Kwaliteit boven kwantiteit op je blog? (soms) Bullshit

Sharp Ben avatar

In:

Wil je écht een deuk in een pak boter bloggen, dan moet je focussen op de kwaliteit van je artikels. Niet op een zo groot mogelijk blogarchief. Kwaliteit boven kwantiteit, toch? Wel, zo eenvoudig ligt het tegenwoordig niet.

Les van Elja

In één van haar podcastafleveringen vertelt Elja Daae zonder blikken of blozen dat, als het gaat om het maken van online content, de kwantiteit primeert op de kwaliteit. En ik ben geneigd haar daarin bij te treden.

Ik was erbij toen ze eind 2011 aankondigde elke dag een §nieuw) blogbericht online te zullen zetten. veel medebloggers gingen destijds de uitdaging aan. Het idee leek me ronduit krankzinnig – kwaliteit boven kwantiteit, weet je wel – dus ik paste meteen.

Uiteindelijk zette Elja de oefening pas ergens diep in 2017 stop, een slordige 2.000 berichten later. Petje af en diepe buiging voor Elja.

Kwaliteit boven kwantiteit, het blogt soms voor geen meter

Veel te veel blogs blijven in de brainstorm- annex conceptfase steken. Wachten op… Ja, op wat eigenlijk?

Kwaliteit boven kwantiteit is een prima uitgangspunt als je vandaag potten wil breken online. Let er alleen op dat de hang perfectie je blog niet eeuwig klein houdt. Uiteindelijk draait het om de knikkers: artikels die misschien niet altijd helemaal perfect zijn, maar wel lezers kunnen bekoren.

Natuurlijk moet een blog(artikel) leuk zijn om te lezen, waardevolle info bevatten, een glimlach om de lippen van de lezer toveren. En dan helpt het meestal niet als je met pulp en “meer van hetzelfde” komt. Maar wees gerust: er is nog een groot verschil tussen blogs die niet perfect zijn en pulp.

Kwantiteit toch belangrijker dan kwaliteit

Zo’n challenge leert je wel een aantal dingen. Verplicht jezelf om iedere dag te bloggen en in no time leer je je perfectionisme in toom te houden. Je hebt eenvoudigweg niet de tijd om je druk te maken om de laatste details.

Bovendien, hoe meer content je maakt, hoe makkelijker het schrijven je zal afgaan. Dat is best handig want online zichtbaarheid draait vooral om regelmaat en grote aantallen. De schrijfspier is er trouwens eentje die aardig wat training kan gebruiken.

Waarschijnlijk word je gedwongen om vaker dan je lief is je comfortzone te verlaten. Eén en ander levert minder gepolijste maar authentieke blogberichten op.

Meer van dat?

Stappen maken met je blog

Bang om fouten te maken en tekort te schieten? Zolang je geen flagrante kletskoek verkoopt kan de gemiddelde bezoeker van je blog echt wel wat hebben.

Toegegeven, heb je een zakelijk blog, wil je jezelf in de markt zetten als expert of ben je bezig met het uitbouwen van een kennisplatform dan zou ik toch wat op mijn tellen passen. Als pure hobbyist of voor persoonlijk gebruik kan het allemaal met wat minder.

Maar wil je groeien met je blog, meer bezoekers aantrekken, zelf een betere blogger worden dan zullen er toch blogberichten en artikels moeten worden gepubliceerd. Hoeveel? Twee of drie stukken per maand is alvast te weinig. Wat dacht je van een tiental?

Zeker bij een nieuw blogproject is het van belang om je blog heel regelmatig van verse content te voorzien. Je geeft volgers voortdurend goede redenen om je blog te bezoeken. Bovendien, met elk gepubliceerd bericht trek je waarschijnlijk ook nieuwe lezers aan. En intussen maakt je blog ook vorderingen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie.

Maak een afspraak met jezelf

Om te groeien met je blog. En dus om vaker artikels online te zetten. Om de drang naar perfectie wat vaker los te laten. Maak het concreet, plak er een cijfer op. Zet jezelf (een klein beetje) onder druk, want anders komt er niks van in huis.

Conclusie?

Natuurlijk moet je de kwaliteit van je blog(berichten) bewaken. Echter, de perfectie is niet van deze wereld en wordt ook niet verwacht. Belangrijker is dat je vooral aan het begin van je blogproject ten volle surft op je beginnersenthousiasme.

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *