Geen inspiratie om te bloggen? Even geen zin in schrijven? Dat kan de besten overkomen!
Leestijd: ca. 4 minuten
Maar het is niet omdat jij met een writer’s block zit dat je hele blog in zijn winterslaap moet tot jij ooit de inspiratie terugvindt. Er valt immers nog een hoop te doen naast het schrijven van artikels.
Geen zin in schrijven? Maak jezelf toch nuttig en laat je blog groeien
Wanneer we zo’n blog beter willen maken, het willen laten groeien denken we haast automatisch aan “meer content maken.” Natuurlijk is daar wel wat voor te zeggen. Maar heb je de fut niet om te schrijven, dan zijn er vooral op een wat ouder blog genoeg dingen die je kan ondernemen opdat je je blogdip niet helemaal in ledigheid moet doorbrengen.
1. Oude berichten uit je blog verwijderen
Op zo’n blog die al een paar jaartjes meegaat slingeren altijd wel van die berichten (en vaste pagina’s) rond die nauwelijks nog interessant zijn voor je lezers:
- artikels met hopeloos verouderde info
- (info over) verlopen winacties
- “dienstmededelingen” die niet meer geldig zijn
- blogberichten die niet meer passen in het huidige concept van je blog
- …
Ik heb er begrip voor als je hier huiverig tegenover staat. Maar zie het een beetje als onkruid wieden. Je haalt het onkruid uit je tuin om ‘m mooier te maken; om de bloemen, planten, bomen en groenten niet te laten overwoekeren door het onkruid.
Brengen die verouderde artikels toch nog verkeer naar je blog, dan kan je die blogs herschrijven en opnieuw actueel maken (maar we hadden afgesproken om niet te gaan schrijven) OF je kan werken met 301 redirects en doorverwijzen naar een recenter artikel op je blog.
Dit zijn acties om je blog beter vindbaar te maken in Google.
2. Oude mediabestanden van je blog verwijderen
Nu we toch bestanden aan het verwijderen zijn: kijk in de mediabibliotheek van je blog op zoek naar:
- uitgelichte afbeeldingen van blogposts die je zonet hebt verwijderd
- oude logo’s en banners
- andere mediabestanden die niet meer gebruikt op je blog
Sla ze elders op (zodat je ze later eventueel toch nog kan gebruiken) en verwijder ze nadien uit je mediabibliotheek. Zo, weer wat webruimte vrijgemaakt.
3. Orde scheppen in je categorieën en tags (WordPress)
Een oud zeer bij veel bloggers. Door de jaren heen maak je veel categorieën en tags aan om er later achter te komen dat je er slechts een paar effectief gebruikt. Door orde te scheppen in je categorieën en tags, maak je je site makkelijker doorzoekbaar voor je lezers. En het is – alweer – goed voor je SEO.
4. Je interne link building verzorgen
Nog een laatste SEO-maatregel om het af te leren. Hopelijk weet iedereen intussen dat het verstandig is om te zorgen voor interne linkjes in je artikels. Links plaatsen vanuit je nieuwe artikel naar je oudere werk lukt meestal nog wel. Maar wil je je nieuwe pagina’s een extra boost geven in Google, dan is het ook nuttig de omgekeerde beweging te maken. Linken vanuit die oudere artikels naar je nieuwste stukken dus.
Het is dus zaak om (oudere) blogberichten te vinden waar een link naar je nieuwe pagina prima zou passen. Je kan dat manueel doen. Maar Google kan ook een handje helpen.
Dus stel, je hebt een nieuw artikel geschreven over kattenspeelgoed waar je graag interne linkjes naartoe wil. Tik in Google:
site:jouwwebsite.com “kattenspeelgoed”
Je krijgt dan snel een lijst met alle eerdere artikels waar het woord kattenspeelgoed in voorkomt. Bezoek de artikels waar je een hyperlink wil plaatsen – zoek eventueel met Ctrl+F (in de Chrome-browser) naar de exacte locatie – en plaats je link. Deze tip is extra krachtig als je linkt naar je beste en meest succesvolle content.
5. Nadenken over de indeling van je menubalk
Oké, tijd voor twee van mijn stokpaardjes. Kijk (nog eens) kritisch naar de manier waarop de menubalk van je blog is ingedeeld:
- Welke pagina’s kan een nietsvermoedende bezoeker meteen bereiken na één of twee kliks?
- Zijn dat ook de pagina’s waarvan jij het liefst wil dat je bezoeker ze gaat lezen?
- Is er minstens één link die meteen toegang geeft tot je beste werk?
Nee??? Dan is het dringend tijd om het menu van je blog anders in te richten!
6. Nadenken over de inrichting van je sidebar
Hetzelfde verhaal met de zijbalk. Als je nog een blogtheme hebt waarmee je over een sidebar kan beschikken, dan zou het wel gek zijn als je die ruimte niet zou gebruiken om je bezoeker dieper je blog in te trekken.
Niemand heeft nog aandacht voor de zijbalk? Goed, misschien zijn de hoogtijdagen van de sidebar voorbij. Maar iemand die oprecht geïnteresseerd is in wat jij doet en je site op een groot scherm raadpleegt, gebruikt de zijbalk wel degelijk!
7. Youtube-filmpjes of andere media toevoegen aan je geschreven content
Het is een van de simpelste manieren om een bestaand blog beter te maken. Voeg een Youtube-video toe aan je blogpost. De bewuste video moet natuurlijk wel het verhaal illustreren dat je op dat moment aan het doen bent. En omdat je de multimedia embed, hoeft de content niet eens van jou te zijn. Leid de te embedden content kort in, plak het zaakje in je blogbericht en klaar is kees.
8. Geen zin in schrijven? Snuister in je informatiesysteem
Toch nog even proberen. Je weet immers nooit! Blader doorheen het informatiesysteem van je blog. Misschien geraak je door je lichtpuntjes van inspiratie toch geprikkeld en krijg je alsnog de drive om te gaan schrijven.
Geen zin in schrijven? Dat betekent dus niet dat je helemaal niks kan doen om je blog in tussentijd vooruit te helpen. In tegendeel. Je maakt je blog klaar voor toekomstig succes!
Geef een reactie