Hoe backlinks naar je homepage een hinderpaal zijn voor je SEO

Sharp Ben avatar

In:

Dan heb je je blog ramvol steengoede content om duimen en vingers van af te likken. Wat er nog ontbreekt om uit te groeien tot een regelrechte internetsensatie? Inkomende links (backlinks) naar die artikels. Ga echter op onderzoek uit en dan blijkt dat het overgrote deel van de backlinks naar je homepage verwijst. Het is iets waar geen hond van wakker ligt. En dat is jammer!

Leestijd: 5 minuten

Shallow links

Inspiratie voor dit blogbericht haalde ik uit dit artikel van Search Engine Journal. Daar heeft men het over shallow links. Letterlijk vertaald: oppervlakkige links. Maar in afwachting van een betere Nederlandse vertaling houd ik het voor de duidelijkheid op backlinks naar je homepage. Want dat is hetgeen wat ermee bedoeld wordt.

Om kort te gaan: shallow links zijn backlinks naar je homepage, die idealiter zouden moeten verwijzen naar een specifieke, dieperliggende pagina op je site.

Voorbeeld van onterechte backlinks naar je homepage?

Stel, je hebt een webwinkel waar je schoenen verkoopt. Je verkoopt kinderschoenen, damesschoenen, herenschoenen, sportschoenen, enz… Een blogger schrijft een artikel over kinderschoentjes en verwijst daarvoor naar jouw webwinkel middels een link naar de homepagina. Fijn natuurlijk, maar in dit geval is het veel logischer als er een gelinkt wordt naar de specifieke webpagina met alleen maar kinderschoenen.

Met het oog op de gebruiksvriendelijkheid van je site voor je bezoekers valt er trouwens ook wat voor te zeggen. Eigenlijk stuur je je lezer gewoon het donkere bos in als je gewoon naar het domein linkt. De eigenlijke informatie waar ‘ie naar op zoek is mag hij zelf proberen opsnorren? Niet meteen de ideale manier van werken…

Massa’s “onterechte” backlinks naar je homepage helpen de SEO niet écht vooruit

Tuurlijk is leuk als jouw domeinnaam vaak vernoemt tot in de verste uithoeken van het internet. Het liefst mét een aanklikbare link, dat spreekt. Maar om in Google potten te breken met je blog, heb je veel meer aan backlinks voor specifieke artikels of blogberichten.

De reden daarvoor is simpel: bij SEO draait het om het indexeren en vindbaar maken van individuele webpagina’s. Niet om homepages/domeinen. En dat ondanks het feit dat de bekendheid en algehele reputatie van de domeinnaam echt wel een rol speelt in de SEO. Het is dus vooral zaak om backlinks te verzamelen naar specifieke pagina’s op je domein.

Shallow links: is er iets aan te doen?

Oké, die vele backlinks naar de homepage brengen je blog niet zoveel bij als eerst gedacht. Het probleem is wel dat het vooral andere bloggers en webmasters zijn die zorgen voor inkomende links naar je site. In de meeste gevallen heb jij hier weinig in de pap te brokken. Daarbij, veel bloggers zijn zich van geen kwaad bewust en verwijzen gewoon naar een domeinnaam, terwijl ze toch vaak naar een specifieke pagina zouden moeten verwijzen. De natuurlijke reflex, uit onwetendheid, tijdsgebrek of gemakzucht…

Gesteld dat je als ambitieuze blogger iets aan dit probleem zou willen doen, dan is dit je plan van aanpak:

  1. Stel een lijst samen van de sites die enkel naar de homepagina van je blog linken
  2. Bezoek de blogs die op je lijst staan
  3. Bedenk een alternatieve link (een link naar een specifiek artikel op je blog die de link naar je domeinnaam kan vervangen)
  4. Probeer de eigenaar van het blog in kwestie te contacteren
  5. Vraag of zij of hij bereid is om de bestaande link naar je domeinnaam te vervangen door de link van jouw keuze
  6. Hoop dat de tegenpartij inderdaad ingaat op je verzoek en de link wijzigt

Enfin, een nogal omslachtige procedure voor een paar linkjes naar je blog. Ook dat zal wel een reden zijn waarom er zo weinig mee gebeurt. Het is al lastig om bij te houden naar welke sites jij allemaal linkt vanuit je blog. Laat staan dat je nog eens zou moeten onderzoeken of en hoe anderen naar jouw site linken.

Zoeken naar sites met shallow links naar je blog?

De problemen beginnen al met het zoeken naar sites met “onterecht” geplaatste links naar jouw homepage. Je moet met andere woorden een beeld krijgen van de websites die naar je blog linken. En natuurlijk ook naar welke pagina’s op je blog er dan gelinkt wordt. Dat is je zogeheten backlinkprofiel.

Veel SEO-tools kunnen wel helpen met het oplijsten van je backlinkprofiel. Ook Google Search Console kan je je van dienst zijn. Beschik je niet over die tools dan zou je eventueel nog in Google zelf terecht kunnen, zoals onderstaande video toont:

In deze video gaat men in de eerste plaats op zoek naar sites die jouw domeinnaam/merk/naam vernoemen zonder een backlinks naar je homepage te plaatsen. Maar je kan dezelfde techniek toepassen om te proberen sites te bewegen om backlinks te plaatsen naar dieperliggende, meer relevante pagina’s.

Dit kan je wél zelf doen

Bekijk de hierboven beschreven werkwijze en het heeft toch veel weg van brandjes blussen en achter de feiten aanhollen. Je hebt geen controle over wie over jou(w blog) schrijft, of daar al dan niet linkjes aan te pas komen en zo ja, welke dat dan precies zijn. Je kan zelf wel een paar dingen doen om meer specifieke links van je blog over het internet te verspreiden:

a) Maak steengoede content

Zo vergroot je de kans dat collega’s je specifieke artikel/url gaan bewaren en gebruiken om naar jou te verwijzen.

b) Link naar specifieke pagina’s als je ergens een online profiel aanmaakt

Een beetje blogger maakt hier en daar wel eens een online profiel aan. Heel vaak heb je de gelegenheid om er ook een link naar je eigen blog of website achter te laten. Kies niet simpelweg voor een link naar je homepage, maar denk na over een link naar een artikel of blogpost waar het publiek dat je op die platformen tegenkomt wat aan zou kunnen hebben.

c) Niet alleen backlinks naar je homepage plaatsen bij het gastbloggen

Ook wanneer je een artikel mag schrijven voor een andere website (gastbloggen) mag je meestal een link plaatsen naar je eigen site. Kies ook hier niet gewoon voor een simpele link naar je homepage. Denk wat strategischer en ga voor een link naar een specifiek artikel – of naar een archiefpagina. Slimme bloggers kiezen bijvoorbeeld voor een link naar een stuk dat nauw aansluit bij het topic van het gastartikel.

Twee vliegen in één klap: jij vermijdt een zoveelste shallow link en de bezoeker op het door jou geschreven gastblog krijgt de kans om meer van jou te lezen.

De juiste prioriteiten stellen

Tot zover het verhaal over shallow links. Ik wil je nog wel op het hart drukken om hier ook niet té veel energie aan te spenderen. Trek dus niet maniakaal ten strijde tegen backlinks naar je homepagina. Het backlinkprofiel van een doorsnee blog telt nu eenmaal veel links naar de homepage.

De hele operatie vergt heel veel energie voor mogelijks een kleine winst. Die energie kan je misschien beter gebruiken om veel meer mooie artikels te schrijven. Maar wie op het vlak van SEO het onderste uit de kan wil halen, heeft weer iets om de tanden in te zetten.

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *