Hoe gaat Google om met duplicate content?

Sharp Ben avatar

In:

,

Ook vandaag doe je er als blogger goed aan Google een beetje te vriend te houden. Google is namelijk vast van plan ook in de toekomst ’s werelds grootste en beste zoekmachine te blijven. Voor hen klinkt de opdracht dus kinderlijk simpel: “Bezorg de internetgebruiker de best mogelijke zoekervaring.”

Eén van de manieren om dat doel te bereiken bestaat erin de kostbare tijd van de zoeker/bezoeker niet te voordoen door het tonen van verschillende zoekresultaten met dezelfde content. Daar heeft hij/zij namelijk bar weinig aan. Vandaar het contstante ‘gevecht’ tegen duplicate content ofte dubbele/gekopieerde inhoud. Vandaar ook de almaar luider klinkende oproep om toch vooral geen andere webteksten of blogposts integraal te kopiëren naar jouw blog.

Zelf gaat Google ervan uit dat zowat een derde van het hele internet bestaat uit duplicate content. Het gaat dan vooral om (korte) citaten en verwijzingen naar andere blogs of websites, bloggers die zichzelf geheel of gedeeltelijk herhalen, verschillende versies van verkoopspagina’s, algemene voorwaarden, disclaimers en dergelijke. Ook voor Google is het duidelijk dat hier geen kwade bedoelingen achter zitten, en dus zal de zoekmachinegigant niet te snel actie ondernemen.

Het gaat echter niet op je blog vol te proppen met stukken en stukjes content zonder er zelf enige waarde aan toe te voegen. Ziedaar de geknipte manier om je Google-reputatie binnen de kortste keren om zeep te helpen. Met alle gevolgen van dien voor de vindbaarheid van je blog op het web.

Het is goed om weten dat:

  • citeren mag: een kort stukje tekst met een correcte verwijzing naar je ‘bron’
  • citeren mag, maar laat dat niet het enige opzet/insteek van je blog zijn
  • citeren mag – om je bewering te staven – maar voeg zelf ook informatie toe
  • Google doorgaans goed de kopie van het origineel weet te scheiden
  • ook het letterlijk vertalen van teksten zonder meer als duplicate content wordt gezien
  • ook je gekopieerde content in de zoekmachines te zien is, maar alleen als de gebruiker expliciet vraagt om alle zoekresultaten te zien

In onderstaand filmpje is Matt Cutts van Google aan het woord:

Category: ,

Comments

2 reacties op “Hoe gaat Google om met duplicate content?”

  1. Carolien Geurtsen avatar

    Goeie tips, ik zet heel vaak een compilatie van linkjes met korte stukken tekst weg of herhaal stukjes uit mijn eigen blogs, zeker het eerste lijkt dan mogelijk niet slim, althans niet als ik het van (te) weinig eigen tekst voorzie….

    en spannend als ik ene blog in het NL vertaal in het Engels voor op mijn Engelstalige blog, dat is bijna nooit een exacte vertaling maar toch. Als de spiders and crawlers dan ook maar zo slim worden dat ze zien dat het beide uit eigen werk komt, maakt het misschien niet zo uit. Food for thought, dat is duidelijk. Dank!

  2. Sharp Ben avatar
    Sharp Ben

    Voor zover ik begrepen heb kan Google weldegelijk uitmaken dat jij de auteur bent van zowel je Nederlandstalige als je Engelse blog. Dat wordt getolereerd, mits je ook weer niet overdrijft door bijvoorbeeld blogs op te zetten in 20 verschillende talen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *