De 10 grootste blogblunders van de ambitieuze blogger

Sharp Ben avatar

In:

Het blog(gen) heeft nog een mooie toekomst voor zich. Wat sommige doemdenkers ook mogen beweren. Feit is wel dat – als je ook maar een beetje ambitieus bent – je de zaken toch met iets meer overleg moet aanpakken dan pakweg een jaar of 6 geleden. Als je vandaag een blog begint, pas dan op voor de 10 grootste blogblunders.

Leestijd: ca. 5 minuten

Samen zijn ze immers goed voor het grootste deel van de blogs dat – ondanks alle goeie bedoelingen – nooit echt van de grond komt of niet het aantal bezoekers krijgt dat ze verdienen. Enfin:

10 grootste blogblunders

1. Denken dat je niet goed genoeg kan schrijven

Je moet niet goed kunnen schrijven. Zolang je het maar gráág genoeg doet. Het gaat erom passies en verhalen over te brengen én contact te maken met gewone stervelingen. Je werkt bovendien online en dus blijkt correct en wervelend Nederlands niet veel meer dan een pluspunt te zijn.

2. Niet lang genoeg nadenken over het opzet van je blog

Ondanks de wildgroei aan blogs is er nog plaats voor jouw project. Maar eerlijk is eerlijk, je zal toch wat nadrukkelijk moeten gaan zoeken naar wat je kan doen om op te vallen in de massa. Schrijven over onderwerpen die je tof vindt alléén is niet genoeg.

Alles begint bij een ferme brainstormsessie voor je blog. En ga daarbij ook zeker te rade bij Google. Tik eens een paar zoektermen in verband met jouw onderwerpen in. Bekijk een paar top artikels en ga na of jij andere accenten kan leggen, een andere doelgroep kan aanspreken of een andere stijl kan hanteren.

Nog iets om over na te denken: heb je tijd genoeg om te bloggen? Stappen maken met je blog betekent immers ook vaak genoeg nieuwe berichten online zetten. Ik weet natuurlijk niet hoe snel je werkt, maar als je pakweg 2 uur aan ’n artikel bezig bent kan je zelf het rekensommetje maken…

Dat gezegd zijnde mag je ook niet in de val trappen om te lang te blijven dralen. Oké, informeer je en bereid je een beetje voor maar maak dan volop gebruik van je beginnersenthousiasme. Bloggen moet je gewoon DOEN!

3. Wachten tot je blog helemaal perfect is om te starten

Sluit nauw aan bij mijn vorig punt. Besef dat zo’n blog a work in progress is. Wachten tot je blog helemaal perfect is om er pas dan mee naar buiten te komen… Niet doen! Zorg voor een presentabel geheel waar jij je min of meer in kan vinden (dat laatste is wél erg belangrijk want anders kan het je creativiteit danig schaden). Schaaf de rest beetje bij beetje bij onderweg.

4. Te lang door blijven gaan op een gratis blog

Een gratis blog nemen of toch maar voor een blog op eigen domein gaan? Wie hier al langer komt lezen kent mijn antwoord al. Er kunnen best redenen zijn om voor een gratis optie te gaan. Gratis blogs – genre Blogspot.com of WordPress.com – hebben de verdienste om bloggers in spe te laten ervaren wat bloggen is zonder dat het hun een cent hoeft te kosten. Eens duidelijk is dat je blog een blijvertje is, is het tijd om over te stappen naar een blog onder eigen beheer. De voordelen:

  1. Een grotere geloofwaardigheid ten aanzien van lezers en eventuele adverteerders
  2. Veel meer mogelijkheden om je blog in te delen en verder uit te bouwen
  3. 100% baas op eigen blog

5. Te veel rekenen op social media voor bezoekers

Tot zover de issues omtrent de start van je blog. Volgende probleem? Bezoekers naar je blog krijgen. Niet geheel onverwacht gaat het erom (steen)goede artikels te schrijven en ze daarna bij zoveel mogelijk mensen onder de neus te schuiven. Het klassieke recept – blogs delen op social media – werkt nog steeds goed, al is het lang niet meer de “jackpot” van weleer.

6. Helemaal niks aan de SEO van je blog doen

Net daarom zou het erg jammer zijn als je niks met SEO zou doen. Zoekmachineoptimalisatie kost weliswaar tijd en moeite, maar eens het balletje aan het rollen gaat ben je quasi verzekerd van een vaste stroom bezoekers afkomstig uit Google. Zelfs al ben je niet dagelijks bezig met (het promoten van) je blog.

Maar ook hier geldt: er is almaar meer concurrentie én steeds meer bloggers krijgen (de basis van) SEO onder de knie. Wie op dit domein een paar stappen extra kan zetten is dus in het voordeel.

7. Te weinig aandacht schenken aan de gebruiksvriendelijkheid van je blog

Gezien het feit dat het merendeel van je bezoekers een aandachtsspanne heeft van minder dan 10 seconden, doe je er goed aan te kijken naar zaken als:

Echt, je artikels mogen nog zo boeiend geschreven zijn, als bovenstaande dingen niet op orde zijn verlies je gegarandeerd lezers.

8. Te veel of te weinig aandacht hebben voor het uiterlijk van je blog

Het is zaak je niet te laten verblinden door de hippe mogelijkheden van je blogtemplate. Nogmaals, je blog moet in de eerste plaats zo functioneel zijn als maar kan. Ziet je site er dan nog mooi uit, dan is dat uiteraard meegenomen;

In ieder geval mag het je niet afleiden van de essentie: het (vaak) schrijven van goede blogberichten.

9. Te korte artikeltjes schrijven

Weer hetzelfde verhaal hier. Ja, je lezers houden doorgaans meer van korte, hapklare stukjes. Maar wil je goed scoren in Google (zodat je via die weg veel gratis verkeer op je blog krijgt), dan ben je gebaat bij informatieve blogposts die wat langer zijn. De norm in 2018? Ergens tussen de 1.500 en de 2.000 woorden.

Bij nader inzien lijkt me dat een logische evolutie. Heel veel schrijvers voor internet hebben de neiging om stukjes van rond de 500 woorden te tikken. Dat is makkelijker (en dat willen de meeste internetters). Anderzijds is het wel verdomd lastig om een volledig en genuanceerd verhaal te brengen in 500 woorden. Al helemaal als er ook een ander geluid moet klinken dan overal elders te vinden is.

10. WordPress blijven gebruiken zoals het standaard is ingesteld

Doe jezelf en je blog een plezier en kijk aan het begin van het blogavontuur nog even goed naar de (standaard)instellingen van WordPress. Niet alles is immers zo ingesteld dat het je blog ten goede komt…

Tot zover de wat mij betreft 10 grootste blogblunders van de ambitieuze blogger. Ik merk vanzelf wel of je ’t ermee eens bent of niet…


Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *