Misschien vergis ik me maar ik heb de indruk dat slechts weinig mensen überhaupt weten dat je kan bloggen op Facebook. Jammer eigenlijk, want voor sommigen kan het echt een uitkomst bieden.
Leestijd: ca. 4 minuten
Toch even voor alle duidelijkheid: “bloggen op Facebook” valt niet te verwarren met blogs delen (op Facebook).
Hoe kan je bloggen op Facebook?
Belachelijk simpel, eigenlijk. Je gaat naar je persoonlijk Facebook-profiel en kies in het tabblad Meer voor de optie Notities. Klik rechtsboven op Notitie toevoegen. Die notitie wordt dus je blogbericht.
Wat je dan ervaart is erg vergelijkbaar met wat je ook op medium.com ziet: een erg minimalistische interface. Zo kan je een omslagfoto voor je artikel invoegen en een titel meegeven. Ook voor de opmaak van het eigenlijke artikel zijn de mogelijkheden erg beperkt. Je kan (wederom) foto’s toevoegen, quotes, gebruiken, tussenkopjes maken en dan hebben we het zo’n beetje gehad. Zie het als een wat uitgebreidere statusupdate met wat extra opties.
Is je bericht klaar dan kan je het meteen publiceren/delen. Oh ja, denk ook aan de mogelijkheid om je bericht te delen met slechts een beperkte groep van mensen. Je kan bijvoorbeeld je collega’s afschermen voor de posts met gênante vakantiekiekjes.
Waarom zou je gaan bloggen op Facebook?
Ben jij iemand die graag zo nu en dan een stukje schrijft, maar zie je er om wat voor reden dan ook tegenop om een “echt” blog op te zetten, dan kan bloggen op Facebook een fijn alternatief zijn. De leercurve is zo goed als onbestaande en je bent sowieso een stuk minder tijd kwijt aan schrijven, promotie en onderhoud dan de gemiddelde blogger.
Maar hét grote voordeel zit ‘m volgens mij in het feit dat je veel minder moeite moet doen om een (groot) publiek te vinden voor je digitale pennenvruchten. In principe kan iedereen die jou volgt je schrijfsels opmerken in de berichtenstroom. Heb je dus een grote aanhang op Facebook, dan heb je vanaf dag één een publiek waar menig “klassiek blogger” stikjaloers op zal zijn. Heel wat bloggers ploeteren immers maanden, soms zelfs jaren eer er wat animo omtrent hun blog ontstaat.
En last but not least is het zeer waarschijnlijk dat je door te bloggen via Facebook veel makkelijker reacties krijgt vanuit je lezersgroep. Elke Facebook-gebruiker weet je moeiteloos te vinden, vindt blindelings de Vind-ik-leuk-knop en een reactie achterlaten is zo gepiept. Dat is toch heel wat anders dan bij een klassiek blog, waar reacties en feedback een vrij zeldzaam fenomeen aan het worden zijn (al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen). Een (inhoudelijke) reactie achterlaten op een blog blijkt voor veel mensen een erg hoge drempel te zijn. Het verklaart waarom de meeste lezersreacties afkomstig zijn van collega-bloggers.
Bloggen op Facebook, wat zijn de nadelen?
Het is niet al goud wat blinkt. Ik had het al over de toch wel zeer beperkte mogelijkheden om je artikel vorm te geven. Als je net als de meeste bloggers – en hun lezers – een leuk design en een aparte indeling minstens even belangrijk vindt dan de inhoudelijke kwaliteit van je stukken, is bloggen via Facebook gewoon niet aan de orde.
Je kan dan wel artikelen schrijven en publiceren op Facebook, maar daarmee heb je nog steeds geen blog. Met een blog bouw je een min of meer chronologisch gestructureerd archief op dat je ook als dusdanig kan presenteren aan geïnteresseerden. Je lezers snel even laten snuisteren in al je berichten over dat ene boeiende onderwerp is er dus niet bij.
Ander nadeel: Het is een stuk moeilijker om je artikelen te laten bestaan buiten Facebook om. Mensen die niet op Facebook zitten krijgen nauwelijks de kans om je berichten te lezen.
Bovendien geef je Facebook toch een hele grote vinger in de pap. Niet alleen maak je Facebook nog groter dan het al is. Als het puntje bij paaltje komt heb je ook zeer weinig te zeggen over je eigen content.
Facebook ziet er geen graten in om bijvoorbeeld bepaalde inhoud te censureren. In dat verband schiet me het verhaal te binnen van een vrouw die na een mastectomie borstkanker overwon. Bij wijze van sensibilisering/voorbeeldfunctie een foto toonde ze een foto waarop ze poseerde in half ontbloot bovenlichaam. De littekens van de borstamputatie waren duidelijk te zien.
De bewuste foto werd door Facebook verwijderd. Motivatie? “Te aanstootgevende inhoud.”
Als Facebook op een dag zou verdwijnen – toegegeven, dat kun je je vandaag nauwelijks voorstellen – of het zou beslissen de notities af te voeren dan ben jij al je artikelen kwijt.
En verder is het ook zo dat door de Facebook Edgerank lang niet al je Facebook-vrienden je artikel ooit in hun berichtenstroom zullen zien opduiken.
Waarom zo weinig ruchtbaarheid?
Eerlijk gezegd verbaast het mij enigszins dat Facebook zelf zo weinig “reclame” maakt voor (de mogelijkheden van) z’n notities.
Helemaal als je kijkt hoe vaak dit eigenste artikel gevonden wordt via zoektermen als: “blog maken op Facebook”, “Facebook blog maken” enzovoort. Ze zijn een beetje een ondergeschoven kindje, zo lijkt het wel.
Persoonlijk zou ik denken dat men bij Facebook een gat in de lucht zou springen wanneer gebruikers massaal gaan schrijven (zo blijven ze langer op Facebook). Bizar!
Hoe dan ook kan je stellen dat bloggen op Facebook zeker zijn voordelen heeft, Maar dan vooral als je maar af en toe een artikel wil publiceren (en laten lezen). Wil je echter systematischer je ei kwijt dan heb je al snel een eigen ’thuisbasis op het web nodig.” Een veilige plek waar jij de volledige regie in handen hebt en niet – of toch veel minder – bent overgeleverd aan de grillen van anderen. Je hebt met andere woorden nood aan een echt blog. Geen hond die zal ontkennen dat zo’n blog uit de grond stampen veel meer werk en gedoe met zich meebrengt. Maar de beloning is nadien ook vele malen groter…
Geef een reactie