Zullen we het nog een keer hebben over de blogtip die steevast in de top 3 terechtkomt als het om advies rond succesvol bloggen gaat? Juist ja, dat wat afgezaagde liedje over een niche voor je blog. Want hoewel er heel wat voor te zeggen valt, zou zo’n blogniche – vooral als beginnende blogger – het minste van je zorgen moeten zijn.
Leestijd: 3 minuten
Begrijp me niet verkeerd: die centrale niche voor je blog is belangrijk. Helemaal als je zinnens bent Google stormenderhand in te nemen. Maar we vergeten wat te makkelijk dat je blog ook een rol kan spelen zonder echte niche. Wat me vooral stoort is dat de zoektocht naar een niche vaak nodeloos ingewikkeld wordt gemaakt en dat hierdoor menig beginnende blogger de stuipen op het lijf krijgt. Niet zelden haakt ‘ie dan vroegtijdig af, en dat is doodjammer!
Beginnende blogger: vind en volg je passie!
En ja, het kan een tijdje duren eer je die passie vindt. En nee, dat is geen schande. Je bent lang niet de enige die op zoek is naar die passie. Dat is geen reden om je blog niet alvast in de steigers te zetten. Geschreven én gepubliceerde artikels incluis! Breng het balletje alvast aan het rollen: schrijf al je zin hebt, maak je schrijvende meters, meander van het onderwerp naar het andere, experimenteer naar hartenlust met stijlen, persoonlijke sausjes, blogformats en soorten content. En goochel tot slot met blogfrequenties en publicatietijdstippen.
Het doel van het experiment is duidelijk: ontdek haast spelenderwijs welke verhalen je het liefst brengt (en altijd naar teruggrijpt), welke stijl het beste bij jou past, welke formules werken en welke niet, welke artikelen het best aanslaat bij je lezers (en welke niet). Wedden dat één en ander toch anders uitpakt dan je bij de voorbereiding van je blogproject – als je al de moeite had genomen om een voorbereiding te maken – had ingeschat?
Organisch doorgroeien naar een blogniche?
Voel je na verloop van tijd nog steeds de behoefte aan een veilige niche voor je blog? Het zou zomaar kunnen. Kijk in dat geval met enige afstand naar je eigen blog. Welke onderwerpen komen wel vaker terug? Welke blogposts doen het steevast goed bij je lezers? Vragen zij om meer van hetzelfde? Zie je een rode draad, een weerkerend thema? Voel je je daar lekker bij? Is het antwoord “Ja!”, dan is het moment aangebroken om verder te gaan nadenken over je blogniche.
Vermoedelijk volg je al een poosje blogs die je leuk vindt of naar opkijkt. Je trad al in contact met de eigenaren van de bewuste blogs. Dat is belangrijk. Om je plaats in het landschap te vinden, om je aan hen op te trekken. Groot is de kans dat jouw blog zich ergens in de buurt van het snijpunt bevindt van het handjevol blogs waar jij het meest naar teruggrijpt. Maar daarnaast is het raadzaam goed te kijken naar wat jouw blog verschillend maakt van datzelfde handjevol blogs. Wat doen zij niet of onvoldoende? Kan jij daar wat mee, dan is dàt jouw eigen plekje!
Jij evolueert constant. Je blog dus ook
Of je ’t nu doet voor jezelf, je klanten, je vrienden en familie of desnoods de kat van de buren, zo’n blog is jouw platform waar jij het laatste woord hebt. Het is dat woord dat je lezers willen lezen. Het is dat woord waarvoor je lezers terugkomen.
De weg die je zonet insloeg is geen autosnelweg zonder op- en afritten. De weg kan en mag dus kronkelen. Je mag zelfs een blokje om rijden om uiteindelijk toch weer op hetzelfde punt uit te komen. Het is allemaal toegestaan, zolang jij jezelf al blogger recht in de ogen kan blijven kijken.
Ik geef het je op een briefje: verreweg de meeste succesvolle nichebloggers waren ooit een beginnende blogger en hebben veelal een erg hobbelig parcours afgelegd. Keulen, Rome en Parijs zijn niet op één dag gebouwd.
Dus, beste beginnende blogger, start een blog, experimenteer naar hartenlust, volg je hart, maak plezier en luister onderweg naar niemand. Het straalt allemaal af op je blog. Het zou zomaar kunnen dat je publiek eerder dan verwacht komt aanzetten.
Geef een reactie