Het geheim van een succesvol blog? 15 Triggers

Sharp Ben avatar

In:

Het geheim van een succesvol blog? Dat zit ‘m niet alléén in het aantal goeie artikelen die op je blog te vinden is. Ook de algehele presentatie van het geheel, het ganse SEO-verhaal, de technische kant van de zaak en zelfs de promotie van je blogproject tekenen al bij al maar voor een klein deel van het succesverhaal. Wat er dan nog ontbreekt?

Leestijd: ca. 12 minuten

Je hebt je waarschijnlijk ook al eens afgevraagd waarom jij er niet in slaagt veel lezers naar je blog te halen, terwijl je collega – die zo op het oog niet beter of vaker blogt dan jij – zoveel succesvoller is. Of weet jij waarom dat ene blog onweerstaanbaar is, terwijl het eigenlijk niet eens zoveel voorstelt?

het geheim van een succesvol blog. triggers

Het geheim van een succesvol blog? Psychologisch doorzicht

Waarschijnlijk laat jij kansen liggen bij… het gebrek aan mensenkennis! Jazeker een blogger met een dosis mensenkennis is een een beter blogger.

Want natuurlijk moet je goed kunnen schrijven. En een beetje kennis van zaken is ook nooit weg (je kan immers niet eeuwig doen alsof en straffeloos een end weg lullen). Maar daarnaast ben je wel in het voordeel als je weet wat lezers willen, waar ze naar uitkijken, wat ze verlangen, wat hen euforisch maakt, waar ze bang voor zijn, wat hen tot actie doet overgaan, wat hen pijn of juist verlossing brengt.

“Waarom al dat psychologisch gezwets tijdens het bloggen?”, zou je je kunnen afvragen. Wel, of je het nu graag hoort of niet, uiteindelijk probeer je via je blog wat te verkopen of alleszins toch wat gedaan te krijgen van je bezoeker annex lezer. Ook al heb je een blog zonder enig winstoogmerk. Je wil bezoekers op je blog, als het even kan wil je (opnieuw) gelezen worden, je wil contact maken met mensen, je wil dat volgers je werk gaan delen op social media, enzovoort. En dat gebeurt niet zomaar meer.

Je moet dus op zoek naar datgene wat bij je lezers en bezoekers een gevoelige snaar kan raken. Want alleen zo krijg je je mensen zover dat ze je blog (telkens opnieuw) gaan bezoeken, lezen en delen. Aan het geheim van een succesvol blog zit dus ook een psychologische kantje. Echter, omdat lezers en bezoekers je slechts uiterst zelden een blik in hun diepste zielenroerselen gunnen, kijken we naar wat de mensheid doorgaans in beweging kan zetten.

Gebruik onderstaande “drijfveren” doelbewust in je (manier van) schrijven. De kans is een stuk groter dat je de aandacht van je lezer trekt, en dat die laatste actie zal ondernemen (onder welke vorm dan ook).

Trigger je lezer, speel in op zijn drijfveren

Drijfveer 1: pijn vermijden, plezier ervaren/ontdekken

We hebben allemaal een aversie van pijn. Het maakt niet uit in welke verschijningsvorm, pijn en last zijn we liever kwijt dan rijk. En dan druk ik me nog zacht uit. We lopen er reflexmatig van weg, vaak zelfs zonder eerst objectief vast te stellen of de angst voor de pijn wel terecht is. Net het tegenovergestelde is er aan de hand met plezier. Daar is het eerder een kwestie van nooit-te-veel-en-nooit-genoeg, dat spreekt voor zich.

Overigens hoef je het woord “pijn” hier natuurlijk niet al te letterlijk te nemen. Het kan ook bijvoorbeeld een (groot) verlangen zijn of een karwei dat eigenlijk dringend moet gebeuren maar altijd maar wordt uitgesteld. Gewoon omdat men er tegenop ziet.

Je ziet vanzelf wat je taak als blogger is: kom met iets dat je lezer van zijn probleem afhelpt. Al is het maar voorlopig. En geef ‘m en passant ook iets waar ‘ie plezier kan aan beleven.

Zowel pijn als plezier mogen dan universeel zijn, de inhoud van pijn en plezier is niet voor alle mensen dezelfde. Kom jij met – roep eens iets – een methode om je nagels te lakken in 25 seconden, dan adresseer je de pijn van vrouwen die vinden dat ze te veel tijd verdoen aan geklieder met nagellakjes. Maar omdat ik een man ben en mijn nagels niet lak, kan mij jouw revolutionaire nagellakmethode gestolen worden…

Maar idealiter breng je je lezer van de spreekwoordelijke hel naar de even spreekwoordelijke hemel middels je blogberichten; van de pijn naar het genot.

Drijfveer 2: we zijn verzot op nieuwe dingen

Ook dit hoeft je niet te verbazen. Oud nieuws en bekende dingen dat gaat ons erg snel vervelen. Ophefmakende, want nieuwe zaken, daar worden we graag voor wakker gemaakt. We hopen dat het nieuwe ons verrast. En als het dan ook nog eens – jawel – voor minder pijn en meer plezier kan zorgen…

Neem bijvoorbeeld de lancering van een nieuw Apple-product dat is telkens weer een (zorgvuldig georkestreerd) evenement waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. Bekijk het hele gedoe vanop een afstandje en je gaat je toch afvragen waarom mensen zo zot zijn om ’s nachts in een slaapzak aan de inkomdeur van de Apple store te gaan liggen. Alsof de wereld vergaat als ze niet als eerst het nieuwste hebbeding kunnen bemachtigen. Bizar toch?

Enfin, vertel regelmatig nieuwe dingen, verras je lezers en houd je blog fris en fruitig. En heb je echt moeite om met iets nieuws te komen aandraven, verpak je boodschap anders of doe een content upgrade.

Drijfveer 3: we zijn nieuwsgierig naar het hoe en waarom

Veel mensen zijn dol op achtergrondverhalen. Ze maken je verhaal in een klap een stuk persoonlijker en geloofwaardiger. Ze geven doorgaans meer inzicht, geven je lezer meer grip op de zaak. En misschien helpen ze je lezer zelfs om een niet zo rationele beslissing goed te praten.

Op Webeffectief.com deel ik onder meer blogtips. Vele van die tips zijn niet nieuw of revolutionair. Verre van zelfs. Toch wordt dit blog door veel van mijn lezers als erg waardevol aanzien. Dat mag blijken uit alle feedback die ik in de loop der jaren kreeg. Daaruit komt steeds weer naar voren dat vooral de achtergrond die bij de tips wordt geleverd interessant wordt bevonden. Last but not least maken deze achtergronden bij het nieuws je content automatisch langer zonder daarom fluffy over te komen. The way to go!

drijfveer 4: we zijn dol op verhalen

Oké, op zich misschien niet direct een drijfveer, maar verhalen trekken wel onze aandacht, dat is zeker. Vertel een persoonlijk verhaal en je lezer kan er zich heel makkelijk mee identificeren. Verweef feitelijkheden in een smeuïg vertelseltje  en het wordt allemaal een stuk makkelijker te onthouden dan wanneer je je boodschap probeert over te brengen als een kurkdroge opsomming van gegevens, feiten en cijfers.

Niet voor niks worden al sinds mensenheugenis verhalen vertelt om belangrijke (levens)lessen van generatie op generatie door te geven.

drijfveer 5: mensen maken het zichzelf graag makkelijk

Geef het nou maar toe: ook jij bent eigenlijk zo lui als het achterste van een varken!* Je bent ambitieus, wil van alles doen en elk gesteld doel bereiken. Maar diep in je binnenste wil je zo weinig mogelijk voor doen. Er is je veel aan gelegen om  je doelen te bereiken middels de kleinst mogelijke inspanningen.

Logisch dus dat artikels die snelle oplossingen beloven (snelle tips, handige stappenplannen en lijstjes met handige tools die een complexe procedure poepsimpel maken) het zo goed doen.

Het is uit den boze om te doen alsof je voor iedere uitdaging en elk probleem een panklare oplossing hebt. Dat is niet realistisch. Nee, je verkoopt geen luchtkastelen of toverformules, maar je toont eerder de makkelijkste weg naar de best mogelijke oplossing.

drijfveer 6: de gemeenschappelijke vijand

Dat een goed wij-zij-verhaal tot de verbeelding spreekt en lezers kan triggeren hoeft ook niemand te verbazen. Onder meer in de politiek en in de reclamewereld wordt er dankbaar gebruik van gemaakt, dat spreekt voor zich. De kracht van zo’n gemeenschappelijk(e) vijand(sbeeld) zit ‘m vooral in het wij – ingewijden – tegen-de-rest-van-de-wereld-gevoel dat je oproept. En we willen graag (samen met anderen) de strijd aangaan tegen iets of iemand.

Het is hier natuurlijk wel even opletten dat je je pijlen niet richt op een persoon of een groep van mensen. Want dan wordt het al snel een vuile oorlog met slagen onder de gordel. Niet bevorderlijk  voor je (online) imago! Daarom richt je je dan ook liever op misvattingen, ideeën, (wan)praktijken of zet je je af door dingen duidelijk helemaal anders aan te pakken dan tot dan toe gebruikelijk is in je niche.

Oh ja, nog een voordeel: zo’n gemeenschappelijke vijand maakt onze wereld wat minder complex. Zwart-wit verhalen zijn nu eenmaal makkelijker om te vertellen  – en te begrijpen vooral – dan histories met genuanceerde grijstinten. Als jij als contentmaker een klein beetje oplet, hoeft niet alles doordacht en afgewogen te zijn. Groot is de kans dat je er nog mee wegkomt ook!

drijfveer 7: we zijn zo nieuwsgierig als de pest!

En zo zijn we bij de laatste trigger van vandaag aanbeland: we zijn doorgaan ver-schrik-ke-lijk nieuwsgierig. Dat gegeven in combinatie met onze hang naar het nieuwste van het nieuwste (dat we bovendien graag als eerste willen ontdekken) is een krachtig wapen.

Daarbij komt nog dat we graag de eerste brenger zijn van het nieuws!

Het zal weel geen toeval zijn dat zoveel blogtitels in vraagvorm gesteld zijn… Immers, we zijn zowat geprogrammeerd om iedere vraag die ons gesteld wordt te beantwoorden. Of toch op zijn minst op zoek te gaan naar een bevredigend(e) antwoord/oplossing.

En, als je wil dat je ontvanger je mail absoluut opent, kies dan eens een onderwerpregel als: “Open deze mail in geen geval!” en kijk wat er gebeurt.

drijfveer 8: hoge verwachtingen

Er kan een enorme (aantrekkings)kracht uitgaan van het feit dat je hooggespannen verwachtingen creëert.  Het is een beetje zoals kinderen in de aanloop naar Sinterklaas. Het moment dat de sint op bezoek komt – en een van zijn zotte helpers bij die gelegenheid begerenswaardige cadeautjes door de schoorsteen mikt – is superleuk. Maar alle gedruis om en rond zijn aankomst zorgt voor minstens de helft van de lol.

Productlanceringen – met previews, teasers, persberichten, aantrekkelijke lanceringsvoorwaarden, enzovoort – werken eigenlijk precies zo.  Idem voor trailers van bioscoopfilms. Allemaal hebben ze tot doel suspense op te bouwen, mensen nieuwsgierig, ja zelfs hebberig maken! Immers, het zijn de hebberigen en nieuwsgierigen die actie ondernemen…

…waarbij ik me dan wel weer de bedenking maak dat torenhoge verwachtingen vroeg of laat zullen moeten worden ingelost. Ik denk terug aan de kleine die vol spanning en ongeduld op de cadeautjes heeft gewacht, maar – al dan  niet stiekem – teleurgesteld is. Of zeer snel op de nieuwe speelgoedjes uitgekeken geraakt.

drijfveer 9: status

De meesten van ons hechten in min of meerdere mate belang aan status. Niet dat we dan van de daken schreeuwen, maar wie eerlijk is met zichzelf kan niet anders dan toegeven dat status, het zich op de een of andere manier verheven voelen boven de mensen in je directe omgeving, een sterke drijfveer is.

De dure auto op je oprit die zoveel mooier/beter is dan die van je buren, de nieuwste Iphone, die rolex,… Je kan er respectievelijk mee van a naar b komen, mee telefoneren en aan de weet komen hoe laat het is. Maar doen ze dat nu werkelijk zoveel beter dan de goedkopere alternatieven?

Enfin, je koopt een gebruiksvoorwerp dat (hopelijk) praktisch of nuttig is, maar daarnaast koop je ook een merk, een beleving om aan je omgeving te laten zien dat het je goed gaat.

drijfveer 10: sociale bewijskracht

We houden onszelf voor dat wijzelf elke beslissing volledig autonoom nemen. Maar in feite zijn we kuddedieren van het zuiverste soort. Instinctief laten we ons vooral leiden door diegenen die ons zijn voorgegaan.

Niet voor niets zijn kreten als “85% van de vrouwen zou deze shampoo aanbevelen aan hun vriendinnen!” en 10.000 klanten gingen u voor.” schering en inslag in het reclamewereldje. Door in je artikels te verwijzen naar grote groepen mensen die “de stap” met succes hebben gezet, win je aan overtuigingskracht.

En trouwens, wat is de echte functie van het Facebook-widget op je blog? Ja, je laat zien dat je ook op Facebook te vinden bent. Daarnaast toon je ook het aantal mensen dat jouw pagina leuk vindt. Geen toeval! Bovendien, wanneer je bezoeker is ingelogd op Facebook worden indien mogelijk de foto’s van diens vrienden getoond. Evenmin toeval.

drijfveer 11: het referentiekader en vergelijkingen

Hoe maak je lezers warm voor concepten, ideeën, diensten en producten die ze nog niet kennen of onvoldoende vertrouwd mee zijn?

Dat gaat het makkelijkst door een simpele vergelijking te maken tussen jouw idee of product en iets waar je doelpubliek wél mee vertrouwd is. Een voorbeeldje. Om het misverstand te counteren als zou een blog op een eigen domein een dure zaak zijn, zeg ik onomwonden dat een blog op eigen domein niet veel meer kost dan een avondje bioscoop met z’n tweeën…

Nog in hetzelfde hoekje vinden we de volgende truc:  je biedt het beste en meest volledige product aan tegen een prijs die slechts een fractie hoger ligt dan die van het basisproduct.

drijfveer 12: we willen graag tot een select groepje horen

We zijn kuddedieren. Dus voelen we ons veilig als we tot een groep(je) behoren. Een clubje dat zich van anderen onderscheidt. Door de dingen die we bezitten, maar ook door de kennis die we hebben of door de vaardigheden die we onszelf hebben eigen gemaakt bijvoorbeeld.

Kan je je bezoekers dus iets waardevols en exclusiefs aanbieden (dat niet voor iedere sterveling is weggelegd), dan heb je een krachtig wapen in handen. Dit sluit trouwens een beetje aan bij de “sociale bewijskracht” uit de vorige aflevering.

Je zou je misschien kunnen afvragen waarom iemand per se tot jouw selecte club zou willen behoren. Welnu, dat heeft veel te maken met waar jij als blogger voor staat, welke boodschap jij uitdraagt en welk gevoel je bij je lezer wil creëren. Heb je een hoger doel (waar je lezers ook achter kunnen staan)? Het zorgt ervoor dat lezers je (blog) niet zo snel vergeten en zich sowieso meer betrokken gaan voelen bij je blogproject.

drijfveer 13: inspelen op de brandende actualiteit

Wij mensen leven erg in het hier en nu. We hebben sterk de neiging ons te focussen op wat ons op dit moment bezighoudt en (veel) minder op wat er in de toekomst – misschien – te gebeuren staat. Zelfs al liggen in de toekomst veel belangwekkender dingen op ons te wachten.

Enfin, kan je met je blogbericht mooi aansluiten met iets dat op dit moment hot en hip is (in de media), dan krijgt het waarschijnlijk meer aandacht dan wanneer dat niet het geval is.

Het zal wel geen toeval zijn dat er in de loop der jaren almaar meer kleine feestdagen aan de kalender werden toegevoegd…

drijfveer 14: we zijn als de dood voor schaarste

Bijna niets doet ons sneller handelen dan de angst om iets te verliezen. Of nog: we worden buitengewoon ongelukkig bij de idee dat we een buitenkansje laten liggen (als we niet op tijd actie ondernemen).

Deze is mooi te koppelen aan de vorige drijfveer, natuurlijk. Kerst- en Sinterklaasacties duren niet tot in maart en vind je niet in de zomer. Er is dus altijd een zekere dringendheid mee gemoeid!

drijfveer 15: we zijn niet vies van een beetje controverse

Controverse werkt altijd. Het schudt ons wakker of houdt ons in ieder geval langer bij de les. Wanneer het goed gedoseerd is maakt controverse je verhaal een stuk spannender en belangwekkender.

Het is wel oppassen, want te veel controverse kan op den duur ook als een goedkoop trucje aanzien worden, en dat mist zijn effect volledig uiteraard. Als je voor een erg breed publiek schrijft, wees dan voorzichtig met controverse in combinatie met politiek en/of religie. Doorgaans wil je immers niet het risico lopen dat lezers zich  van je blog gaan afkeren.

15 manieren om je bezoeker te triggeren. hoe nu verder?

Goed, wat ons nu te doen staat met al die wetenschap? Simpel: als je nog eens aan het schrijven gaat, houd dit in je achterhoofd en je geeft de bezoekers en lezers van je blog een verdomd goede reden om je blog te (blijven) bezoeken en je blogberichten (opnieuw) te lezen.

Eén en ander zou tot uiting moeten komen in:

Je doet dit in de eerste plaats dus om lezers aan te trekken, maar dezelfde principes kan je ook bezigen om bijvoorbeeld lezers:

  • ertoe aan te zetten een reactie achter te laten
  • contact met je te laten opnemen
  • te laten deelnemen aan een winactie
  • zich aan te melden voor je mailinglijst
  • ertoe aan te zetten de site van je adverteerder te bezoeken
  • te bewegen tot een aankoop

Kortom, ja kan deze principes “gebruiken” iedere keer je iets van je lezer/bezoeker gedaan wil krijgen.

Doe dit systematisch en het moet al gek lopen wil je niet eindigen met een succesvol blog.

En daarmee wens ik je natuurlijk veel succes!

Foto: via Shutterstock.com

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *