal bezoekers van een blog!

Category:

Comments

21 reacties op “Aantal bezoekers van een blog: opschepperij en veel mist”

  1. Miss Mags avatar

    Het valt me inderdaad zelf ook op dat veel bloggers pageviews vergelijken met bezoekers. Terwijl dat inderdaad een wereld van verschil is.

    Ik zie ook blogs die een teller hebben staan, maar die teller telt vaak de pageviews. Dat betekend dat men zelf ook iedereen de browser kan refreshen om zo over te komen dat er wel 1000 mensen dagelijks kijken op de site.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Precies! En bovendien is de ene pageview teller de andere niet. Google Analytics telt bijvoorbeeld ander dan WordPress. Bij Google Analytics kan je de pageviews afkomstig van je eigen IP-adres uitsluiten om toch een wat correcter beeld te krijgen… Maar voor velen is die mogelijkheid nog onbekend.

  2. Eli avatar

    Leuk artikel. En het is inderdaad relatief allemaal. Ik vraag me wel eens af hoeveel mensen mijn verhalen daadwerkelijk lezen. Wat mij betreft is kwaliteit nog altijd beter dan kwantiteit. Ik heb liever een paar loyale en leuke volgers. Dan een hele massa die het maar voor de helft leest.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Welkom, en Dank voor ’t compliment! 🙂

      Inderdaad het is vandaag de dag een hele klus om de gemiddelde internetter langer dan een minuut geboeid te houden… Volgens Google Analytics spendeert de gemiddelde bezoeker tegenwoordig 3:30 minuten op Blogtrommel.com. Persoonlijk vind ik dat nogal wat.

      Maar, bezoekers met een korte attention span of niet, kwaliteit (en blogplezier) moeten primeren op de kwantiteit.

      1. Eli avatar

        Klopt, je moet het ten eerste voor het plezier doen. Al moet ik wel zeggen dat ik het een sport vind om de cijfertjes omhoog te krikken. Maar al met al is het bijzaak… Helemaal mee eens. En dat we in een zap-tijd leven is iets waar we maar mee moeten leven.

        1. Sharp Ben avatar
          Sharp Ben

          Ja, dat kat-en-muis spelletje met de bezoekersaantallen van je blog hield me meer dan eens recht in de begindagen van dit blog… 🙂

  3. Tussen Droom en Daad avatar

    Ik geloof dat er bij WordPress maar onderscheid gemaakt wordt tussen twee categorieën, waarschijnlijk unieke bezoekers en pageviews.
    Maar ik geloof dat het cijfermateriaal bij (de gratis versie van) WordPress een beetje beperkter is dan bij andere platforms. Zo zie je bij de overzichten (jaar- en maandstatistieken) bijvoorbeeld enkel de pageviews. Ik heb er eerlijk gezegd alsnog geen idee van hoeveel mensen mijn blog nu werkelijk bezoeken – ook al bekijk ik die grafiekjes geregeld eens.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Hé, dat is even geleden ! 🙂

      De WordPress statistieken van de gratis versie zijn op zich redelijk uitgebreid, maar alleen gericht op pageviews. Nu zijn er op het internet heel wat gratis pagetellers te krijjgen (die je dan installeert via een stukje code dat je in een tekstwidget onderbrengt). Maar ook die tellers zijn lang niet altijd even betrouwbaar…

      1. Tussen Droom en Daad avatar

        Nu ja, uiteindelijk zijn de grafiekjes die ik heb voldoende duidelijk: als ze hoog zijn, doet mijn blog het behoorlijk goed – zakken ze plots veel (zoals de voorbije periode, aangezien ik niets schreef), dan verdien ik ’n trap onder mijn kont en moet ik weer in actie schieten 😉
        Het is inderdaad een tijdje geleden dat ik nog van me heb laten horen! Ik ben hier wel trouw blijven lezen hoor – mijn reacties bleven alleen een beetje achterwege vrees ik…

        1. Sharp Ben avatar
          Sharp Ben

          Dat geeft niet… Ik lees en reageer zelf ook veel minder bij anderen tegenwoordig. Iedereen is en blijft hier welkom… 🙂

  4. Arletta avatar

    Leuk artikel! Ik weet de verschillen wel, ik heb alleen géén idee waar ik het aantal unieke bezoekers kan vinden bij mijn blog? Ik heb gewoon de standaard teller die bij blogger erin zit..

  5. Sharp Ben avatar
    Sharp Ben

    Dank voor het compliment! Voor zover ik weet geeft Blogger inderdaad geen unieke bezoekers weer in zijn (standaard)statistieken. Een mogelijkheid is om Google Analytics te installeren.

    Echt moeilijk is dat niet: gewoon je blog bij Google Analytics aanmelden, een stukje code laten aanmaken en deze code dan in de zijbalk van je blog plaatsen (via een tekstgadget).

  6. Frank Scholtens avatar

    Als gebruiker van (Google’s) Blogger en Google Analytics valt me op dat zelfs het aantal pageviews niet consistent is. Zo vertelt GA dat ik gisteren 30 dec 27 pageviews had, Blogger meent dat het 39 waren. Naar de verschillen kan ik alleen maar gissen, maar ik vermoed dat GA verscheidene robots en spiders (zoals de Google indexer, Bing indexer e.d.) niet meetelt als pageview, blogger doet dit wel en vandaar hogere aantallen.

    Hoofdreden voor mij om GA te gebruiken, is dat deze wel duidelijk het aantal unieke bezoekers per dag/week/maand weer geeft.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank voor je reactie hier.

      Hoe langer hoe meer heb ik de indruk dat ieder programma op een andere manier aan zijn cijfers komt. En dat de logica erachter angstvallig geheim gehouden wordt.

      Zo heb ik het sterke vermoeden dat Google Analytics een bezoeker pas registreert als die 15 seconden op je site is. Als je dan weet dat een achteloze bezoeker (die je blog niet kent) zich doorgaans binnen de 10 seconden een mening vormt over een site…

      Andere software ‘stopt’ met tellen als je als bezoeker langer dan een bepaalde tijd op één en dezelfde pagina vertoeft…

      Online-marketeers en – grafici gaan zelfs uit van de 3-seconden regel. Binnen die tijdspanne beslist een wildvreemde bezoeker die op je site landt of je pagina de moeite waard is om verder te bekijken of niet.

      Het is dus erg makkelijk om appels met peren te vergelijken en erg moeilijk om echt betrouwbare cijfers te krijgen. Het beste wat je kan doen is steeds dezelfde software en/of methode te gebruiken, zodat je in ieder geval altijd dezelfde vergelijkingsbasis hebt.

  7. Rick avatar

    Altijd schrijven vanuit je eigen gevoel en niet zodat andere jou verhaal lezen.
    Zelf schrijf ik omdat ik dan van mijn verhaal af ben en of dat iemand anders het leest is alleen maar mooi genomen voor mij.
    Overigens wel een hele mooi blog!

  8. Gerda A. avatar
    Gerda A.

    Eindelijk duidelijkheid voor mij. Heb sinds een paar dagen Google Analytics, de statistieken op Blogger en dan een pageteller. Geen daarvan is hetzelfde. Wat ik mij nog wel afvraag is de returning visitors, geldt dat alleen op dezelfde dag of altijd? Groetjes Gerda

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Daar ben ik blij om! Het is min of meer normaal dat verschillende tools voor statistieken ook verschillende resultaten weergeven.

      Bij mijn weten hebben de returning visitors betrekking op het aantal weerkerende bezoekers over de ingestelde periode.

  9. carel avatar

    Laat mij nou maar genieten van dat vaste groepje bezoekers die af en toe een reactie plaatsen. Met cijfers manipuleren heeft al menig crisis veroorzaakt

  10. Carmen avatar

    Leuk artikel, bedankt voor de info. Als nieuwkomer (fashion blog) moet ik nog een heleboel leren… 🙂

  11. Cynthia avatar

    Leuk omschreven artikel! Kun jij mij misschien vertellen hoe je interne links kun invoegen met bijvoorbeeld één woord? Ik blog nu een paar maanden en moet nog steeds ZO veel leren!! Dank je wel alvast. Groetjes Cynthia.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank voor je compliment!

      In principe kan je heel eenvoudig (interne) links maken:

      1) Zoek het artikel waarnaar moet worden gelinkt
      2) Kopieer het volledige webadres dat je vindt bovenin de adresbalk van je browser (CTRL+c)
      3) Ga via het dashboard van je blog naar het artikel waarin je een interne link wil plaatsen
      4) Selecteer het woord (of de woorden) die aanklikbaar moeten worden
      5) Kies voor “Link (invoegen)
      6) Plak het volledige webadres dat je zonet selecteerde in stap 2 in het daartoe bestemde vak (CTRL+v)
      7) Je bent klaar, vergeet de wijzigingen niet op te slaan!

      Was dit een antwoord op je vraag?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *