Op zoek naar nieuwe manieren om je blog te promoten? Slimme bloggers ontwerpen een visitekaartje. En in deze tijden mag dat best een digitaal visitekaartje zijn.
Leestijd: ca. 4 minuten
Wat is een digitaal visitekaartje?
Heel simpel eigenlijk. Het is gewoon een digitaal fotobestandje van een klassiek, papieren visitekaartje. Om handig te werken is het trouwens slim om het bestand van je visitekaartje (ook) op je telefoon te bewaren. En wel ergens waar je het zaakje kan terugvinden.
Op die manier kan je snel en makkelijk aan iedereen je contactgegevens en essentiële informatie bezorgen.
Verder mag een QR-code zeker niet ontbreken op je digitale visitekaartje. Dat maakt het visitekaartje verrekte handig als hulpmiddel om je blog te promoten.
Een digitaal visitekaartje maken heeft voordelen
Zo’n digitaal visitekaartje – digital business card in het Engels – heeft een aantal fijne troeven vergeleken met een papieren exemplaar:
- goedkoop en milieuvriendelijk (makkelijk zelf te maken en geen drukkosten)
- makkelijk en kosteloos bij te werken achteraf
- handig om zowel online als offline te verspreiden
- je hebt het digitale visitekaartje vrijwel altijd bij de hand
Zeg dus maar vaarwel tegen het onhandige gehannes met papieren business cards (die je vaak nét niet bij je hebt op het moment dat het er echt op aan komt, of die niet helemaal up-to-date meer zijn).
Een digitaal visitekaartje aanmaken gebeurt in 2 stappen
Dat klinkt omslachtig, maar dat valt reuze mee. Dankzij Canva kon ik (die geen volbloed grafisch ontwerper ben) ’t klusje klaren in goed een uur.
1. Ontwerp een gratis visitekaartje in Canva
We gaan op dezelfde manier tewerk alsof we een papieren visitekaartje zouden ontwerpen. Wel zou ik hier opteren voor een staand visitekaartje van 50mm x 85mm. Dit formaat komt immers goed tot zijn recht als je je visitekaartje op een smartphone ziet.
Let verder op de standaard aandachtpunten van ieder grafisch ontwerp:
- lettertypes (niet te groot, niet te klein, makkelijk leesbaar)
- kleuren (opvallend maar niet schreeuwerig)
- plak niet te veel informatie dicht opeen
Voorzie in je ontwerp zeker genoeg plaats voor het logo van je blog, site, bedrijf of merk. En – niet onbelangrijk – laat ruimte vrij voor het plaatsen van een QR-code.
Elementen aanklikbaar maken in Canva
Die QR-code op je visitekaartje is één van de dingen die van je document een digitaal visitekaartje maakt. Daarnaast is het handig en slim om zowel van je websitenaam en logo een aanklikbare link te maken.
Waarom? Je kan je digital business card makkelijk delen via een linkje. Mensen die het bewuste linkje aanklikken kunnen het visitekaartje raadplegen in Canva. Zelfs al hebben ze Canva niet openstaan of hebben ze geen Canva-account. En vanaf hier zijn de webpagina’s achter de gelinkte elementen (dat kan tekst zijn, maar ook bijvoorbeeld foto’s, logo’s en social media icons) meteen bereikbaar.
Selecteer een element dat je aanklikbaar wil maken, klik op Link (ctrl+k) en plak de link in het venstertje.
Je digitaal visitekaartje delen met een link via Canva
Vooral om de reden die ik hierboven beschreef is het weleens nuttig om je digitaal te delen in Canva.
- klik op de knop Delen
- klik onder Samenwerkingskoppeling voor Iedereen met link
- kies voor Mag bekijken
- selecteer Openbare link
- kopieer en bewaar de link zodat je die kan hergebruiken
Belangrijk om dit goed in te stellen. Je wil niet het risico lopen, dat een gedeelde link doodloopt. Of nog erger: dat gebruikers al is het maar per ongeluk aan je design beginnen morrelen.
Daarom ben ik niet meteen fan van deze manier om je visitekaartje te verspreiden. Maar het is een mogelijkheid. Hoe dan ook is het aan te raden de Canva-link in te korten met (bijvoorbeeld) Bitly. De link die Canva voorziet is namelijk erg lang. Lastig om te delen en het staat zo slordig!
2. Maak een QR-code aan met Bitly
Waartoe dient de QR-code op het visitekaartje eigenlijk? Simpel gezegd: iedereen die deze QR-code scant wordt meteen doorgestuurd naar (link naar) een webpagina van jouw keuze. In veel gevallen is dat je blog of website. Maar je kan evengoed doorverwijzen naar een diepere pagina op je blog, een Facebook-pagina of een opt-in-formulier voor je nieuwsbrief. Je kan het zo gek niet bedenken.
Hoewel je ook in Canva zo’n QR-code kan aanmaken, verkies ik om deze aan te maken met Bitly. Alle shortlinks en QR-codes die ik gebruik staan dan bijeen. Bovendien heb je langs deze weg enig zicht op hoe vaak en wanneer je links worden gebruikt.
Download de aangemaakte QR-code en bewaar deze op je pc voor later gebruik. Zoals gezegd willen we de QR-code op ons digitaal visitekaartje plaatsen. Upload dus de QR-code naar Canva, en plak ‘m in je visitekaartje.
Je digitaal visitekaartje en QR-code laten zien
Zo, je digitaal visitekaartje is klaar voor gebruik. Het kaartje tonen via de (ingekorte) Canva-link is vooral nuttig in e-mails, bij deelacties op social media en in nieuwsbrieven. Enfin, overal waar je je voetsporen mag achterlaten en niet de ruimte hebt om je visitekaartje in vol ornaat te tonen.
Natuurlijk, je visitekaartje is ook gewoon een fotobestandje in PNG-formaat. Goed, in dat geval zijn de elementen niet meer aanklikbaar maar je essentiële (contact)info is tenminste handig samengebracht. Stiekem zijn er heel wat plekken om je digitaal visitekaartje achter te laten:
- in je e-mailhandtekening
- in je nieuwsbrieven
- in je gratis weggever
- op de contactpagina van je site
- op de About page van je blog
- in je telefoon
- …
Oh ja! Heb je minder ruimte tot je beschikking? Gebruik gewoon de QR-code. Je hebt zelfs de keuze: of de QR-code naar het Canva-document, of de QR-code die rechtstreeks naar je website leidt…
Het digitaal visitekaartje gebruiken op een offline event?
Tuurlijk! Je zet immers niet voor niks het visitekaartje in je telefoon. Ben je offline met iemand in gesprek om en rond je blog(onderwerp), dan is het makkelijk om je telefoon boven te halen, je visitekaartje te tonen en je gesprekspartner uit te nodigen om een foto te nemen van je visitekaartje op de telefoon.
Eventueel kan je zelfs het bestandje delen via bluetooth. Je gesprekspartner heeft je visitekaartje meteen op zijn/haar telefoon.
Ben je op een wat groter event aan het netwerken? Stel je digitaal visitekaartje (tijdelijk) in als screensaver op je telefoon.
Geef een reactie