(Geld) investeren in je blog: waarom niet, eigenlijk?

Sharp Ben avatar

In:

Zelfs serieus bloggen kán (bijna) helemaal gratis. Daarmee is het één van de hobby’s met de meest aantrekkelijke verhouding prijs/impact/fun wat mij betreft. En toch: wat geld investeren in je blog kan erg lonend zijn. Zeker naarmate je meer ambitie hebt.

Leestijd: ca. 3 minuten

Struikelblok

We moeten er niet omheen draaien: een fatsoenlijk blog uit de grond stampen kost flink wat tijd en moeite. Al helemaal als je daarvoor de noodzakelijke kennis en informatie mist. Voor sommigen is dat geen bezwaar (tijd genoeg, het hoeft niet van vandaag op morgen en het is leuk om de dingen zelf uit te zoeken en stap voor stap op te bouwen).

Voor anderen is het lastiger. De tijd ontbreekt, je hebt eigenlijk een broertje dood aan alles wat van ver of dichtbij naar techniek ruikt, terwijl je iemand bent die pas helemaal los kan gaan wanneer je weet dat de technische kant van de zaak helemaal op orde is. Gevolg? Je project komt nooit echt lekker van de grond. Met alle frustraties van dien!

(Betaalde) hulp vragen?

Ik ben hier niet om te zeggen hoe jij je blog moet aanpakken – laat staan je rekening te maken – maar het kan ook anders, natuurlijk.

Een beetje een rare vergelijking misschien, maar je hebt geen enkele moeite om op restaurant te gaan, poetshulp in huis te halen of je auto voor onderhoud naar de garage te brengen. Als je geen zin hebt om te koken, de dweil niet ter hand wil of kan nemen of niks van auto’s kent is het logisch dat je daarvoor betaalt.

Waarom zou je dat niet doen bij je blog?

Geld investeren in je blog kan op verschillende manieren

1. Domeinnaam, webhosting en WordPress op je eigen domein

De domeinnaam en de webhosting vormen de (jaarlijkse) basiskost van je blog. En om te kunnen bloggen moet WordPress op je domein worden geïnstalleerd. Dat kan je zelf doen (het is mij zelfs gelukt destijds). Gaat dat je petje te boven en/of wil je helemaal zeker zijn dat alles correct is ingesteld, Google dan even op “opstartservice WordPress.” Trouwens, veel hostingproviders helpen je wat graag met het optuigen van WordPress op je domein. Is je hostingpakket wat duurder dan gemiddeld, dan zit ‘m dat in dit soort kleine “bijkomstigheden.”

2. Onderhoud en beveiliging van je WordPress-site

Zo’n blog op een eigen domein vergt wat aandacht als je de zaak ook op de langere termijn probleemloos in de lucht wil houden. De plugins die je gebruikt moeten – evenals WordPress zelf zo nu en dan bijgewerkt worden. Mede door de goede zorgen van mijn hostingbedrijf kan ik dat zelf. Voor een klein bedrag per maand kan je dat echter ook uitbesteden.

3. Een betaald WordPress-thema

Heb je per se een betaald WordPress-theme nodig om goed te kunnen bloggen? Natuurlijk niet. Er zijn zat thema’s die je niks kosten. Let er dan wel op dat het blogtheme in kwestie nog recente updates kreeg en dat het nog voldoet aan de laatste standaarden. Eventuele voordelen van de zogeheten premium-themes:

  • updates (compatibel met de laatste nieuwe versie van WordPress)
  • kant-en klare templates recht uit de doos
  • ondersteuning en support van de makers
  • verschillende indelingen mogelijk (zonder codes te hoeven gebruiken)
  • kleuren en lettertypes aanpassen (idem)
  • bepaalde extra functionaliteiten (waardoor sommige plugins overbodig worden)

Prijzen lopen uiteen van enkele tientjes tot honderden euro’s. Waarbij dient te worden onderstreept dat “duurder” niet noodzakelijk ook “beter” betekent.

4. Premium plugins

Exact hetzelfde verhaal als met de betaalde WordPress-themes eigenlijk. Je betaalt meestal enkele tientjes voor support en extra functies.

5. Een abonnement op een stockfoto website

Ben je niet zo held met camera en Photoshop en wil je toch mooie graphics voor op je blog (en social media), dan hoeft dat niet echt een probleem te vormen. Desnoods abonneer je je op een site met rechtenvrije stockfoto’s en kom je zo aan adembenemend mooie visuals.

6. Extra content nodig? Zoek een gastblogger

Niemand die zegt dat jij álle artikels die op je blog verschijnen moet schrijven. Roep de hulp in van een gastblogger. Dat zal je naast geld ook extra tijd (voor overleg) kosten. Maar waarom geen ruilhandeltje opzetten?

7. Een (online) cursus WordPress, social media, webdesign, CSS,…

Investeer in jezelf en maak van jezelf een betere blogger die ook nog eens op een efficiëntere manier zijn ding kan doen!

Toegegeven, niet elke suggestie is op iedereen van toepassing. Maar soms is geld investeren in je blog een echte uitkomst. Dit kan er zomaar voor zorgen dat je veel sneller stappen maakt met je blog (jij kan je concentreren op het maken van content), minder frustraties oploopt én minder snel in een blogdip terechtkomt.

Wees niet te hard voor jezelf. Zorg ook voor je eigen comfort en gebruiksgemak.


Meer van dat?

Category:

Comments

Eén reactie op “(Geld) investeren in je blog: waarom niet, eigenlijk?”

  1. Ximaar avatar

    Voor veel mensen lijkt mij dit een handig en overzichtelijk bericht.

    Zelf hou ik van knutselen en uitzoeken. Ik hou dan weer niet van updaten e.d. Ben blij dat WordPress dat voor me doet, juist in de gratis versie. Kan volgens mij ook automatisch via een hosting/provider. Daar heb ik nog nooit tijd en geld in gestoken. Ik doe niet graag betalingen via het internet naar buitenlandse bedrijven. Heb er wel eens aan gedaht om naar een redelijk complete Nederlandse hostingprovider te gaan, maar ook daarvan weet ik dat ze er zomaar mee kunnen stoppen als ze niet genoeg winst maken. Thuis iets op een eigen server zetten zou ik nooit doen. Het kost je een berg aan stroom, omdat zoiets 24 uur per dag draait. Dat is al meer dan de totale kosten bij een hostingprovider.

    Ben zelf tevreden met wat ik nu heb. Met de beperkingen kan ik goed leven. De reclames vind ik niet leuk, maar die zijn goed te onderdrukken. Zou ik ook blijven doen als ik voor m’n blog zou betalen, omdat het overal reclames op het internet weghaalt. Blogspot van Google redt het overigens zonder reclames. Ik zou het prima vinden als de commercie van het internet verdwijnt en we allemaal maadelijks iets meer betalen voor onze internetaansluiting. Die rekening hoeft echt niet alleen te worden neergelegd bij de mensen die content leveren. Daarbij betaal je de internetreclames terug op de producten die je daarlangs koopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *