Wie net gestart is en ervan droomt (geld) te verdienen aan het bloggen zou ernstig moeten overwegen om gratis advertentieruimte weg te geven op het blog. Dat klinkt wat tegenstrijdig, maar er zijn een handvol goede redenen voor te bedenken.
Leestijd: ca. 5 minuten
De basis van geld verdienen met bloggen is intussen gekend: een kwalitatief goede site maken en er vervolgens heel veel tevreden bezoekers en lezers naartoe brengen. Niet voor niks is zowat de helft van het stappenplan om geld te verdienen met bloggen simpelweg gewijd aan de uitbouw van een fatsoenlijk blog. Anders ben je gewoon niet interessant genoeg voor adverteerders.
In afwachting kan je natuurlijk je blog al voorbereiden op later. Door gratis advertentieruimte (advertentieblokken, ook wel banners genoemd) beschikbaar te stellen. Waarom?
1. Gratis advertentieruimte maken: wen zelf aan het idee
Menig blogger voelt zich toch wat ongemakkelijk wanneer hij – na een tijdje bloggen zonder reclame – ineens een advertentie plaatst. Dat probleem is alvast grotendeels van de baan wanneer je al van bij het begin reclameblokken op je blog hebt staan.
2. Maak je bezoeker vertrouwd met reclameboodschappen op je site
De kans bestaat dat een vrij groot percentage van je lezer je blog – hoe zal ik het voorzichtig uitdrukken – ineens met heel andere ogen gaan bekijken wanneer ze plots worden geconfronteerd met commerciële uitingen. Voor sommigen onder hen is dat zelfs een reden om je blog definitief vaarwel te zeggen. Toon echter van bij het begin van je blogavontuur wat reclame en niemand zal je kunnen verwijten dat je “plots bent gaan bloggen voor het geld.”
3. Gratis advertentieruimte aanbieden: zet jezelf in de markt
Ook al heb je nog niet het blog dat interessant is voor adverteerders en bedrijven (hoewel, je weet maar nooit), door reclame-uitingen te tonen geef je natuurlijk wel te kennen dat je in principe openstaat voor samenwerkingen. Of toch dat je niet afkerig staat tegenover het commercieel inzetten van je site (onder welke vorm dan ook).
4. Leer de wereld van de online commercie kennen
Ok, hiervoor hoef je misschien niet per se advertentieblokken op je blog te zetten, maar toch. Maak kennis met de soms ronduit absurde voorstellen die je af en toe krijgt van kleinere adverteerders. En leer ermee om te gaan.
Tot zover de wat mij betreft vier belangrijkste redenen om als kleine blogger vrij vroeg van start te gaan met banners op je blog. Zelfs als je er geen geld aan verdient. Maar hoe pak je het concreet aan?
Installeer Google Adsense
Het kan vreemd klinken maar ik voel wel wat voor Google Adsense. Het bekende advertentienetwerk van Google heeft alvast het voordeel dat je er als blogger – eens geïmplementeerd – quasi geen omkijken meer naar hebt. Altijd mooi meegenomen.
Bovendien speel je open kaart. Iedereen kent de banners van Google Adsense en elke bezoeker weet wat je er als blogger mee kan.
Heb je geluk – en slaag je er dus in om veel verkeer naar je blog te brengen – dan kan Google Adsense je toch wat geld opleveren. Verwacht er niet te veel van! Al helemaal niet als je echt een beginnende blogger bent. Niet voor niks beschouw ik het instellen van Adsense op je blog als een manier om gratis advertentieruimte vrij te maken. Overigens is het belangrijk dat je pas je aanvraag doet als je al wat content online hebt staan die voldoet aan de voorwaarden die Google stelt. Anders kom je er uiteraard niet in.
Steun bevriende bedrijven of een goed doel
Stel, je vindt Google Adsense maar niks dan kan je overwegen om zelf gratis advertentieblokken te maken. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Het komt er eenvoudigweg op neer dat je een foto (of een zelfgemaakte banner gemaakt met Canva bijvoorbeeld) in de zijbalk van je blog neerzet op een goed zichtbare plaats. Wie op de foto/banner klikt wordt uiteraard doorverwezen naar de site van de bewuste organisatie. Beng de organisatie in kwestie hiervan op de hoogte (vraag toestemming) en misschien valt er voor jou toch nog wat uit de kast.
Maak geen reclame voor eender wie zou ik zeggen. Vooral omdat de gesteunde bedrijven en producten op zijn minst een beetje moeten aansluiten bij het topic van je blog. Mamablogs en kettingzagen passen misschien niet zo goed bij elkaar. Mamablogs en speelgoedwinkels of doopsuiker daarentegen…
Adverteer in godsnaam voor producten en diensten waar je zelf vierkant achterstaat. En het liefst heb je er ook ervaring mee in je leven van alledag. En waarom geen reclame maken voor een non-profit organisatie of een goed doel dat je na aan het hart ligt.
Lees ook: Goed geld verdienen met je blog
Je eerste betaalde advertentieblok?
Vroeg of laat krijg je misschien een voorstel voor een betaalde banner op je blog. Wat is dan een redelijke prijs? Dat is moeilijk van hieruit te zeggen. Ieder blog is immers anders en veel factoren spelen een rol. Meestal wordt de prijs bepaald aan de hand van een vast bedrag per 1.000 pageviews en per maand. Er circuleren bedragen van 7 euro per 1.000 views tot meer dan 20 euro voor diezelfde 1.000 views. Hoe nauwer het te promoten product aansluit bij je doelpubliek hoe hoger de prijs per 1.000 views.
Ben je een kleine blogger, dan kan je misschien beter opteren voor een vaste prijs per maand, los van het aantal pageviews. Maar de prijs moet natuurlijk wel realistisch blijven. Bovenstaande formule is een goeie maatstaf.
Wil je hier graag meer over weten? één adres: Laura van Blogaholic.nl
Maak je echter geen illusies: weinig organisaties komen met dergelijke bedragen over de brug. Zij rekenen er gewoon op dat een hobbyblogger niet op de hoogte is en/of ten prooi valt aan de beter-dat-dan-helemaal-niets-reflex.
Zorg er in voorkomend geval voor dat je hoe dan ook meer aan je betaalde advertentieblok overhoudt dan met Google Adsense. Verdien je dus 20 euro per maand aan Google Adsense, dan is dat bedrag het ab-so-lu-te minimum dat je eraan moet overhouden.
Daar is een simpele reden voor. Zowel de banners van Google Adsense als je betaalde blok moeten op een goed zichtbare plaats staan om effectief te kunnen zijn. Je wil bovendien vermijden dat je blog een digitaal reclameblad wordt. Gevolg? Je toont tijdelijk geen Google Adsense reclame meer en dus derf je sowieso inkomsten.
Wie een maximale verdienste belangrijk vindt dient tenslotte te weten dat het verkopen van advertenties op je blog niet meteen de meest lucratieve oplossing is. Affiliate marketing is dan allicht meer jouw ding.
Zo, we hebben vandaag dan wel geen geld verdiend, maar als het goed is hebben we wel aangegeven er in principe voor open te staan. Dat is een -belangrijk – begin.
Geef een reactie