Child theme maken van je WordPress-thema

Sharp Ben avatar

In:

Het was één van mijn grootste ergernissen toen ik pas begon met bloggen op WordPress: telkens mijn WordPress-thema een update kreeg werden de aangebrachte wijzigingen teniet gedaan. Een child theme maken van mijn thema was een simpele oplossing geweest. Door scha en schande wijs worden, heet dat dan..

Leestijd: ca. 2 minuten

Vooraleer verder te gaan eerst even dit: dit artikel is enkel nuttig voor bloggers die gebruik maken van WordPress.org.

1. Wat is een child theme van je WordPress-thema?

Simpel: een child theme is een kopie van je eigenlijke, originele WordPress theme. Als je wijzigingen aanbrengt in je thema – qua opzet, indeling, kleuren en lay-out – doe je dat het liefst in je child theme. Je originele thema (het parent theme) kan zo onaangeroerd blijven. Wanneer je aan het stoeien gaat met code en je maakt iets stuk, dan kan je zonder problemen terugvallen op je oorspronkelijke parent theme.

Een child theme maken van je WordPress-thema heeft zeker zijn voordelen. Het is echter wel goed om voor ogen te houden dat een child theme nooit ofte nimmer werkt zonder het bijbehorende ouder-thema. Beiden moeten dus op je blog geïnstalleerd zijn. En hierbij moet je child theme actief worden op je blog, zodat de wijzigingen in je theme automatisch in het child theme worden opgenomen.

2. Waarom een child theme maken?

Naast het feit dat child themes je in staat stellen om zonder al te grote risico’s grote en kleine veranderingen door te voeren aan je thema, komen ze ook goed van pas wanneer je WordPress-thema een update krijgt. Bij zo’n (noodzakelijke) update keert je blog automatisch terug naar de standaardinstellingen van dat thema. Met andere woorden: de eventuele wijzigingen die je intussen aanbracht worden geheel of gedeeltelijk teniet gedaan.

Je zou er desnoods voor kunnen kiezen om je thema niet te updaten. Echt verstandig is dat niet. Het houdt immers serieuze veiligheidsrisico’s in

Met een child theme is dat probleem van de baan. De update van je WordPress-thema heeft enkel betrekking op het originele parent theme en het child theme zorgt ervoor dat aan de voorkant van je blog alles bij het oude blijft.

3. Hoe een child theme aanmaken voor je WordPress-blog?

Het child theme maken gaat het makkelijkste via een plugin, dat zal je niet verbazen. Ikzelf maak child themes, maar ik gebruik daar geen plugin voor. Ik kocht namelijk een premium WordPress theme van MyThemeShop, hetgeen me toelaat om child Themes aan te maken met één enkele muisklik. Geweldig!

Natuurlijk zijn er veel verschillende plugins om child themes te maken. Ze werken grosso modo allemaal op dezelfde manier. Installeer en activeer de plugin, selecteer  het WordPress-thema waarvan je een child theme wenst te maken et voilà! Er zal je waarschijnlijk gevraagd worden een naam voor het child theme te kiezen. Dat kan in principe eender wat zijn. Maar aangezien zo’n child theme toch niet kan werken zonder een parent theme, is het zeker aan te raden een naam te kiezen die nauw verwant is met de naam van je oorspronkelijke thema. Verwarring voorkomen is de boodschap.

Ik heb goede ervaringen met Child Theme Configurator van Lilaea Media. Het leuke is hier dat je heel eenvoudig de verschillende php-files waaruit een WordPress-layout bestaat vanuit je parent theme naar je child theme kan kopiëren, om er vervolgens wijziging in aan te brengen.

Ziedaar de makkelijkste manier om – bijvoorbeeld – de 404 page van je blog te bewerken.

Zie je jezelf dit allemaal niet doen? Nog een laatste advies: breng de wijzigingen in je template aan, en als je helemaal tevreden bent stap je naar je WordPress-bouwer met de vraag: “Maak hier een child theme van.”


Deze pagina bevat affiliate links

Category:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *