Bounce rate van je blog verlagen: 20 tips

Sharp Ben avatar

In:

Het is fijn als je blog een boel bezoekers over de vloer krijgt. Nog veel belangrijker is wat al die bezoekers zoal uitrichten eens ze op je site zijn aanbeland. Idealiter beginnen ze te lezen en klikken ze meer dan één pagina aan. En zo kan jij de bounce rate van je blog verlagen. Meer rendement uit je bezoekers halen heet zoiets.

Wat is de bounce rate van een blog of website precies?

Waar vind ik de bounce rate van mijn blog?

Als je Google Analytics gebruikt om de statistieken van je blog bij te houden kan je de bounce rate makkelijk opsnorren:

  • Log in op je Google Analytics-aucount
  • Zoek links op het scherm naar het tabblad Doelgroep
  • Klik op Overzicht
  • Stel rechtsboven de periode in waarop je wil dat de gegevens betrekking hebben
  • Onder de getoonde grafiek vind je het Bouncepercentage

Let op: het percentage dat je hier te zien krijgt is het gemiddelde cijfer over alle pagina’s van je site gemeten.

Wat is een acceptabele bounce rate?

Dat is lastig te zeggen. Over het algemeen wordt een hoge bounce rate als slecht nieuws beschouwd (veel bezoekers klikken geen extra pagina’s aan en vinden je blog blijkbaar niet interessant genoeg). Net het omgekeerde wordt aangenomen wanneer er sprake is van een lage bounce rate (veel mensen klikken meerdere pagina’s aan, dus je blog heeft wel interessante artikels).

Blogs hebben doorgaans een vrij hoog bouncepercentage. Het schommelt vaak ergens tussen de 75 en 90% heb ik de indruk. Ligt de algemene bounce rate van je blog onder 70%, dan ben je goed bezig den ik. Zit je met een bouncepercentage van meer dan 90%, dan is er werk aan de winkel en zou ik zeker verder lezen!

De algemene bounce rate van Blogtrommel.com bedraagt momenteel net geen 70%.




Bounce rate van individuele blogpagina’s belangrijker!

Wil je de bounce rate van je blog verlagen, concentreer je dan vooral op het bouncepercentage van de individuele artikels op je blog. En dan vooral de belangrijkste/meestgelezen berichten en pagina’s. Daar valt namelijk de meeste winst te halen. Om na te gaan over welke blogpagina’s het precies gaat, gaan we opnieuw naar Google Analytics:

  • Log in
  • Zoek links op het scherm naar het tabblad Gedrag 
  • Stel de periode in (voldoende lang)!
  • Klik binnen het tabblad Gedrag op Site-content
  • Kies tot slot voor Bestemmingspagina’s
Screenshot afkomstig uit Google Analytics. Met bestemmingspagina's ga je op zoek naar de populairste pagina's op je blog. Probeer vooral via deze pagina's de bounce rate van je blog te verlagen.
In tegenstelling tot het algemene bouncepercentage dat bij de meeste blogs nogal constant blijft kan de bounce rate van individuele pagina’s flink variëren. De algemene bounce rate van je blog verlagen doe je vooral door het bouncepercentage van de meest populaire blogberichten en -pagina’s elk afzonderlijk te verbeteren.

Je hebt nu een beeld van de meest bezochte pagina’s van je blog. Eén van de meest cruciale pagina’s is uiteraard je homepage (te herkennen aan de /). Die behoort normaal gesproken tot de meest populaire pagina’s en moet – zeker in vergelijking met andere pagina’s een opvallend laag bouncepercentage hebben.

En nu dan:

Bounce rate van je blog verlagen: 20 tips

Je kan heel wat doen om het bouncepercentage van je blog naar beneden te krijgen. En het goede nieuws: heel wat van de hieronder opgesomde maatregelen vergen geen al te groot technisch vernuft.

1. Kom met goeie, informatieve artikels en boeiende verhalen

Daar start alles mee, natuurlijk. Zonder een goed verhaal en/of donders nuttige info op je blog heeft niemand een goeie reden om het te bezoeken

2. Verzorg de opmaak en indeling van je blog

Over kleur en smaak valt niet te twisten, natuurlijk. Feit is wel dat je blog er doorgaans voordeel bij heeft wanneer het een beetje logisch en overzichtelijk is ingedeeld.Een tikje saai misschien maar je bezoeker hoeft alvast niet veel extra moeite te doen om door je site te banjeren.

3. Maak je teksten prettig leesbaar

Bij de notie “prettig leesbaar” denk je misschien direct aan spelling, grammatica, interpunctie en dies meer. Inderdaad belangrijk, maar vergeet ook niet zaken zoals lettertypes, kleurgebruik, veel witruimte en het gebruik van tussenkopjes. Ze zorgen er allemaal voor dat je lezer vlot doorheen je artikels kan geraken. Ook al vallen ze wat langer uit dan gemiddeld.

Hoe aangenamer de leeservaring, hoe meer de bezoeker geneigd is om langer op je site te vertoeven en er wat rond te klikken!

En nog iets wat je site prettig leesbaar maakt: zorg dat je blog snel genoeg laadt. Niemand wacht graag meer dan enkele seconden voor een pagina die moet worden ingeladen.

4. Let op de (kleur van) de linkjes

Als we willen dat onze lezer meer pagina’s aanklikt, dan moeten die ook erg makkelijk te vinden zijn, dat spreekt. Interne links zijn zowat de makkelijkste manier om je lezer zonder te forceren van de ene pagina naar de andere te dirigeren.

Train jezelf om, wanneer je een nieuw artikel schrijft, minstens 3 relevante interne links te plaatsen. Oh, en over linkjes gesproken: kies voor een opvallende opmaak ervan. Je wil dat de hyperlinks echt van het scherm spatten. Wanneer ze opvallen is de kans groter dat ze effectief worden aangeklikt.

5. Zet de deur naar je archief open!

Wil je de bounce rate van je blog verlagen? Dan sta je dus voor de uitdaging om je lezer de weg te tonen naar je oudere artikelen. Niet evident, want blogbezoekers kijken meestal niet verder dan de laatst verschenen blogberichten. Interne linkjes plaatsen in je blogartikelen is dus al één manier om geïnteresseerde bezoeker naar je blog archief te sturen. Welke mogelijkheden zijn er nog?

a) Plaats links naar populaire stukken in de zijbalk

Je kan daar uiteraard een plugin voor gebruiken maar een must is dat niet. Maak een lijstje met enkele artikelen die vaak gelezen worden en zet het boven(in) de zijbalk van je blog. Dat kunnen trouwens net zo goed berichten zijn waar je trots op bent, of die je (tijdelijk) wat extra aandacht wil geven.

b) Een tag- en/of categoriewolk?

Dan volgen een paar opties om de archiefpagina’s van je blog toegankelijk te maken. Dit is een blokje (of een lijstje) met links dat in de sidebar of footer kan worden gezet. Klikt een lezer zo’n linkje aan dan krijgt ‘ie meteen een heleboel artikelen voorgeschoteld die tot een bepaalde categorie behoren.

Het nadeel van deze oplossing? Er zijn redelijk weinig WordPress-themes die deze functie hebben ingebouwd en dus moet je op zoek naar een geschikte plugin. En verder heb je meestal niet veel mogelijkheden om te kiezen hoe en met welke labels je een en ander in beeld brengt.

c) Gebruik een content buffet

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een content buffet. Dezelfde functie als de tag- of categoriewolk maar dan zonder plugin én met de totale vrijheid voor wat betreft de linkteksten..

d) Link naar je beste blogpost in je About-pagina

Bij heel wat blogs is de About-pagina één van de meest bezochte pagina’s. Daarmee is ‘ie dé plek om linkjes naar je beste werk te plaatsen.

e) Denk na over je menubalk

Nog zo’n drukbezochte plek op je blog. Haast iedereen ziet ‘m, dus je zou haast gek zijn als je niet een of andere landingspagina of iets dergelijks vlot bereikbaar in je menu te parkeren. WordPress biedt trouwens de mogelijkheid om ook categorieën in menu’s te verwerken.

f) Maak extra linkpagina’s aan op je blog

Die pagina’s worden opgezet met een welbepaald doel voor ogen: heel veel nuttige links samenbrengen op een relatief kleine oppervlakte. De bedoeling is uiteraard dat een lezer of bezoeker meteen een volledig overzicht heeft van alles, zo niet dan toch het allerbeste, van wat jij (over een bepaald onderwerp) te vertellen hebt.

Gedaan dus met het doelloos rondklikken op zoek naar alle de benodigde info. Je biedt je lezer een extra service door hem of haar gericht doorheen je blog te loodsen. Het voordeel is dat een geïnteresseerde lezer vaak geneigd is om meerdere berichten en pagina’s aan te tikken, meer tijd aan je blog te spenderen. Je wou de bounce rate van je blog verlagen, weet je nog? We onderscheiden:

  1. De volledige inhoudstafel: een volledige lijst met alle blogposts die je publiceerde op je blog. Hier op BT kan je ‘m vinden als eerst item van het content buffet (zie in de sidebar onder het kopje Onderwerpen). Of er wel iemand geïnteresseerd is om het volledige werk uit te pluizen? Dit zal wellicht nooit de meest populaire pagina van dit blog worden, maar hij wordt wel degelijk regelmatig geraadpleegd. De pagina wordt automatisch aangemaakt en bijgewerkt door een plugin. Ik heb er dus geen extra werk aan.
  2. De sneeze page: Via de sneeze page kan je een aantal random linkjes verzamelen naar blogberichten en -pagina’s waar je trots op bent.
  3. De landingspagina voor nieuwe  bezoekers: Ik geef grif toe dat het onderscheid tussen de landingspagina (voor nieuwe bezoekers), de inhoudstafel van het volledige archief en de sneeze page soms klein is. De landingspagina geeft de bezoeker een uitgebreide staalkaart van je allerbeste artikels. Liefst opgedeeld per categorie. Centrale vraag hier: welke berichten mag ik als nieuwe lezer ab-so-luut niet missen?
  4. De pagina met aanbevolen links: Of ook wel resources page genoemd. Als blogger zit je waarschijnlijk op een boel nuttige informatie die ook je bezoekers van pas kan komen. Breng je favoriete bronnen, tools, merken, producten en diensten samen op één informatieve pagina. Benieuwd naar mijn pagina met aanbevolen links?
  5. Cornerstone content: Dit is een zéér uitgebreid – ettelijke duizenden woorden lang – en informatief artikel over een specifiek onderwerp dat nauw verband houdt met je blogniche. Ook in de cornerstone content is er zeer veel plaats voor linkjes naar je beste content over het topic in kwestie. Maar daarnaast verwijs je ook door naar vele externe bronnen.
  6. PortalenWederom pagina’s met veel linkjes naar je beste werk. Maar anders dan de landingspagina is het allemaal wat meer actiegericht en geef je de info mee in de vorm van een stappenplan, een tutorial. Echter, in plaats van alles uit te schrijven, verwijs je chronologisch door naar artikels die over de stappen in het proces geschreven hebt. De bedoeling is dat lezers en bezoekers op weg worden gezet om iets te leren. Iets leren dat verband houdt met een centraal topic van je blog. Je vindt momenteel een drietal portalen in de footer van Blogtrommel.com, onder het kopje Topartikels.

Enfin, deze linkpagina’s maken het niet alleen je bezoekers makkelijk, maar zetten je (blog) ook neer als een autoriteit en kennisbron aangaande het onderwerp dat je na aan het hart ligt. In de ogen van je volgers en lezers, maar ook – en dat is belangrijk als je je blog verder wil laten groeien – in de ogen van Google. Een goede zaak voor de zoekmachineoptimalisatie van je blog.

Niet elk van de genoemde opties is even geschikt voor elk blog. Maar blog je al een tijdje en groeit je archief, dan kunnen linkpagina’s goede diensten bewijzen.

6. Let op de linkteksten!

Wat de linkteksten op je blog met de verlaging van de bounce rate te maken hebben? Meer dan je denkt dus. Het gaat er vooral om dat je de anchor text niet te cryptisch maakt. Ook de bezoeker die je (blog) van haar noch pluim kent moet van bij het begin minstens enig idee hebben van wat voor informatie achter elke getoonde link schuil zou kunnen gaan. Maak die linkteksten zo beschrijvend en actiegericht mogelijk. Dat vergroot de kans op doorklikken en dus het naar beneden halen van je bounce rate.

Hetzelfde geldt trouwens voor de links in de menubalken en uiteraard alle links die je in de sidebar en de footer plaatst

7. Laat mensen “iets doen” op je blog

En met “iets doen” bedoel ik in dit geval een reactie achterlaten, zich inschrijven op een nieuwsbrief, een poll aantikken of een korte enquête invullen. Allemaal kleine acties die stiekem voor extra pageviews zorgen. Na zo’n bewerking wordt immers vaak een nieuwe pagina geladen. Goed, een wereld van verschil maakt het niet, maar alle beetjes helpen.

8. Schrijf gerust langere artikels

Huh, niemand leest graag langere stukken op het internet, toch? Je moet zorgen dat je inderdaad wat te vertellen hebt. Vergeet verder ook niet dat een langer artikel misschien niet vaak van het eerste tot het laatste woord gelezen wordt, maar het wordt wel degelijk geraadpleegd. Belangrijk is dan wel dat je artikel vlot leest en goed  scanbaar is. Mensen scrollen doorheen je bericht tot ze wat interessants tegenkomen. Om dan alsnog te beslissen het artikel helemaal te lezen.

Bovendien, lange en informatieve artikels van een goede kwaliteit worden door je publiek makkelijker onthouden, bewaard en opnieuw geraadpleegd. Ook dat betekent extra verkeer naar je blog.

Er is meer dan enkel een lage bounce rate

Tot zover mijn tips voor het verlagen van je bounce rate. Ik zou er wel voor willen waarschuwen om je niet gek te laten maken door het cijfertje.

De beste garantie voor een lage bounce rate? Maak een kwaliteitsvol blog én zorg dat je beste werk makkelijk bereikbaar is voor elke bezoeker.

Zo is een extreem hoog bouncepercentage niet per se negatief. Heb je bijvoorbeeld een pagina met veel affiliate links dan wil je allicht graag dat je bezoeker vertrekt naar de site van je affiliate-partner (zodat jij misschien een commissie kan opstrijken). Of misschien heb je wel een pagina op je blog waar je bezoeker niks anders kan doen dan zich inschrijven op je mailinglijst…

Trouwens, wat gedacht van de mogelijkheid dat je bezoeker, nadat ‘ie op je blog terecht is gekomen meteen de oplossing vond voor zijn probleem?

Hier op BT is de pagina met een 40-tal sites met gratis beeldmateriaal voor je blog zo’n typisch voorbeeld. De hoge bounce rate is de logica zelve aan gezien de pagina vele externe links bevat.

Het is tot slot ook nuttig om even te kijken naar je bounce rate in combinatie met de gemiddelde tijd op de pagina  (ook te vinden in datzelfde tabelletje van Google Analytics). Met andere woorden: hoeveel tijd spendeert je bezoeker aan de pagina vooraleer hij een andere pagina aantikt (of je website weer verlaat)?

Je hebt in mijn ogen pas écht een probleem als je meest bezochte artikelen allemaal een bounce rate hebben van meer dan 95%, je bezoekers niet langer dan 5 seconden blijven hangen bij een artikel dat 700 woorden lang is… Je moet trouwens niet schrikken van een korte tijd op de pagina bij de linkpagina’s zoals beschreven in punt 5. Daar is het immers de bedoeling dat snel wordt door geklikt naar andere pagina’s op de site.

Dus, hoe kan je de bounce rate van je blog verlagen? Door een gebruiksvriendelijk blog te maken met kwaliteitsvolle artikels. En door de beste items uit je archief zo goed mogelijk bereikbaar te maken voor elke bezoeker!


Meer van dat?

Category:

Comments

3 reacties op “Bounce rate van je blog verlagen: 20 tips”

  1. Jacqueline avatar

    Sommige dingen deed ik al, maar er zitten zeker tips bij waar ik wat mee kan. Dus ik zal even meehelpen aan een lagere bouncerate hier en wat doorklikken. ?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Helemaal geweldig! 😉

  2. Jokezelf avatar

    Hartstikke goede tips weer Ben. Een deel daarvan had ik al eerder opgevolgd, maar er staan hier weer dingen in die ik ga uitproberen. Thnx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *