Het perfecte WordPress thema: dit moet het allemaal kunnen

Sharp Ben avatar

In:

Zo voelt het niet, maar intussen blog ik zo’n jaar of vijftien. Na een lange vrijage met Blogger (blogspot.com) ging ik in 2013 resoluut voor WordPress (op een eigen domein). Van 2013 tot nu gebruikte ik tientallen WordPress-layoutjes. Na al die jaren weet ik het wel: het perfecte WordPress thema, dat bestaat niet. Tenminste: ik heb het nog niet gevonden. Nee, als ik een WordPress-professional onder de arm zou mogen nemen om voor mij hét thema te bouwen dan is dit het lastenboek:

De 14 belangrijkste features en eigenschappen van het perfecte WordPress thema

Toegegeven, heel wat dingen die hier aan bod komen vind je in een boel (premium) WordPress themes. En indien niet kan je er altijd een pluginnetje tegenaan gooien. Maar zoals elke WordPress-blogger intussen wel weet, is dat geen ideale oplossing. De dingen die ik regelmatig gebruik wil ik in één pakket hebben. Punt!

Leestijd: ca. 7 minuten

1. Het perfecte WordPress thema is ook écht responsive

Intussen is elk WordPress theme van na pakweg 2015 toch responsive? Meestal is dat inderdaad het geval, maar er is een verschil tussen “we maken de tekst wat kleiner en zetten de verschillende elementen wat dichter op elkaar” en een echt vloeiende gebruikerservaring.

Een echt mobile first thema heb je daar misschien niet voor nodig. Maar in elk geval moet het theme ervoor zorgen dat je blog zowel op mobiel, pc en tablet even fijn te gebruiken is. Het ene theme is daar al beter in dan het andere.

Oh ja: de laadsnelheid van je blog (op mobiele toestellen) moet uitstekend zijn. Zo vanzelfsprekend dat ik het bijna vergeet te vermelden!

2. Het theme laat vooral ook zuiver tekstuele content goed tot zijn recht komen

Hier komen we bij één van mijn grote frustraties. Veel WordPress themes leggen erg veel nadruk op (veelvuldig gebruik van) fotomateriaal. Ik weet wel, mooie plaatjes zijn belangrijk op een blog. Maar kan of wil je die niet gebruiken, dan moet het ook nog mooi presenteren.

Omdat ik een tekstblogger in hart en nieren ben hoeft die masthead – de kamerbreed uitgerolde foto boven de eigenlijke blogpost – niet per se. En als ik geen uitgelichte foto gebruik wil ik niet geconfronteerd worden met een lelijke place holder op de plaats waar normaliter de foto hoort.

In mijn ideale WordPress thema mag het megamenu (met aanklikbare plaatjes), de masthead en desnoods zelfs de slider of de video-header een optie zijn die je kan instellen. Per slot van rekening moet het bewuste WordPress theme ook verkoopbaar zijn. Maar laat de blogger die niet (altijd) beschikt over passende graphics ook nog wat speelruimte.

3. Er zijn wat meer gedurfde fontcombinaties standaard ingebouwd

Dit sluit aan bij het vorig punt. Met wat meer uitgesproken combinaties van lettertypes en kleuren kan je het gebrek aan beeld minstens voor een deel compenseren.

Jammer genoeg spelen veel WordPress-bouwers hier op veilig. Waarbij de standaard lettergrootte voor de bodytekst overigens steevast te klein gekozen wordt.

De hele Google fonts-bibliotheek ter beschikking stellen (zoals mijn huidige theme doet) is misschien niet noodzakelijk. Maar waarom niet werken met een paar templates, waarbij ook een aantal waarbij ook meteen een paar wat meer gewaagde fontcombinaties kunnen worden gesuggereerd.

4. Je hebt de mogelijkheid om verschillende sidebars samen te stellen en deze tegelijk te bezigen

In dit mobile first tijdperk komen de sidebars almaar meer in de verdrukking. Ik vind een WordPress thema voor bloggers niet compleet zonder sidebar. Tot nader order is zo’n slim ingedeelde sidebar een troef als het erom gaat bezoekers meer pagina’s te laten aanklikken op je blog.

En meer nog: zeker bij grotere blogs (met veel content) kan het nuttig zijn om niet één zijbalk te kunnen samenstellen, maar meerdere. Zo zou je een aparte sidebar kunnen hebben voor bij:

  • de homepage van je blog
  • het (opengeklikte) blogbericht
  • de vaste pagina’s van je blog
  • je archiefpagina’s van je blog

Overigens is deze functie beter bekend als custom sidebars. Heeft jouw theme dat niet (en heb je ze nodig), dan zijn ook hier weer plugins voor te vinden.

5. Het is mogelijk om zelf de breedte van de contentkolom te bepalen (en de breedte van de sidebar)

Waar dat goed voor is? Er zijn altijd wel situaties denkbaar waarbij je wat wil kunnen spelen met de breedte van de contentkolom. Op een normaal computerscherm is die contentkolom soms wat te breed, terwijl de sidebar dan weer net wat te smal is om goed te zijn.

Het nut van een wat smallere contentkolom is dat die je langer artikel net wat vlotter leesbaar maakt voor je bezoekers.

Het zou toch fijn zijn als je zelf – geval per geval desnoods – de indeling van je scherm kan bepalen?

6. Een plek om snel en veilig externe stukjes code in de HEAD of de footer in te voeren is standaard voorzien

Heel wat premium WordPress themes bieden dit natuurlijk al. Een apart gedeelte waar je snel en veilig stukjes code aan je blog kan toevoegen zonder daarvoor per se in de code van je site te moeten prutsen. Denk aan:

  • de trackingcode voor je Google Analytics-statistieken
  • de verificatiecode voor Google Search Console
  • stukjes code voor reclamenetwerken
  • codes voor geïmporteerde Google fonts

Durf je niet aan de code van je blog morrelen? Probeer dan eens de plugin Insert headers and footers.

7. De mogelijkheid om een lichtkrant (notification bar) in te voegen is ingebakken

Een beetje blogger heeft het vroeg of laat wel een keer nodig, dus dit zou eigenlijk gewoon standaard in het theme van je keuze moeten zitten.

Over het algemeen heeft een blogtheme weinig tools in huis om een (toevallige) bezoeker snel even te attenderen op een belangrijke pagina, een korte dienstmededeling te doen of pakweg naar een tijdelijk aanbod toe te leiden. Zo’n simpele opvallende balk bovenin je blog, meer moet dat niet zijn.

Het perfecte WordPress thema? Dat maakt je in ieder geval een stuk minder afhankelijk van externe plugins voor het goed functioneren van je blog

8. Geüploade foto’s worden automatisch verkleind

Die foto’s toch! Zou het niet makkelijk zijn dat, wanneer je foto’s upload naar je blog, deze meteen geresized worden naar de optimale grootte – qua webruimte – voor gebruik op je blog? Ja toch?!

9. Het perfecte WordPress thema kan bewerkingen in bulk uitvoeren

Deze kwam al eens eerder aan bod in mijn bericht over 3 plugins waar ik een moord zou voor begaan. Hij keert hier dus terug in mijn verlanglijstje voor het perfecte WordPress thema.

WordPress kan reeds bepaalde kleine bewerken uitvoeren in meerdere blogposts tegelijkertijd. Denk aan verschillende blogberichten meteen in een categorie onderbrengen, wel of geen reacties toestaan, berichten sticky maken, enzovoorts.

Ik zou het graag willen uitbreiden naar bijvoorbeeld:

  • het vervangen van linkjes of stukjes tekst
  • het kunnen verwijderen van shortcodes (bij plugins die niet meer gebruikt)
  • het plaatsen van meer-lezen-tags

10. Het WordPress theme heeft een speciale knop om landingspagina’s te maken1

Een landingspagina is een webpagina van een bijzondere soort, vooral gebruikt in het internetmarketingwereldje. Zo’n pagina wordt gebruikt om je bezoeker één welbepaalde actie te laten ondernemen.

Om effectief te zijn mag er op zo’n landingspagina niks anders te zien of te doen zijn dat je bezoeker kan afleiden van datgene waarvoor jij ‘m die landingspagina toont. Op een landingspagina dus geen logo en header, geen menubalk, geen sidebar, geen footer. Helemaal niks!

Ik wil dus met één muisklik een volledig blank canvas tot mijn beschikking kunnen hebben.

Toegegeven, niet elkeen zal dit nodig hebben. Maar mensen die hun blog professioneel inzetten vinden dit vast en zeker handig!

11. Je hebt de mogelijkheid om de 404 pagina aan te passen als was het een gewone pagina

Een goeie 404 page kan je extra pageviews opleveren (zelfs wanneer je bezoeker op een pagina terechtkomt die niet meer bestaat). Maar dan moet die wel met enige zorg zijn opgebouwd.

Er zijn uitzonderingen maar eigenlijk is het crime dat je voor het instellen van een fatsoenlijke 404 pagina in de code van je blog moet duiken of er een plugin moet bijhalen. In mijn blogtheme krijg je een speciale pagina aangereikt die je kan instellen als jou 404 page.

12. Indien gewenst kan je makkelijk een archiefpagina maken

Ook dit zal wel niet iedere blogger gebruiken. De archiefpagina toont gewoon een lijst met links naar alle blogberichten van je blog. Publiceer jij een nieuw artikel, dan wordt de lijst automatisch bijgevuld. Lezers geven soms de voorkeur aan een archiefpagina boven een zoekvak.

BT2 had vroeger zo’n complete archiefpagina. De plugin die daarvoor instond wordt niet langer ondersteund.

13. Ankerlinks maken gaat heel makkelijk

Met ankerlinks kan je je lezer met één klik snel naar een bepaald gedeelte sturen binnen een en dezelfde webpagina. Vooral bijzonder nuttig bij wat langere artikels.

Wederom, er zijn plugins te krijgen die je helpen om dit voor elkaar te krijgen. In dit artikel meer informatie over het zelf maken van ankerlinks. Idealiter moet dus veel makkelijker en sneller kunnen.

14. Het theme maakt het je wat makkelijker om kennisbanken en content buffetten voor je blog te maken

Content buffetten en kennisbanken, beide zijn het krachtige wapens als het gaat om de SEO van zo’n blog. Je kan ze inderdaad zelf maken, maar – eerlijk is eerlijk – het heeft wel wat voeten in de aarde. Het zou dus fijn zijn als het perfecte WordPress thema hier een handje kan helpen.

Tot zover de eisenbundel die ik zou overhandigen aan de WordPress-bouwer die het aandurft. Ik vrees dat dit theme niet makkelijk zal zijn om te maken. Het zal zeker niet licht zijn en supersnel laden. Want hoewel niet iedereen altijd alle features van het perfecte WordPress theme zal gebruiken, moeten ze waarschijnlijk wel allemaal worden ingeladen.

Bijna geen plugins meer?

Daartegenover staat: het perfecte WordPress thema is super flexibel. En ook niet onbelangrijk is dat je bijna geen externe plugins meer nodig hebt om vlot te kunnen bloggen. Enkel Akismet, een caching plugin, Wordfence (beveiliging voor je WordPress-blog) en eventueel Yoast SEO zijn dan nog echt noodzakelijk…


Voetnoten:

  1. Intussen kan je vrij makkelijk speciale pagina’s aanmaken in WordPress. Landingspagina’s, maar ook je 404-pagina bijvoorbeeld. Wel dien je hiervoor vaak een blokthema te kiezen, om vervolgens een template aan te maken. ↩︎
  2. Blogtrommel.com, de voorloper van dit blog. ↩︎

Category:

Comments

2 reacties op “Het perfecte WordPress thema: dit moet het allemaal kunnen”

  1. Ximaar avatar

    Zelf heb ik hele andere noten op m’n zang. Komt omdat ik veel zelf kan met html en dus ook weet hoe het anders kan. Ik gebruik wordpress.com en die is wat beperkt. Maar ik zie ook geen andere blogs waarvan ik zeg: ‘dat zou ik willen hebben’. Op m’n oude website gebruikte ik frames in frames en daar is van alles mee te doen. Zelf de breedte van een kolom instellen en bepalen welke van die kolommen zich aanpassen op het gekozen window en welke niet. Of welke scrollbaar maken of niet. Voor een breed (laptopscherm) wil ik de menubalk aan de zijkant, niet meescrollend en het bericht in kolommen zodra een kolom breder wordt dan 70 karakters. Over smartphonegebruik maak ik me totaal niet druk. Mensen met een smartphone doen er alles mee, maar lezen er vrijwel geen blogs mee. Als ze dat al doen, dan reageren ze niet. Daar ga ik me dus niet druk om maken.

  2. Irene avatar

    Kijk eens naar de plugin Elementor, Ben. Volgens mij kun je daarmee aardig uit de voeten. Vooral met name met dat Witte Canvas, die geheel naar eigen wens is in te vullen. Echt een aanrader, dat Elementor, vooral de Pro-versie. A.s. vrijdag is het Black Friday, dus sla je slag, zou ik zeggen.
    Ik zie dat je veel wensen toedicht aan themes die eigenlijk louter aan code, dus plugins, zijn voorbehouden, maar goed ik snap je beweegredenen eigenlijk wel. 😉 Mocht je hierover ‘es willen scrummen, dan hoor ik dat natuurlijk graag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *