Die vraag laat me niet meer los sinds ik onlangs een zes weken durende online blogcursus volgde. De cursus viel behoorlijk tegen en het feit dat ik ‘m gratis mocht volgen (in ruil voor een review op dit blog) verandert daar hoegenaamd niets aan.
Zeker, mijn verwachtingen waren hooggespannen. Ik behoorde niet tot de doelgroep (dat vind ik tenminste van mezelf). Maar zelfs als ik in de schoenen van de doelgroep ging staan, begreep het opzet van de cursus niet helemaal. En het is niet denkbeeldig dat een autodidact met zo’n 1.000 artikels op de teller – waarvan minstens de helft over bloggen – een beetje kregelig en wanhopig wordt als beginnende bloggers wat te erg in een bepaalde richting worden gestuurd.
Iedereen op één hoopje
Dat is het probleem met online blogcursussen die een groot publiek aanspreken: je spreekt heel veel verschillende mensen aan. Bloggers die je allemaal waar voor hun geld moet zien te geven. Dat is vragen om problemen. Als ik in de loop der jaren één ding geleerd heb, dan is het wel dat er net zoveel manieren zijn om een blogproject te benaderen als dat er bloggers zijn. Elke blogger is anders (zo hoort het ook), en elke blogger wil andere dingen (bereiken) met zijn/haar blog. Bovendien, elke blogger heeft andere dingen nodig om dat doel te bereiken.
Terug naar de beginvraag. Kan je goed leren bloggen op zo’n korte tijd? Persoonlijk denk ik dat dat moeilijk is. Hooguit krijg je een trap onder je kont (waardoor je hopelijk in de juiste richting belandt). Er zijn wel twee belangrijke voorwaarden:
- Beide betrokken partijen – cursusgever en cursist – zijn het met elkaar eens over de vraag wat goed leren bloggen nu eigenlijk betekent.
- De cursist voelt de schop onder zijn kont lang genoeg doorwerken en krijgt dus genoeg handvatten mee om nog een tijdje verder te kunnen sleutelen en slijpen aan zijn blogproject. Succesvol bloggen is immers vooral een lange termijnproject.
En dan nog: als je een deuk in een pak boter wil leren bloggen, dan is het schrijven van goeie artikelen nog niet eens het halve werk. Enige kennis van internetmarketing, zoekmachineoptimalisatie en (het gebruik van) social media zijn bijvoorbeeld even cruciaal voor het welslagen van je blogproject. Het zijn deelprojecten waar je op zich al een cursus kan rond uitwerken.
Beide betrokken partijen – cursusgever en cursist – zijn het met elkaar eens over de vraag wat goed leren bloggen nu eigenlijk betekent.
Ik geef grif toe dat dat allemaal moeilijk in een online-cursus te proppen is. Helemaal als je je richt op beginnende bloggers en hen bovendien ook effectief wat wil laten schrijven onderweg.
Goed leren bloggen: een individueel traject
Goed leren bloggen is en blijft volgens mij vooral een kwestie van beginnen en volgehouden zelfstudie. Mijn advies: start gewoon met bloggen. Het internet bulkt van de tips en adviezen omtrent het opzetten en onderhouden van een blog met substantie. Op sommige plekken is deze info zelfs behoorlijk gestructureerd samengebracht. 😉 Lees onderweg één van deze blogboeken en ik verzeker je: de schop onder je kont die je krijgt blijft nog wel even voelbaar!
Wanneer online blogcursussen dan in beeld komen? In ieder geval zou ik proberen je pas met (blog)cursussen in te laten als je al een tijdje aan de weg timmert. Dat heeft wat voordelen:
- Je weet veel beter waar je met je blog naartoe wil
- Je weet beter welk aspect van het bloggen nog moet worden bijgespijkerd
- Je kan – op basis van de twee voorgaande punten gericht op zoek gaan naar een cursus die bij je past
- Je kan gerichte vragen stellen tijdens de cursus
Er valt overigens ook wel wat te zeggen voor individuele blogcoaching om bepaalde deelaspecten van het bloggen onder de knie te krijgen. Als het goed is kan je op die manier een stuk doelgerichter aan de slag…
Geef een reactie