Er zijn slechts weinig dingen die een blogger zo kunnen plezieren als een welgemeende dankjewel van lezers of collega-bloggers. Het leukste vind ik nog dat bloggers bedanken online vaak een beetje stiekem en bij verrassing kan gebeuren…
Leestijd: ca. 3 minuten
Daarom vandaag een rondje bloggers bedanken zonder poeha met deze tips!
Welke bloggers bedanken?
Heb je zelf een blog dan is het van groot belang dat je weet wie je fans zijn. Bloggen is immers meer dan teksten schrijven en ze online zetten. Het komt er ook op aan online te netwerken. Dat gaat het makkelijkste (en het levert jouw blog ook het meeste op) met je grootste fans. En wie zijn je allergrootste fans? Soms zijn die inderdaad moeilijk op te snorren. En toch, de kans is groot dat webmasters en bloggers die naar jouw blog linken – en voor verkeer naar je blog zorgen – echt wel waarderen wat je doet. Hoog tijd om met hen banden te smeden of aan te halen én voor hen iets terug te doen.
Duik dus in de statistieken van je blog en zoek die dekselse referrals. Gebruik je Google Analytics om de statistieken bij te houden, dan vind je ze in de sectie Acquisitie. Klik vervolgens op Kanalen en kies dan voor Referral. Negeer daarbij wel het fake verwijzingsverkeer.
Het is uiteraard opletten dat je niet alleen aandacht aan de bloggers die jouw blog overduidelijk vooruit helpen, maar vergeet hén zeker niet. Maar goed, terug naar de kunst van het bloggers bedanken en online netwerken. Hoe zou dat er concreet kunnen uitzien?
1. Bezoek/lees hun blogs
Of je nu zelf een blogger bent dan wel een blogliefhebber, de simpelste manier om je appreciatie te tonen bestaat er eenvoudigweg in langs te komen en artikelen te lézen. Dat klinkt er vanzelfsprekend, maar dat is het allerminst! Er wordt nogal wat af geskimd tegenwoordig. Erg jammer als je bedenkt dat in ieder artikel algauw enkele uurtjes werk gaan zitten.
2. Laat een reactie achter
Al is het maar een simpele “Bedankt” of “Tof artikel!”. Met een iets uitgebreidere versie ervan laat je in ieder geval zien dat je het bericht in kwestie ook echt hebt gelezen. Bovendien – en dan kan je blog later nog van pas komen – blijf je langer bij in het geheugen van je geliefde blogger. Anderzijds beseft elke blogger ook wel dat een dag maar 24 uur telt, en het dus onmogelijk is om elk artikel te lezen. Laat staan overal een reactie achter te laten…
3. Link naar je collega-blogger
Nog zo’n manier om op kousenvoeten op de radar te verschijnen van je medeblogger. Benoem je hem of haar in een van je blogberichten, plaats dan ook een link naar diens blog! Wie weet gebeurt vroeg of laat hetzelfde met jouw blog. Ook op dié manier worden kleintjes groot.
4. Antwoord in een eigen artikel op het bericht van je collega
Ben je het roerend (on)eens met wat je collega schreef? Formuleer een antwoord in een eigen stukje, waarbij je niet vergeet om even te verwijzen naar diens artikel in kwestie. Nog een andere mogelijkheid bestaat erin een reactie integraal te publiceren en vervolgens een antwoord te formuleren.
5. Ondersteun elkaar op social media
Ik heb hierbij een gezegde in gedachte: “Samen sterk.” Kom je bij je collega een fijn artikel tegen dat je echt de moeite waard vindt? Deel dat dan (opnieuw) onder je eigen volgers. Helemaal als je zeker weet dat zij er iets gaan aan hebben! En waarom niet formeel met een aantal gelijkgezinde bloggers afspreken elkaars content systematisch(er) te delen???
6. Zet (tijdelijk) een gezamenlijk project op
Dat kan van alles zijn, natuurlijk. Van een blitzinterview over een vaste gastrubriek tot en met een gezamenlijke winactie of een groepsblog. Het zijn allemaal iets verdere vormen van samenwerkingen tussen bloggers Dit laatste is natuurlijk iets minder onopvallend dan de hierboven beschreven manieren.
Bloggers bedanken, het kan dus op verschillende manieren. Gaande van heel subtiel en onopvallend tot erg expliciet. De combinatie tussen beide uitersten is uiteraard ook mogelijk. Maak echter niet de fout te denken dat dit meteen massa’s volk naar je blog trekken zal. De gevolgen van deze acties zijn dan ook vooral iets dat pas echt zichtbaar wordt op de wat langere termijn.
Geef een reactie