Het internet is bezaaid met goede raad om lezers en bezoekers naar je website of blog te krijgen. Maar welke van die tips renderen het best? Ik zocht en vond mijn top 10 van de beste manieren om lezers te krijgen naar je blog. Ik geef ze even mee in toenemende volgorde van belangrijkheid.
10. Zoek en vind je persoonlijk plezier in het bloggen
Wie dit blog een beetje volgt verwachtte deze tip waarschijnlijk wat verderop in de lijst. Het heeft er alles mee te maken dat jouw bezoeker/lezer/volger in eerste instantie weinig uitstaans heeft met jouw plezier. Hij/zij merkt er niet zoveel van. Neemt niet weg dat bloggen – en bezoekers op je blog krijgen – vooral een lange termijn werkje is. Bovendien moet er ook een minimale kwaliteit geleverd worden. Twee dingen die je alleen maar kan waarborgen als de funfactor voor jou als blogger voldoende groot blijft.
Idealiter zou een ander moeten uitmonden in (minimaal) 1 à 2 degelijke blogposts per week, liefst rond een min of meer vast tijdstip gepubliceerd. Vaker kan ook, maar wees er dan wel zeker van dat je dit ook op (zeer) lange termijn kan blijven volhouden. Doe het minder dan 1 keer per week en het wordt moeilijk om een trouwe schare volgers te krijgen.
9. Baken je onderwerpen af, vind je eigen insteek
Specialiseer je en kies ervoor om door je lezer gekozen te worden. Bouw een nicheblog, met andere woorden. Toegegeven, je verliest potentiële bezoekers maar je wint trouwe lezers die weten wat ze van jou kunnen verwachten. Bij dit alles wil een persoonlijke stijl en dito verpakking van de boodschap wel eens helpen. Steek je nek uit en laat je gelden.
8. Laat inhoudelijk sterke reacties achter op andere blogs
En doe het regelmatig. Verwacht ook hier echter geen wonderen. De tijden dat blogbezoekers systematisch de blogs afgingen van elkeen die een reactie achterliet, ligt voorgoed achter ons. Het is wel een manier om banden te smeden met de eigenaar van het blog waarop je reageert.
7. Let op de SEO van je blog
Nog zo’n tip die je waarschijnlijk iets hogerop in de lijst had verwacht. Inderdaad, een goede zoekmachineoptimalisatie brengt je blog hoog in Google. Derhalve krijg je waarschijnlijk veel nieuwe bezoekers over de vloer. Meestal haastige bezoekers zijn echter nog geen trouwe lezers van je blog.
6. schenk aandacht aan interne linkbuilding
Eerder gepubliceerde berichten “koppelen” aan je nieuwere content, het brengt niet zozeer nieuwe lezers naar je weblog. Wel zet het de lezers en bezoekers die je al hebt ertoe aan meer van je artikelen te lezen. Bovendien zorgt die interne linkbuilding ervoor dat Google en andere zoekmachines het makkelijker hebben om uit te zoeken waar je blog eigenlijk over gaat.
5. Zorg voor leesbare teksten
In min of meer correct Nederlands natuurlijk (al heeft zo’n onbehouwen kantje ook wel z’n charmes op een doorsnee blog), maar daar blijft het niet bij. Ik denk verder aan: het verzorgen van een optimale opmaak van het blogbericht en indeling van je blog, het vermijden van al te lange lappen tekst, het gebruik van tussenkopjes en witruimtes, het vermijden van kleurencombinaties die pijn doen aan de ogen, of gewoon kiezen voor een lettertype dat fijn leest. Je lacht misschien, maar je zou versteld staan hoeveel blogs hier de mist in gaan. Maak het voor je lezer liefst zo moeiteloos mogelijk!
4. Plaats smeuïge koppen boven je artikels
Nu gaat het om de knikkers! Ik heb het hier al tot vervelens toe herhaald: de titels zijn het belangrijkste stukje van je blogbericht. Krachtige koppen trekken de aandacht, krachtige tussenkopjes houden je publiek bij de les.
3. Sluit je blog aan op social media en word er actief
De link naar je blog hoort thuis op elk social media profiel waar je actief bent. Niet dat je daar tegenwoordig alle heil moet van verwachten. Maar het zijn kanalen waarlangs je (ook) je pr kan verzorgen.
Zonder engagement bereik je ook hier niks. Bezoek dus ook regelmatig de social media waar je actief bent. En niet alleen om te lurken. Volg de hashtags die voor jou blog(niche) van belang zijn, meld je aan voor Facebook-groepen, frequenteer communities en wees actief op klassieke berichtenfora.
Toegegeven, tel alles bij elkaar op en het wordt een tijdrovend klusje. En zeker in het begin zal je je de vraag stellen of het sop de kool wel waard is. MAAR – anders dan de inspanningen voor SEO bijvoorbeeld – heb je hier per definitie te maken met mensen die wel degelijk interesse hebben in wat je doet.
2. Deel je blogs dan ook systematisch op de social media
Het is een kunst op zich en het scheelt een gigantische slok op de borrel.
1. Gebruik Twitter!
Ook dit zeg ik niet voor het eerst: bij elke blog zou een Twitter-account moeten worden meegeleverd! Akkoord, ook hier moet de nodige tijd voor uitgetrokken worden om er kind aan huis te worden, maar die tijd verdient zich dubbel en dik terug. En relatief snel ook. Sterker nog: mocht je ooit op de onzalige idee komen om maar één enkele tip toe te passen, laat het dan deze zijn.
Zo, dat waren mijn 10 beste manieren om lezers te krijgen naar je blog. Alle 10 de tips werken fenomenaal goed zeker op iets langere termijn. Enkel via Twitter kan je de zaken echt een beetje bespoedigen mocht je daar behoefte aan hebben.
Verrassing
Nu ik het lijstje zo overloop vind ik het wat vreemd dat het verhaal over gastbloggen nergens in het stuk voorkomt. Het is weliswaar een uitstekende manier om te netwerken onder bloggers, expertise binnen te halen op je blog en je weblog in de schijnwerpers te zetten bij een publiek dat in beginsel niet het jouwe is, maar per saldo levert het relatief weinig lezers op voor je blog. Er gaat bovendien aardig wat werk inzitten – vooral dan voor diegene die de blogpost schrijft – en veel hangt ook af van hoe je gastheerblogger de zaken aanpakt. kortom, te veel mitsen en maaren om een plaatsje te krijgen in deze top 10.
Merk tot slot ook op dat ik in deze onderscheid maak tussen “bezoekers” (even komen piepen uit pure nieuwsgierigheid) en “lezers” (bericht aanklikken, van a tot z lezen en daarna op zoek naar eventuele andere interessante stukken). Het verschil tussen beiden is subtiel maar wezenlijk.
Geef een reactie