Met deze tips wil ik even afstappen van het klassieke 3-stappenplan dat meestal wordt gevolgd als je wil groeien met je blog (meer artikels publiceren, aan de slag met SEO en de promotie van je content). Dat recept werkt nog steeds. Maar vooral mensen die al jarenlang aan het bloggen zijn, merken dat dat stappenplan op zijn limieten botst. En wat doe je dan?
Leestijd: ca. 4 minuten
Laat je overigens niet misleiden door het woord alternatieve in de titel van deze blogpost. Dit zijn geen simpele trucjes van het type weinig-werk-gigantisch-resultaat. Ook zijn we er niet op uit om het systeem te omzeilen.
Groeien met je blog: 3 tips voor meer bezoekers voor je blog
Bedoeling is om meer te doen met je bestaande content, je reputatie als blogger op te krikken, de fundamenten van je blog te versterken en – uiteindelijk – meer verkeer naar je blog te brengen.
1. Herwerk een ouder artikel en publiceer het opnieuw
Voordelen:
- Je moet minder nieuwe blogberichten schrijven
- Je best presterende content blijft up-to-date
- De posities in Google blijven gevrijwaard (of krijgen een boost)
Bloggers zijn constant op zoek naar onderwerpen om over te bloggen, da’s logisch. Ben je echter al een tijdje aan het bloggen, dan kan het af en toe gebeuren dat de inspiratie gewoon op is. Toch is dat geen reden om bij de pakken te blijven zitten. Wees de blogdip te slim af en kijk eens in je blogarchief of je geen artikels hebt die verouderd zijn en eigenlijk een opfrisbeurt verdienen. Krik de kwaliteit van je blog op door artikels zo goed mogelijk up-to-date te houden.
Geef daarbij prioriteit aan blogberichten waarvan je weet dat ze je veel kliks opleveren en/of goed scoren in de zoekmachines. Herwerk ze grondig en publiceer ze als een nieuw artikel.
Dit kan er zomaar voor zorgen dat je bericht enkele plaatsen hoger in Google komt (of van pagina 2 naar pagina 1 bijvoorbeeld). Een hogere ranking in Google, dat staat bijna garant voor extra kliks naar je blog.
Nadelen:
- Bloggen mogelijks wat minder “spannend” dan wanneer je met nieuwe content bezig bent
- Opletten voor enkele kleine akkefietjes
2. Overweeg om te gaan gastbloggen
Voordelen:
- Krachtige manier om banden te smeden met collega-bloggers
- Je blog krijgt waardevolle backlinks
- Je kan je expertise tonen aan een groter publiek
- Andere topics dan diegene waar je normaal over blogt kunnen aan bod komen
- Goed voor je naamsbekendheid en je imago als blogger
Veel bloggers weten nog altijd niet goed wat nou precies het nut is van dat hele gastbloggen. Veel poespas dat uiteindelijk weinig oplevert. Dat idee tiert welig. En ja, het klopt dat zo’n artikel voor een andere site jouw blog in eerste instantie weinig direct blogverkeer brengt. Wél is het zowat de kortste weg naar waardevolle backlinks voor je blog. En die heb je nodig als je potten wil breken op het vlak van SEO.
Wil je echt groeien met je blog, dan moet je wel weten hoe je het gastbloggen succesvol aanpakt. Zo wil je doorgaans graag te gast zijn op een blog dat een publiek heeft dat sowieso interesse heeft in de dingen waar jij over blogt. Verder is het prettig als het blog in kwestie groter is dan het jouwe. En tot slot wil je graag een gastblog schrijven over onderwerpen die perfect in jouw straatje passen. Meer dan waarschijnlijk levert dat top content op, zonder dat het je als gastblogger al te veel tijd en moeite kost om die artikels te schrijven.
Nadelen:
- Gastbloggen kan veel tijd in beslag nemen (intussen ben je niet bezig met je eigen blog)
- Niet vanzelfsprekend dat jouw blog er beter van wordt (let een beetje op waar je gaat gastbloggen)
- Goede afspraken maken kan belangrijk zijn
- Je hebt de touwtjes zelf niet in handen
3. Start een nieuwsbrief
Voordelen:
- Een eigen verkeerskanaal voor je blog, onafhankelijk van social media of Google
- Als je wil kan je een vertrouwensband opbouwen met een bijzondere groep lezers
- Inschrijvers voor je nieuwsbrief bezoeken je blog veel vaker
Grosso modo 10% van je bezoekers bezoekt je blog meer dan één keer. Serieus groeien met je blog betekent onder meer dat je dat percentage opkrikt. En zo’n nieuwsbrief voor je volgers is een handig instrument.
Het principe is redelijk simpel: laat lezers en volgers van je blog zich inschrijven op je mailinglijst, waarna jij hen een seintje kan geven wanneer je een nieuw stuk publiceert. ’t Seintje komt binnen in de Inbox van je bezoeker. Jij kreeg de toestemming om hem/haar te storen op de privéplek van het web. Als je het goed aanpakt is dit een verduiveld efficiënte manier om mensen (herhaaldelijk) naar je blog te krijgen. Daar kan haast geen enkele deelactie op social media tegenop.
Maar… wie schrijft zich tegenwoordig nog in voor de zoveelste nieuwsbrief? Je hebt inderdaad flink wat geduld nodig om hier iets uit te halen. Het is zaak een sterk blog te maken waar men graag naartoe komt om meer te lezen. En het is slim om je inschrijvers een klein cadeautje te geven in ruil voor hun mailadres én daar ook reclame voor te maken op je blog.
Met wat geduld en doorzettingsvermogen heb je een extra verkeersbron voor je blog. Het is je persoonlijke fanbase. Die is helemaal onafhankelijk van Google of (algoritmes van) social media. Met deze volgers kan je desgewenst ook een heel persoonlijke (vertrouwens)band opbouwen.
Nadelen:
- Via je nieuwsbrief een grote groep lezers aantrekken vergt geduld
- De nieuwsbrief opzetten vergt wat technische kennis
- Ook met de mailinglijst moet je voldoen aan de AVG-regelgeving
Conclusie?
Toegegeven, dit zijn geen quick wins! Het zijn ook niet de meest spannende dingen waar je veel stennis kan rond maken. Wel heb je een paar instrumenten om je blog te laten groeien, zonder er daarom per se een rat race van te maken.
Geef een reactie