Ligt het aan mij of hebben sommigen meer stress bij het schrijven van een degelijke About page voor hun blog dan pakweg net voor een eerste benjisprong of een huwelijksaanzoek? Maar als je wil dat het ooit echt wat wordt met dat blog, maak er werk van en probeer deze fouten met je About-pagina te vermijden.
Leestijd: ca. 4 minuten
Herkenbaar?? Waarschijnlijk maak je het jezelf lastiger dan nodig. Zo’n Over-mij-pagina hoeft niet superlang of – fancy te zijn. Als hij jouw bezoeker maar een beetje prikkelend op weg helpt.
Moet dat echt, zo’n About-pagina?
In vroegere tijden behoorden About pages niet zelden tot de vaakst aangeklikte pagina’s van een blog. Tegenwoordig is dat waarschijnlijk minder het geval, maar toch. Vooral mensen die je blog oprecht interessant vinden, willen vroeg of laat meer weten over de persoon achter de mooie artikels. En dus:
Vermijd de 6 fouten met je About-pagina en geef je blog extra kansen
1. Je hebt helemaal geen About-pagina
- Je blogt vooral voor jezelf
- Er komt als (beginnende) blogger zoveel op je af (en dus staat het schrijven van die About page niet bovenaan je prioriteitenlijst)
- Je wil anoniem bloggen
- Het gaat ‘m op jouw blog vooral om je artikels, en niet zozeer over jezelf
- Je hebt geen idee wat je over jezelf zou moeten vertellen
Allemaal excuses of legitieme redenen om het zonder About page te doen. Ik kan er veel begrip voor opbrengen. Maar succesvol bloggen heeft ook veel te maken met “connectie maken met je publiek”, “een vertrouwensband opbouwen met je lezers”. Dat wordt knap lastig als bezoekers geen flauw idee hebben wie of wat er achter een blog schuilgaat.
Bovendien, de kans is groot dat zo’n blog grotendeels uit tekst bestaat. Teksten kunnen tegenwoordig net zo goed ontsproten zijn uit kunstmatige intelligentie. Elk signaal dat er achter een artikel een mens van vlees en bloed zit is meer dan welkom. En een fatsoenlijke About-pagina kan dan zeker helpen.
Geen idee waar te beginnen? Je Over-mij-pagina hoeft niet meteen bij de start van je blog op punt te staan (maar wacht er ook niet te lang mee). Kijk een beetje rond, volg eventueel deze tips voor het maken van je About page.
2. Contactgegevens ontbreken totaal
Stel, een lezer bezoekt je blog en vindt je content supergaaf. Hij of zij wil je graag citeren op social media of een link plaatsen naar jouw site op zijn/haar eigen blog. Dan heeft ‘ie toch al snel een naam of pseudoniem nodig. Of links naar social media-profielen. Verwijzen naar een bron die je niet kent of verder niks van terugvindt doe je niet zo snel.
3. Niemand weet hoe je eruitziet
Doet dat ertoe dan? Niet echt, natuurlijk. En ik kan me goed voorstellen dat je niet direct staat te springen om vol in beeld te komen. Online kan je maar beter een beetje voorzichtig zijn dezer dagen. Die foto van jezelf op de About page is dus slechts een warm aanbevolen optie.
Immers, als mensen je willen aanschrijven, je willen aanbevelen, bedrijven en organisaties willen samenwerken met jou(w blog), dan is het wel prettig om te weten met wie ze juist te maken hebben. Je online merk wordt meteen een stuk minder anoniem.
Misschien nog een extra tip voor bloggers met een Youtube-kanaal: stel je blog – en je Youtube-kanaal – voor op video en plak die in je About page. Dan heb je gegarandeerd een pagina die er een beetje uitspringt…
4. Je About-pagina is te lang(dradig)
Goed, welke richting moet het dan uit met die About-pagina? Maak het zaakje vooral ook niet te lang. Oké, mensen willen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben, maar (bijna) geen hond leest een volledige levensgeschiedenis. En het hoeft ook niet allemaal zo stijfdeftig. De schrijfstijl mag gerust een beetje prikkelend zijn, en aansluiten bij de stijl die je ook verder in je artikels gebruikt.
Vergeet bij het opzetten van je About-pagina ook niet dat het eigenlijk niet om jouw persoontje draait. Nee, het gaat vooral over wat je bezoekers, lezers en volgers op je blog moeten komen zoeken of zouden moeten kunnen vinden.
5. Op je About-pagina zijn geen links naar je belangrijkste artikels te vinden
Je mag dus een beetje loskomen van het klassieke voorstelrondje. En als je dan toch bezig bent, waarom dan niet een paar linkjes toevoegen naar:
- eerder geschreven blogberichten waar je apetrots op bent
- portaalpagina’s of cornerstone content
- gastblogs of andere content elders op het web waaraan je een bijdrage leverde
De About page mag dan misschien niet volledig over jou gaan, het is wel dé plek waar je ongegeneerd reclame mag maken voor jezelf. Profiteer daarvan om je blog (en andere online activiteiten vol in de schijnwerpers te zetten.
6. Je About page blijft jaar en dag dezelfde
Op veel blogs is de About-pagina een typisch gevalletje “één keertje schrijven, daarna nooit meer aanraken”. Fout natuurlijk. Net als de rest van de content moet ook de Over-mij/Over-ons pagina zo nu en dan worden bijgewerkt. Leeftijden, woonplaats, aantal kinderen en weet ik wat je nog allemaal aan variabelen op de pagina gooit. En misschien schreef je intussen andere/betere content die meer aandacht verdient.
Conclusie?
Tot zover de belangrijkste fouten met je About-pagina. Toegegeven, vandaag klikt lang niet elke (nieuwe) blogbezoeker je About-pagina aan. Maar wie echt geïnteresseerd is in wat je doet of een samenwerking met je (blog) wil aangaan doet het zeker. En dan wil je als blogger je beste beentje voorzetten…
Geef een reactie