Hoe belangrijk is het aantal woorden voor een blog?

Sharp Ben avatar

In:

Laatste update: 6 april 2018

Volgens mij de derde meest voorkomende vraag bij beginnende bloggers (op 1 staat Waarover moet ik bloggen?” en op 2 Hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn blog?”). Nu dus: het aantal woorden voor een blog.

Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier over de “ideale” lengte van een blogbericht, gemeten naar het aantal woorden.

Ook hier zijn geen heldere duidelijk richtlijnen te geven. Het hangt er dus (alweer) vanaf welke norm je jezelf oplegt. Het is jouw weblog en dus bepaal jij hoeveel woorden je nodig hebt om je (blijde) boodschap te verkondigen. Te vaag antwoord? Oké, dit zijn mijn persoonlijke overwegingen en bedenkingen over dit onderwerp.

Minimaal 250 woorden

Waarom? Google heeft zowat 250 woorden nodig om je tekst te kunnen “interpreteren.” Onder andere op basis van die interpretatie bepaalt Google hoe relevant je tekst is en waar die thuishoort in de zoekresultaten.

Die 250 woorden is een verouderde maatstaf. Vooral ook omdat blogartikels niet meer alleen ui tekst bestaan. Een artikel bevat ook foto- en videomateriaal, tekeningen, infographics, podcastfragmenten enzovoorts. Ook die kunnen Google informatie geven waarover zo’n blogpost gaat.




Ideale lengte: 300 à 600 woorden

Hé, daar heb je dan toch een concreet cijfer! 500 is het vaakst geciteerde concrete cijfer. Niet voor niks, natuurlijk. Voor de blogger is die lengte vaak voldoende om een gestoffeerd en samenhangend verhaal op te hangen. Voor de lezer/volger/bezoeker is het doorgaans prima te behappen in een tijdsbestek van 2 tot 3 minuten.

Langere blogberichten?

Kunnen ook! Google en andere zoekmachines zijn er dol op. Zij gaan er simpelweg van uit dat een langer blog meer (relevante) info bevat, vollediger en dus waardevoller is. Bij gevolg schatten zij het bericht hoger in, wat er op termijn voor zal zorgen dat je blog hoger in de zoekresultaten wordt getoond. Wil je nu goed scoren in Google met je stuk, streef dan naar een lengte van meer dan 1.000 woorden. En ook bij cornerstone content ligt de grens ver boven de duizend woorden…

Opgepast! Langer is niet altijd lekkerder!

Het aantal woorden van je blogtekst zegt natuurlijk niet alles.

Met bovenstaande wetenschap in het achterhoofd is het misschien verleidelijk om dan maar eindeloos te blijven door emmeren. Er bestaat natuurlijk ook nog zoiets als een fijne leeservaring voor je waarde bezoeker. Die wil zo snel als ook maar enigszins mogelijk de info van het scherm schrapen en dan snel weer over tot de orde van de dag.

Ontelbare keren is het mij overkomen: van blog naar blog zappend, interessante stukken tegenkomend, maar pfieuw wat een lengte.  Nu even niet. Straks zéker terugkomen. Ik hoef er verder geen tekeningetje bij te maken: van uitstel kwam veel vaker afstel. Het is bovendien geweten dat moderne internetters zeer snel afgeleid zijn. Tot slot: lange lappen tekst lezen van een beeldscherm, het is een vermoeiende bezigheid.

oh ja! Hier nog enkele tips voor goed leesbare teksten.

Maximaal 1500 woorden?

Van een uiterste grens qua aantal woorden zou ik niet meer spreken. Het is waar dat naarmate je artikel langer wordt, het aantal lezers dat tot aan het eind blijft lezen afneemt. Het skimmen neemt toe. Bezoekers scrollen snel door je stuk om te kijken naar elementen die aangeven of je bericht voor hen interessant is.

Is een blog bericht langer? Dan kan je overwegen om je blogstuk in 2 te splitsen. Een ramp is dat niet. Je hebt dan 2 berichten voor de prijs van 1 portie moeite. En je lezer heeft een extra reden om je blog (later) nog eens opnieuw te bezoeken!

Uitzonderingen

Die zijn er ook: bij instructieblogs, how to’s kookblogs en dergelijke is het natuurlijk onzin om het aantal woorden te beperken. Instructies moeten immers duidelijk zijn, je lezer moet zo goed mogelijk geholpen worden en als daar 3.500 woorden voor nodig zijn dan is dat maar zo.

Als ik naar mezelf kijk moet ik vaststellen dat ik zelden of nooit naar het aantal woorden in mijn bericht kijk. Enkel de maximale lengte houd ik (soms) in mijn achterhoofd.

Tot zover het ideale aantal woorden voor een blog.

Om een lang verhaal kort te maken…

  • gebruik zoveel woorden als je nodig hebt om je punt te maken (maar geen woord meer)
  • blijf on topic
  • Verplaats jezelf in de schoenen van je lezer

En jij?

Tel jij het aantal woorden als je een blogbericht schrijft? Wat is jouw langste blogbericht ooit? Ik ben benieuwd!


Category:

Comments

13 reacties op “Hoe belangrijk is het aantal woorden voor een blog?”

  1. Roxanne avatar

    Als ik die vraag zou krijgen dan zou ik zeggen 400 woorden. Gevoelsmatig. Ik kijk zelf wel altijd naar het aantal woorden op mijn blog, maar ik zit er zelf vaak overheen. 1500 lijkt mij dan weer echt teveel. Als ik een lang verhaal schrijf dan zijn dit 700-900 woorden, schat ik zo.

    1. sharpben avatar
      sharpben

      Dank voor je reactie!

      Die 1500 woorden is ook voor mij echt te veel. Het mag dan ook nooit een gewoonte worden. Bij 1500 woorden verplicht ik mezelf om het verhaal op te breken in meerdere berichten.
      Ik ben van nature nogal breeedsprakerig, en dus zijn berichten van “slechts” 4 à 500 woorden eerder zeldzaam.

  2. petepel avatar

    Tijdens het schrijven let ik er nooit op. Wanneer ik klaar ben, loop ik door de tekst met ‘less is more’ principe in mijn achterhoofd. Niet om het aantal woorden naar beneden te krijgen, maar eerder vanwege de structuur in mijn teksten en de leeservaring voor de bezoeker. Wanneer dat klaar is dan post ik. Zonder te tellen hoeveel woorden ik heb gebruikt. Een goed blog heeft precies zoveel woorden nodig om z’n verhaal te vertellen.

    1. sharpben avatar
      sharpben

      Dat lijkt mij een gezond principe!

  3. Rianne avatar

    Alleen wanneer ik meedoe aan de schrijfuitdaging van Plato (Platoonline) genaamd de WE-300 tel ik het aantal woorden. Anders gebruik ik het aantal woorden wat ik meen nodig te hebben. Wel merk ik door het regelmatig meedoen aan de WE-300 dat ik iets compacter ben gaan schrijven en vaker denk: Genoeg is genoeg, alles is gezegd.

    1. sharpben avatar
      sharpben

      300 woorden, dat zou voor mij pas een flinke uitdaging zijn…

  4. Lilith avatar

    De lengte van mijn tekstjes zijn héél variabel. Af en toe heb ik zin in een stukje fictie, dat kan enkele zinnen zijn, maar even goed bijna een volledige bladzijde in Word. Voor mij maakt de lengte van een blogbericht niet zoveel uit. Als ik lange lappen tekst niet lees, dan is dat ofwel omdat het onderwerp me niet interesseert, ofwel omdat de persoon niet goed genoeg schrijft, maar niet omdat het een lange lap is…

    1. sharpben avatar
      sharpben

      Juist die afwisseling in lengte vind ik erg fijn. Het is telkens weer een verassing…

      We zijn natuurlijk toegewijde bloggers die weten hoeveel tijd en moeite in zo’n blog kruipt (dat scheelt een slok op een borrel…

  5. Cin avatar

    Ik heb even gekeken en mijn posts op ‘Cin vertelt’ vertellen in 200 tot 350 woorden wat ik kwijt wil. Op ‘Cin’s verzinsels’heb ik meer woorden nodig om een verhaal neer te zetten. Daar varieert het woorden aantal ook veel meer. Er staan verhalen met plusminus 500 woorden maar ook verhalen van 1500+ woorden.
    Zelf vind ik die langere verhalen er niet altijd uitnodigend uit zien maar voor mij is het heel leerzaam dit soort verhalen toch te schrijven en plaatsen.

  6. Irene avatar

    Je hebt helemaal gelijk. ’t Internet is een vluchtige bezigheid. Men scant artikelen op wetenswaardigheidjes. En men leest vooral de laatste hopelijk pakkende zin/conclusie. Doe ik eerlijk gezegd zelf ook!

    1. sharpben avatar
      sharpben

      Ja, nu ik er zo over nadenk moet ik vaststellen dat ik de tekst vaak scan. Om dan te “beslissen” of het interessant genoeg is om echt gelezen te worden…

  7. Gustavo Woltmann avatar
    Gustavo Woltmann

    Don’t count the words, make the words count!
    Ik schrijf zelf ook meestal zo’n 600 tot 700 woorden, maar er zijn er ook bij van meer dan 1000 woorden. Ik heb het even nagekeken, en ik heb nog nooit boven de 1500 gezeten (oef 😉 ), want erg lange stukken tekst vind ik zelf ook niet aangenaam lezen. Als je een filmpje plaatst met een begeleidende tekst, mag het volgens mij ook gerust minder dan 200 woorden zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *