Bing SEO: als je blog ook vindbaar moet zijn op de vergeten zoekmachine van het web

Sharp Ben avatar

In:

Wie SEO zegt denkt onmiddellijk aan een goede vindbaarheid in Google. Maar het internet telt natuurlijk nog andere zoekmachines. Zo is er Bing van rivaal Microsoft. Ook al is Bing natuurlijk geen partij voor Google, toch loont het de moeite1 om als ambitieuze blogger ook naar je Bing SEO te kijken.

Leestijd: ca. 4 minuten

Bing SEO versus Google SEO: de verschillen?

Wil je ervoor zorgen dat je blogberichten en -pagina’s bovenaan in de zoekresultaten komen, dan moet je in beide gevallen… goeie artikels schrijven. Of toch tenminste met iets komen waar voldoende mensen wat mee kunnen.

Ik ben natuurlijk geen specialist, maar het lijkt er toch op dat Bing SEO een ietsje simplistischer in elkaar zit dan bij de collega’s van Google. Met – bijvoorbeeld – bepaalde “oudere” technieken waar Bing meer belang aan hecht dan Google.

Bij het bepalen van de juiste positie in de zoekresultaten lijkt het algoritme van Google veel meer te kijken naar hoe gebruikers met content omgaan. Niet meer zozeer naar het feit of die content SEO-technisch goed op punt staat.

Maar nu dus over naar Bing!

1. Bing SEO: een Exact Match Domain is een voordeel

Exact Match Domain (EMD)? Dit zijn domeinnamen die precies overeenkomen met een zoekterm die zeer belangrijk is voor jouw blog. Heb je een (niche)blog over kantklossen, dan ben je op Bing duidelijk meer in het voordeel met een domeinnaam als kantklossen.be dan bij Google.

De kans is groot dat de EMD van je keuze al bezet is. Dat hoeft geen probleem te zijn want pakweg een .biz of .info werkt net zo goed.

2. Het focus trefwoord in de url van je pagina

Het lijkt erop dat Bing extra belang hecht aan het feit dat het precieze focus trefwoord van je artikel in de url voorkomt. Ook Google kijkt hiernaar, maar het is er een SEO-factor die de laatste jaren minder is gaan spelen.

3. Zoektermen op cruciale plaatsen in het artikel

Het is zaak je zoektermen  op een aantal strategische plaatsen op je pagina te laten terugkomen (op een natuurlijke, niet geforceerde manier):

  • in de titel van je bericht zoals die op je blog verschijnt
  • in de titel van het zoekresultaat zoals het te zien is in de zoekmachines
  • ergens in de eerste alinea van je bericht
  • verspreid doorheen je blogbericht
  • in enkele van de tussenkopjes
  • in de META-omschrijving van het stuk

Wederom, ook voor Google zijn/waren deze dingen erg belangrijk. Maar vooral de laatste jaren kijkt Google veel meer naar andere zaken dan naar dingen die al bij al vrij makkelijk in te stellen en te manipuleren zijn door bloggers en webmasters. Voor je Bing SEO weegt het plaatsen van focus keyphrases blijkbaar toch nog zwaarder door.

4. Social signals wegen zwaarder op Bing

Hoe meet je de kwaliteit en de populariteit van webpagina’s (en hoe bepaal je dus de positie van die webpagina’s in de zoekmachines)? Google wil graag het nieuwste van het nieuwste tonen. Bing is eerder geneigd de wat oudere sites te bevoordelen.

Bing maakt er geen geheim van dat sociale signalen een belangrijke rol spelen bij het beoordelen van artikelen. Google van zijn kant is hieromtrent altijd vaag gebleven.

Wie wil scoren in Bing is in het voordeel als er veel verkeer van social media naar het blog toekomt. Rechtstreekse kliks naar je blog, maar ook likes, deelacties en andere signalen die duiden op animo om en rond jouw content.

Het aantal backlinks naar jouw blog lijkt dan weer minder doorslaggevend te zijn op Bing dan op Google.

5. Bing  weet beter raad met multimedia

Blijkbaar is het Bing dat er beter in slaagt om multimedia in de zoekresultaten te integreren. Men heeft een beter idee wat er in video’s gebeurt en men kan overweg met flash-websites. Gevolg? Je krijgt in Bing (nog) meer credits voor je werk als je ruimte maakt voor multimediale content op je site.

6. Is Google intelligenter dan Bing?

Als het op (interpreteren van) teksten aankomt neemt Google zonder aarzelen de leiding. Haar algoritme maakt veel meer gebruik van data en artificiële intelligentie. Daardoor kan Google onder meer beter begrijpen wat het uiteindelijke doel is van een zoekopdracht.

Verder probeert Google alle webpagina’s te indexeren (wat nog niet wil zeggen dat ze ook getoond worden), terwijl Bing nadrukkelijker probeert om alleen het beste te tonen.

En tot slot ligt de focus bij Google nu al een aantal jaar bij de mobiele gebruikers (mobile first index).

Mocht je je echt willen verdiepen in Bing SEO dan kan je dat het beste doen middels Bing webmaster tools. Iets wat ikzelf nog niet deed. Oh ja, je hebt hiervoor wel een Microsoft-account nodig.

Moet je je nu echt vermoeien met Bing SEO?

Die vraag zou je je inderdaad kunnen stellen. Want qua marktaandeel (zoekvolume) stelt Bing niet zo veel voor, en dat is nog zacht uitgedrukt. Slechts zowat 5% van de zoekopdrachten gaat over Bing. Google gaat aan de haal met meer dan 90% van de zoekopdrachten.

Zo bezien lijkt het zinloos om als individuele hobbyblogger veel extra energie te steken in SEO voor Bing. Tenzij je (hoofdzakelijk) voor een Amerikaans publiek blogt. Want daar krijgt Bing wél voet aan de grond.

Het goede nieuws is wel dat als je in Google mooie posities weet te bemachtigen, dat ook zou moeten lukken in Bing. Precies omwille van die wat ouderwetse SEO-technieken waar Bing op vertrouwt.

Bing: op 2 na grootste verkeersbron voor Blogtrommel.com

Bing mag dan al een vergeten speler zijn, stiekem was de internetzoekmachine van Microsoft in het voorbije jaar toch goed voor een derde plaats als het ging om het aantal bezoekers.  Ver achter Google (uiteraard!), maar vóór Twitter, Facebook en Pinterest bijvoorbeeld. En dat terwijl ik me in 14 jaar Blogtrommel.com2 nooit enig moment heb beziggehouden met Bing SEO.

En gelet op de recentste ontwikkelingen bij Google is dat wel een prettige gedachte.

Voetnoten:

  1. Het ziet er wel naar uit dat Bing de laatste tijd beetje bij beetje wat van de achterstand op Google goedmaakt. Onder meer dankzij de nauwe samenwerking met ChatGPT. En ook de wat tanende reputatie van Google – als gevolg van blunders en onthullingen – zal er niet vreemd aan zijn. ↩︎
  2. De voorloper van deze site. ↩︎

Category:

Comments

2 reacties op “Bing SEO: als je blog ook vindbaar moet zijn op de vergeten zoekmachine van het web”

  1. Audrey avatar

    Hier had ik nou nog nooit over nagedacht! Ik merk dat Duckduckgo en ecosia ook steeds meer verkeer opleveren.

  2. Ximaar avatar

    50% komt bij mij via een zoekmachine. 94% daarvan via Google, 5% via Bing en 1% via overige zoekmachines als DuckDuckGo. In Google heb ik nooit tijd gestopt, dus doe ik het ook maar niet in Bing. 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *