Als blogger wil je het gesprek aangaan met je lezer, toch? Waarom is je blog dan zo saai geschreven?? Geen wonder dat ‘ie na 10 seconden weer wegklikt. Eigenlijk zou je moeten bloggen zoals je praat tegen een goede vriend(in) aan de keukentafel op vrijdagavond.
7 tips om te bloggen zoals je praat
Zorg zo voor artikels die veel makkelijker weglezen, stel je benaderbaar op en zorg voor een gemoedelijk sfeertje op je blog.
1. Stel (je lezer) pertinente vragen
Kan je me de kleur van jouw ogen beschrijven?
Jij moet even de kleur van je ogen visualiseren, naar de juiste woorden zoeken om ze te beschrijven. Ik heb je aandacht.
Mensen houden doorgaans niet van losse eindjes. Als je ze dus een vraag stelt die ertoe doet willen ze ook het antwoord weten.
Bovendien, je onderbreekt de monoloog van je blogpost – er ontstaat een gesprek – en de sfeer wordt een stuk gemoedelijker.
2. Maak je zinnen niet te lang
Lange zinnen zijn misschien goed voor je ego als schrijver. De gemiddelde lezer van je blog haakt echter veel sneller af. Het kost ‘m gewoon te veel mentale energie en tijd om de kern van je boodschap mee te nemen. Gebruik aan het begin van je artikel volzinnen van 25 woorden of meer en je blog wordt een onneembare vesting.
Te veel lange zinnen en je wordt meteen weggezet als een langdradige woordenbreier. Maak de zinnen korter en je stuk is zoveel makkelijker te behappen voor de doorsnee lezer. En vooral: het kost ‘m minder tijd!
3. Zeg halt tegen moeilijke woorden en jargon
Dit helpt natuurlijk ook al als je kortere zinnen wil schrijven. Gebruik een eenvoudiger taaltje en je hoeft je tekst alvast niet te verzwaren met eindeloze verklaringen. Met de klap is je artikel een stuk toegankelijker voor een breed publiek. Eén en ander draagt bovendien bij aan het toch wat gemoedelijker sfeertje dat je graag wil creëren met zo’n blog.
Volgens sommigen ben ik beroemd om mijn ietwat barokke schrijfstijl. Maar – en het kan raar klinken – zo praat ik ook in het echte leven. Daarmee is die schrijfstijl misschien niet direct ideaal voor het internet van tegenwoordig. Wie echter een willekeurig artikel uit pakweg 2014 vergelijkt met eentje uit 2020, kan de evolutie vrij makkelijk zien. Ik heb minder woorden nodig, de alinea’s zijn een stuk korter en er is meer plaats voor experimenten qua opmaak en indeling. Vooral dankzij de Gutenberg-editor van WordPress!
4. Laat de taalnazi in jou zijn bek houden
Als het van hém afhangt wordt je direct in de boeien geslagen en meegenomen naar die diepste kerker. Daaruit kunnen je creativiteit en verbeelding met geen mogelijkheid meer ontsnappen.
Goed, je blogbericht moet moeiteloos te begrijpen zijn voor je publiek. Maar verder is er eigenlijk geen reden waarom je zou moeten bloggen alsof er een docent Nederlands voortdurend over je schouder meekijkt. Wat je maakt moet vooral in de smaak vallen bij je lezers.
De meeste van je lezers vergeven die tikfout, foute spelling of dt-blunder echt wel. In ruil voor een waardevol artikel kan er erg veel.
5. Focus op “jij”
Ik ken jou niet. We zitten ook niet in dezelfde ruimte. Hoe trek ik jouw aandacht?
Heel simpel: ik heb het in mijn artikels veel vaker over jou en jouw dan over ik en mijn. Zelfs wanneer je blogt in functie van je bedrijf laat je wij en ons (onze) best achterwege. De connectie maken met je publiek/lezer/klant gaat waarschijnlijk een stuk eenvoudiger.
6. Bloggen zoals je praat? Gebruik gerust je stopwoordjes
Weinig dingen maken een artikel zo onmiskenbaar jij als die stopwoordjes, je unieke zinswendingen, de interpuncties, het aparte vocabulaire en zelfs de vloeken en de scheldwoorden zoals alleen jij ze in de mond neemt. Gebruik ze! Ze kruiden je tekst, zorgen voor een onvervangbaar geluid.
7. Durf te spelen met de structuur, de opmaak en de indeling van je blog
Vooral sinds de komst van de Gutenberg-editor krijg je extra mogelijkheden om je blogs te pimpen. Experimenteer naar hartenlust met tussenkopjes, tekstkaders, quotes, bijschriften, lettergroottes en -kleuren. Kortom, opties genoeg om je teksten ook via die weg net dat beetje avontuur mee te geven.
Meer van dat?
Conclusie?
Ik pleit er niet voor om alle regels van spelling en grammatica aan je laars te lappen. Per slot van rekening is het ook wel handig als je verstaanbaar kan blijven voor een groot publiek. Maar je hoeft zeker niet bang te zijn om wat vaker te bloggen zoals je praat. Al was het maar omdat schrijven je op die manier een stuk makkelijker afgaat.
Geef een reactie