Weinig lezers en toch je blog laten groeien? 3 stappen die het verschil maken

Sharp Ben avatar

In:

Bloggen kan erg frustrerend zijn. Zeker aan het begin van je blogavontuur. Je werkt je uit de naad om mooie artikels online te zetten, maar niemand komt lezen. Maar kan je zo’n blog toch laten groeien op relatief korte termijn?

Leestijd: ca. 4 minuten

Natuurlijk, net zomin als Rome en Parijs bouw je dat blog niet in één dag op. En daarbij komt nog: er is vandaag erg veel concurrentie van social media, Youtube én andere blogs. Wonderen zijn zeldzaam. Echter, niemand zegt dat je jaren moet bloggen voor jezelf, je moeder en de kat van de buren.

Wat is de sleutel om een blog te laten groeien?

Zoek het niet te ver! Eigenlijk heeft een blog maar 3 dingen nodig op weg naar succes:

  1. goede ideeën/artikels
  2. die goed worden uitgewerkt
  3. over een voldoende lange periode

En dus:

1. Zoek uit welke blogs een gevoelige snaar raken bij jouw lezers

Oké, Waarschijnlijk ben je je blog gestart omdat je dat zelf bereleuk bindt. Dus is het logisch als je vooral blogt over onderwerpen die je hart sneller doen slaan. Maar zijn het dezelfde topics waar ook je bezoekers op zitten te wachten? Dat is lang niet zeker.

Weten wat je lezers de moeite waard vinden, deels is dat een gokspelletje. Maar voor één keer is het toch een goed idee om in de bezoekersstatistieken van je blog te duiken. Open Google Analytics en stel de periode in op een termijn van 3 tot 6 maanden. Kies in het menu links:

Rapporten —> Levenscyclus—> Betrokkenheid —> Pagina’s & schrmen

Je krijgt aldus een lijst met de vaakst aangeklikte pagina’s op je site. Cijfers zeggen misschien niet alles, maar liegen doen ze ook niet. Welke blogberichten kregen opvallend veel méér paginaweergaven dan gemiddeld? Dat is meer dan een indicatie.

Kijk trouwens niet alleen naar de Paginaweergaven. De Gemiddelde tijd op pagina (in de 5de kolom van het rapport) is misschien zelfs nog belangrijker. Blijven bezoekers beduidend langer hangen, dan is dat toch een teken dat er op die bewuste pagina iets te beleven valt…

Je hebt geen idee hoe je je blog kan laten groeien, want je hebt te weinig data?

Dat is inderdaad een nadeel. Hoewel, het gaat hier niet per se om de grote aantallen. Wel om de opvallende pieken. Ben je pas begonnen met bloggen en scoor je gemiddeld zo’n 10 pageviews per artikel, dan zou ik toch eens gaan kijken wanneer er plots ’n 15, 20 of 30 op de tabellen verschijnt.

En ja, natuurlijk spelen er ook andere factoren mee – zoals het feit dat een artikel goed vindbaar is in de zoekmachines, seizoensgebonden effecten of het feit dat je stuk viraal is gegaan op social media – maar algemeen gesproken zeggen hoge gemiddelden dat je goed bezig bent.

2. Probeer uit te vissen wat voor die blog het verschil maakte

Het recept om een blog te laten groeien is eigenlijk verrassend simpel: maak plezier en doe meer dingen die echt werken (en houd je minder bezig met wat nauwelijks werkt).

Vandaar de zoektocht naar de pagina’s met de meeste kliks en de langste tijd op pagina. Je gaat gericht op zoek naar datgene wat die artikels anders maakt dan de rest. Open elk artikel en kijk:

  • zijn er onderwerpen die vaak terugkomen?
  • is er iets bijzonders aan de hand met de blogtitels (qua aantal woorden, wel of geen cijfertjes, specifieke woorden,…)?
  • over wat voor soort artikels gaat het (columns, lijstjesposts, reviews, verhalen, fotoblogs, how-to’s)?
  • hoelang zijn de blogs meestal?
  • wat is er eventueel bijzonder aan de opmaak en indeling van die goed presterende artikels?

Onderzoek één en ander aandachtig. Waarschijnlijk vind je een aantal elementen die vaker terugkomen. Dat zegt iets, en voor jou als blogger is de boodschap duidelijk: maak meer van dat en vroeg of laat gaat het balletje echt aan het rollen!

3. Je blog laten groeien? Geef niet te vroeg op!

Je ziet het te vaak gebeuren. Blogs die na een veelbelovende start snel weer verlaten worden. Zonde, want vrij typisch aan zo’n blog is dat een halfjaar tot een jaar nodig heeft om voet aan de grond te krijgen. Je publiek moet je weten te vinden, je blog moet eventueel geïndexeerd raken in Google. En last but not least, jij moet als blogger voldoende tijd krijgen om te ontdekken wat (voor jou) werkt en wat niet.

Zo heeft het weinig zin om aan de hierboven beschreven oefening te beginnen met slechts 15 of 20 blogberichten online. Moeilijk om dan een evolutie te zien of een weerkerend patroon te herkennen.

Nee, als je aan een blog begint – en groei is belangrijk – engageer je dan om het zaakje één jaar aan te houden én ga minimaal 100 blogberichten publiceren. Beslis nadien of bloggen echt wat voor jou is en wat er desgevallend anders moet. Zo geef je je project tenminste een eerlijke kans.

Mag ik alleen maar bloggen volgens wat de statistieken me dicteren?

Nee, die redenering is iets te simpel. In godsnaam: volg je hart, blog vanuit de buik, maak plezier, experimenteer en schrijf. Zorg dat er content online komt. Pas na verloop van tijd kan je in de statistieken duiken om te zien wat er al dan niet werkte.

Zo vermijd je ook dat je blog saai en te voorspelbaar wordt voor je bezoekers. En dat het voor jezelf een sleur wordt. Verassingen en experimenten houden het bloggen spannend.

Conclusie?

Als bloggers hebben we de neiging om zaken ingewikkelder te maken dan nodig. Je kan allerlei onderzoekjes doen en tools gebruiken om erachter te komen waarover je moet bloggen. Maar soms ligt het geheim gewoon te beschimmelen in je bezoekersstatistieken.

Category:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *