Google Search Console tip voor meer verkeer uit Google op je blog

Sharp Ben avatar

In:

Google Analytics, dat kennen de meeste bloggers wel. Google Search Console (GSC) gebruiken is echter minder vanzelfsprekend. Dat is jammer. Zeker voor bloggers die hun site graag willen laten groeien qua vindbaarheid in Google en bezoekersaantallen. Daarom deze Google Search Console tip.

Laatste update: 13/04/2023

Leestijd: ca. 7 minuten

Met deze Google Search Console tip kan je:

  • weten op welke woorden je site (nu al) vindbaar is in Google
  • weten hoe Google Search Console je kan helpen om veel bezoekers naar je blog te trekken

Domme dingen doen

Om succesvol te zijn met je blog moet je regelmatig bloggen. Maar het zou dom zijn om het daarbij alleen te hebben over onderwerpen die jijzelf leuk of interessant vindt. Nee, je moet ook bloggen over topics waar veel vraag naar is, waar er een markt voor is. Kortom, onderwerpen – en zoektermen – waar vaak op gegoogeld wordt. Deze Google Search Console tip helpt je om precies die zoektermen te vinden. Het mooie is: het zijn vaak dingen waarvan je niet eens wist dat je erop scoorde, maar mits een kleine inspanning kan je echt wel flink wat extra bezoekers uit zoekmachines naar je blog trekken.

Om mijn punt te maken zal ik vandaag iets doen wat de meeste bloggers en internetmarketeers niet aandurven. Jij krijgt een kijkje in het Google Search Console account van Blogtrommel.com. Als het je ambitie is om Blogtrommel.com serieuze concurrentie aan te doen, zou ik nu op het puntje van mijn stoel gaan zitten…

Hoe vaak wordt iets gegoogeld? Google Search Console weet het

In het kort: via GSC kan je heel makkelijk te weten komen wat voor jouw blog de best presterende zoekopdrachten in Google zijn (open GSC en klik bovenaan in het linker tabblad Prestaties aan).

Om het simpel te houden beperk ik me hier tot het standaardrapport, bestaande uit 3 kolommen:

  1. ZOEKOPDRACHTEN: de zoekterm die een gebruiker in Google heeft ingetikt
  2. Aantal klikken: het aantal keren dat een gebruiker jouw artikel in de zoekresultaten zag én heeft doorgeklikt naar jouw blog (over een bepaalde periode)
  3. Vertoningen: het aantal keren dat Google een artikel van jouw site heeft getoond, ergens in haar zoekresultaten (idem)

Enfin, ziehier een uitgebreide selectie uit grofweg de top 40 van de best presterende zoektermen.

ZOEKOPDRACHTENAantal klikken*Vertoningen*
pakkende titel generator7571.032
titel generator5531.157
blogspot3137.209
titel maker229480
wat is taggen2271.130
titel bedenken generator153187
taggen1303.770
blog starten1001.510
blogtrommel96121
onderwerpen om over te schrijven82306
blogger7217.021
blog beginnen673.155
Gastblogger gezocht63350
Wat is een blog595.498
blogger gezocht571.236
focus keyphrase34415
populaire blogs331.375
*= over een periode van 3 maanden

Wees geen dief van je eigen blog

Nogmaals, als je dan toch aan het bloggen bent kan je beter je energie stoppen in blogs met onderwerpen waarvan je zeker weet dat er “een markt voor is.”

Ben je al een tijdje aan het bloggen en wil je sterker/sneller doorgroeien dan heb je via Google Search Console flink wat inspiratie voor nieuwe artikels. Je krijgt immers een goed beeld van hoe Google naar je blog kijkt als het gaat om de SEO.

Sharp Ben In persona

Ik ben altijd wat huiverachtig om mensen aan te raden zich tijdens het bloggen te zeer te laten leiden door tools. “Je moet vooral bloggen vanuit de buik.” zeg ik altijd maar…

Maar in het geval van de (zoek)prestaties uit Google Search Console liggen de zaken wel anders. Hier gaat het immers puur om de zoektermen om en rond jouw blog(niche). Te waardevol om zomaar te negeren!

Met enige zin voor overdrijving zou je kunnen zeggen dat Google je hier letterlijk vertelt waarover je zou moeten bloggen. En – belangrijk – de tool doet meteen een aanbeveling over welke focus trefwoorden je dan zou kunnen gebruiken… En er is nog meer, want:

Google Search Console toont je welke artikels het in verband brengt met specifieke zoekopdrachten

GSC kan je dus heel precies tonen welke specifieke pagina/url op je blog Google in aanmerking neemt wanneer de gebruiker een bepaalde zoekterm intypt. En wil je dus meer bezoekers aantrekken, dan is het zaak (vooral) die bewuste pagina(‘s) te verbeteren.

Klik hiervoor een record uit de kolom met zoekopdrachten aan en klik dan door naar PAGINA’S. De url’s die in aanmerking worden genomen worden getoond.

“Dit SEO-principe werkt verbazend simpel: als je ergens per ongeluk op een zoekterm kan scoren, haal je doorgaans veel betere resultaten als je je er ook maar een beetje op toelegt..”

Verbeter de SEO en krijg meer traffic voor een bestaand artikel dankzij Google Search Console

Is een artikel één jaar of ouder? Presteert het niet (meer) zo goed als vroeger? Verliest het plaatsen in de zoekmachines? Hoog tijd om eens te gaan kijken in Google Search Console.

Je kan er immers ook de prestaties van een specifieke pagina op je blog onderzoeken. Kopieer het internetadres van de webpagina die je wil nakijken en:

  1. open Google Search Console
  2. klik aan de linkerkant het tabje Prestaties aan
  3. klik in het midden op het tabje + Nieuw
  4. kies dan voor Pagina…
  5. kies bij Filter voor Exacte URL
  6. Plak jouw URL in het invoervakje
  7. klik op Toepassen

In de linker kolom krijg je een lijst van zoekopdrachten waarop je pagina scoort. De volgende stap? Het bewuste artikel uitbreiden/bijwerken. Waarbij je er uiteraard op let om enkele van de gesuggereerde zoekopdrachten uit Google Search Console op te nemen. Probeer echter meer te doen dan simpelweg die zoektermen ergens tussen te wringen. Zo is het goed mogelijk dat je een paar relevante alinea’s aan je stuk toevoegt met info die tot nu toe ontbrak.

De uiteindelijke bedoeling is om je (ouder) artikel te laten scoren op zoektermen waar je je content niet meteen voor geoptimaliseerd hebt – je focus trefwoord – maar ook voor allerlei gerelateerde zoektermen. Met als fijn gevolg (veel) meer bezoekers uit Google voor je blog.

Overigens is het in veel gevallen aan te bevelen extra zoektermen aan een bestaand – en relevant stuk toe te voegen, eerder dan telkens nieuwe pagina’s aan te maken. Dat kan prima ter gelegenheid van een grondige update van een ouder artikel.

Focus op de zoektermen met het meest potentieel

Dat werk wil je uiteraard vooral doen bij de zoekopdrachten waar je nu al behoorlijk goed scoort (maar het altijd nog beter kan). Daarom: zorg dat je ook de grafiek met de gemiddelde posities te zien krijgt:

  • vink Gemiddelde positie aan
  • klik in de tabel met de zoekopdrachten rechts het driehoekje Rijen filteren aan
  • vink het vakje Positie aan
  • kies voor de operator Kleiner dan uit het keuzemenu
  • voor het cijfer 20 in

Je kan je nu concentreren op de zoektermen met een positie tussen pakweg 4 en 20. De termen in de top 3 zijn voorlopig minder van tel, aangezien je daar al goed scoort. Ik zou zeggen: leg de focus in eerste instantie bij zoektermen waar je ergens tussen positie 5 en 10 zit. Het lijkt onbelangrijk, maar als je een paar artikels een paar posities naar boven kan doen opschuiven, kan dat enorm schelen qua verkeer.

Blijven nadenken bij deze Google Search Console tip

Misschien is de verleiding groot om je dan maar meteen te focussen op de zoekopdrachten met het grootst aantal vertoningen. Maar:

1. Niet elke zoekterm past bij je blog(niche)

Soms scoor je eerder toevallig op een zoekwoord. Komt de zoekterm “voetbal” bovendrijven op je foodblog, dan kan je daar waarschijnlijk verder weinig mee. Wie weet komt dat omdat je ooit gebakjes maakte in de vorm van een voetbal, wie zal het zeggen? Toevalstreffers en seizoensgebonden effecten, ze bestaan.

Bij elke zoekopdracht waarmee je als blogger aan de slag wil moet je je afvragen hoe je hem zinvol zal inpassen in de rest van je content.

2. Verder kijken dan je neus lang is

Spontaan zou ik er nooit op gekomen zijn om iets te doen met “taggen.” Voor mij was dat immers vooral een begrip om en rond het social media gebeuren (en voorwerpen labelen), niet met (het) blog(gen). Tot je uit de praktijk merkt hoe belangrijk dat taggen is wanneer je geïnteresseerde bezoekers uit socials naar je blog wil trekken. Het resulteerde in een artikel voor de kennisbank bloggen voor beginners: Wat is taggen op social media?

Dankzij GSC weet ik trouwens dat er veel vraag is omtrent het taggen op specifieke social media-platformen (Facebook, Instagram, LinkedIn,…).

Tuurlijk het is leuk om te ontdekken op welke zoektermen je blog zoal gevonden wordt. Echter, ga verder op onderzoek uit om na te gaan waarom je precies op die term scoort. Vooral bij zoektermen die je niet meteen zou verwachten, uiteraard. Probeer achter de zoekintentie te komen.

3. Niet alleen naar de cijfertjes kijken

Misschien ben je geneigd om vooral te kijken naar die zoekopdrachten met het hoogste aantal vertoningen. En zeker wanneer er in verhouding weinig kliks naar jouw blog toekomen, lijkt er wel iets met die bewust zoektermen te doen.

Maar opgelet! Er kunnen heel verschillende redenen zijn voor het kleine aantal kliks:

Per se willen scoren op hele brede, algemene zoektermen is onzinnig

Neem nou een zoekopdracht als “blogger.” Daar wordt inderdaad héél vaak op gezocht, maar is zo algemeen dat je er als kleine, individuele blogger weinig mee kan uitrichten. Houd er bovendien ook rekening mee dat een term als “blogger”:

  • in meerdere talen gebruikt wordt
  • evengoed kan verwijzen naar het gratis blogplatform van Google

Idem voor de zoekterm “blogspot” trouwens. Dat wordt over de hele wereld gebruikt, staat ook al bekend als het blogplatform van Google, terwijl het door een boel beginnelingen ook wordt ingetikt wanneer ze op zoek zijn naar een plek om te bloggen.

Zo bekeken is het relatief lage aantal klikken in verhouding tot het aantal vertoningen natuurlijke makkelijk te verklaren.

De concurrentie te sterk, je artikel niet goed genoeg

Ook dat kan een reden zijn waarom er weinig kliks zijn in vergelijking met de vertoningen. Zeker met erg populaire zoektermen is de kans groot dat Google veel keus heeft, jouw artikel lager in haar zoekresultaten toont.

Soms is er gewoon niet meer potentieel

Dat zie je hier bijvoorbeeld bij de zoekopdracht “blogtrommel” waar het aantal klikken en de vertoningen elkaar niet veel ontlopen. Al is het voorbeeld niet geweldig. Het gaat hier immers om mijn eigen blog. De kans is heel groot dat iemand die in Google zoekt op je blognaam op je blog terechtkomt.

4. Aanverwante zoekopdrachten opnemen in één artikel

Het is geen goed idee om voor elke interessante zoekopdracht die je tegenkomt een apart artikel te schrijven als er niks (nieuws) over te vertellen valt. En al helemaal niet als het gaat om erg gelijklopende zoektermen als “blog starten” en “blog beginnen” en “blog maken.” Niemand – ook Google niet – zal zich eraan storen wanneer deze zoektermen als synoniemen in één degelijk artikel opduiken.

Over synoniemen gesproken: via GSC ontdek je soms ook populairdere zoektermen of zoekopdrachten die jij volledig over het hoofd zag. Handig om die mee te nemen als je een nieuw blog gaat schrijven.

De populariteit van zoekopdrachten kan soms erg afhankelijk zijn van een tijdelijke hype of van een bepaald seizoen. Daar moet je altijd op beducht zijn. Je moet je richten op evergreen content, niet op dingen die een korte tijd mega populair zijn maar dan als een pudding in elkaar zakken.

Daarom kan het al helpen om in GSC de periode waarover de gegevens te verlengen (1 jaar, bijvoorbeeld).

Meer van dat?

Conclusie?

Zelfs ambitieuze bloggers die al een tijdje aan de weg timmeren weten het soms even niet meer. Deze Google Search Console tip kan een uitkomst bieden. GSC geeft je de 1.000 beste zoektermen waarmee je site wordt gevonden. Speel met die wetenschap en maak je blog nog beter vindbaar in de zoekmachines.


Oorspronkelijke versie van dit artikel: juni 2021

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *