In een vorig stuk* had ik het over “de natte droom” van haast iedere blogger. Wanneer u de volgende tips en wenken consequent ter harte neemt, ziet u de bezoekersaantallen voor uw blog zienderogen toenemen. De centrale vraag van dit bericht: hoe krijg je meer bezoekers op je blog?
1. Van tevoren deed u wat research, dus:
- u weet wat u de mensen op het web wil gaan vertellen, waar u over wil bloggen. Check!
- u dacht na over een geschikte blognaam annex url annex (blog)provider. Check!
- u koos een aangename, rustige lay-out voor uw blog. Check!
- u hebt al een vijftal berichten klaar om te posten. Check!
2. Iedereen mag weten dat u een blog heeft.
- Vertel uw familie, vrienden, kennissen en collega’s over uw blog. En blijf op die nagel timmeren elke keer u daar enigszins de gelegenheid toe krijgt.
- Laat uw blog volgen door uw blogprovider. Zowat ieder blogplatform biedt gebruikers de mogelijkheid om de blog te laten “volgen.” Uw blog wordt opgenomen in een index en zo kan u al een eerste keer gevonden worden door potentiële lezers.
- Maakt u gebruik van visitekaartjes? Prima. Vermeld er de link naar uw blog op.
- Voorzie uw e-mail van een handtekening. Daar hoort vanzelfsprekend ook een link naar uw blog bij. Een bepaald percentage van uw geadresseerden klikt vroeg of laat uw bloglink aan.
Deze dingen kunt u in principe al in praktijk brengen, zonder één letter geblogd te hebben. Die paar muisklikken en tekstregels vergen hooguit een paar minuten werk.
De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat deze maatregelen niet zorgen voor een overrompelend aantal bezoekers. Het is wel een begin. U bevindt zich in de fase “alle begin is moeilijk” en “Rome en Parijs zijn niet op één dag gebouwd.” Wat volgt is veel belangrijker.
3. Content, content en nog eens content.
Hierboven adviseerde ik u om meteen 5 à 6 berichten klaar te stomen. Die zet u meteen online. Waarom? Niemand komt graag op een bijna lege weblog. Bovendien merkt de toevallige bezoeker/lezer dat het u menens is en kan hij/zij zien wat u in uw mars heeft.
Daarna is het een kwestie van fijne blogberichten blijven schrijven, waarbij u ervoor zorgt dat:
- u regelmatig blogt en publiceert: de mens is een verwent gewoontedier en bloglezers zijn geen haar beter. Als u op min of meer vaste tijdstippen publiceert sluipt uw blog langzaam maar zeker in het vaste rondje blogs en websites van uw lezer.
- u blogt met kennis van zaken en passie. Vooral dat laatste is van primordiaal belang. Lezers/bezoekers kicken op autoriteit en plezier!
- u erop let dat u regelmatig een oplossing probeert aan te reiken voor het probleem waar lezers mee zitten. Tips en lijstjes scoren steevast goed.
- u uw stukken voorziet van een ronkende, prikkelende titel. Liefst eentje die de belofte aan sensatie (zou kunnen) inhouden: stel dat u een artikel schrijft over de appel. Welke titel kiest u? “De appel”, “5 dingen die u nog niet wist over de appel”, “Wat u absoluut moet weten over de appel” of “Hoe de appel uw seksleven beïnvloedt”? Ik weet alvast welke titel ik zal aanklikken…
- u af en toe uw stem verheft en niet altijd het mainstream-geluid produceert. Frisse, maffe en buitenissige ideeën zorgen ervoor dat uw blog opvalt; u steekt uw hoofd boven het maïsveld uit.
- u krasse taal niet schuwt. Dat lokt reacties uit. Krasse taal staat evenwel niet gelijk met schelden, tieren, mensen schofferen en schieten op alles wat beweegt. Houd het beschaafd. Van een minimale argumentatie omtrent een standpunt is nog niemand gestorven.
- u zo nu en dan voor controverse zorgt. Uw blog gaat veel makkelijk over de tong, en daar is het u om te doen.
- u uw teksten luchtig houdt en ze, naast relevante info, bij tijd en wijlen spekt met humor.
- u uw bericht zo nu en dan eindigt met een pertinente vraag aan de lezer. Zo wordt hij aangemoedigd om te reageren.
Vergeten we tot slot ook niet dat zo’n blogbericht liefst ook aangenaam om te lezen moet zijn voor je bezoeker. Verzorg dus ook de lay-out van je blogje
4. Interactie, zuurstof voor uw blog.
Een blog waar veel gebeurt, discussies hoog oplaaien trekt lezers. Moedig de bezoeker daarom aan om te reageren:
- Daag de bezoeker/lezer uit. Stel een pertinente vraag.
- Nodig hem/haar uit om in de pen te kruipen, een reactie te posten. Modereer deze reacties niet (bij voorbaat). Het is voor de lezer immers zoveel fijner te merken dat hij direct aan de debatten kan meedoen, zonder dat zijn reactie “in afwachting van moderatie” gaat, vooraleer ooit eens geplaatst te worden. Modereert u toch, zorg er dan voor dat u (erg) kort op de bal speelt.
- Geef lezers indien mogelijk ook de kans om uw bericht te “beoordelen” middels een simpele muisklik. Niet iedereen heeft (altijd) de tijd of de zin om een uitgebreid commentaar te schrijven.
- Waarom weet ik niet precies, maar zelf had ik lang de overtuiging dat het reactie-gedeelte van mijn blog het exclusieve terrein van mijn lezers was. Als het nodig is reageer ik wel via een blog, zo dacht ik. Dat kan natuurlijk altijd, maar u kan zich gerust rechtstreeks in de discussie mengen. Zo kan u af en toe de discussie aanzwengelen, uw standpunt verdedigen, een brandje blussen… Die betrokkenheid is leuk voor de lezer. Een en ander hoeft echter niet te betekenen dat u op elke reactie moet reageren.
5. Gebruik die blogroll!
Ik kom ze nog wel eens tegen: weblogs die het zonder blogroll moeten stellen. Jammer, zeker als u op zoek bent naar een lezerspubliek. Een blogroll is een lijst met bloglinks die uzelf de moeite van het bezoeken waard vindt. Handig voor u en voor de lezers, maar zo’n blogroll heeft ook een opportunistisch kantje. Als u (of een van uw lezers) op een link klikt, dan kan de eigenaar van de blog in kwestie dit onmiddellijk zien in de verkeersbronnen van zijn blog. Vroeg of laat kan die zijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en bezoekt hij uw blog. Is uw kleinood voor hem interessant dan krijgt uw blog misschien een plaatje op zijn blogroll, klaar om (eventueel) aangeklikt te worden door één van zijn lezers. Het balletje kan zo echt gaan rollen!!
6. Een goede SEO scheelt een slok op een borrel.
SEO (Search Engine Optimization) of zoekmachineoptimalisatie brengt uw blog hoger in de zoekresultaten van Google en vergroot de kans aanzienlijk dat uw blog wordt aangeklikt door potentiële geïnteresseerden. Het lijkt een werkje voor specialisten, maar mits enkele eenvoudige handelingen kan u zelf al heel wat doen om uw blog hoger in Google te krijgen.
7. Bezoek zelf ook andere blogs.
In de eerste plaats omdat dit een leuke bezigheid is, natuurlijk. Kijken hoe collega-bloggers het aan boord leggen met hun lezers kan nooit kwaad. Waardeert u het werk van uw collega? Schrijf dan een commentaartje. Probeer u niet te beperken tot het obligate “Leuk geschreven!” Maar probeer ook inhoudelijk op de zaken in te gaan. In een ideale wereld voldoet uw commentaartje aan dezelfde criteria als uw bloedeigen blogposts. Hooguit is het (veel) beknopter. Niet alleen doet u er uw collega-blogger een groot plezier mee, u werkt zich ook vakkundig in de kijker bij diens lezerspubliek. En daar vaart uw blog dan weer wel bij.
Overigens spreek ik uit ervaring wanneer ik zeg dat bloggers doorgaans uw meest toegewijde lezers vormen.
8. Promoot uw blog via sociale media.
Actief zijn op Twitter (maar ook op andere social media), het is een van de manieren op relatief snel aan (veel) volgers te geraken.
Laat regelmatig je bloglink achter op deze fora, voorzien van een pittig, suggestief tekstje dat tot aanklikken aanzet. U doet er trouwens goed aan niet de link naar uw blog te verzenden, maar wel de link naar het bericht in kwestie. Dus niet http:/blogtrommel.com/ maar wel: https://www.blogtrommel.com/meer-bezoekers-voor-uw-blog-zo-doet-u-dat/. Op die manier komen lezers altijd op het bericht terecht dat u onder de aandacht wil brengen. En kan u (in de statistieken van uw blog) zien welk bericht beter scoort dan andere.
Ikzelf laat mijn volgers steevast weten dat ik een blogpost publiceerde: met 1 of 2 muisklikken kan bereik ik in één klap zo’n 500 mensen. Natuurlijk klikt niet iedereen mijn link aan en niet iedereen groeit uit tot een hondstrouw lezer (mijn collega-bloggers waar ik regelmatig een commentaar achterlaat vormen een veel trouwer publiek), toch is dit de manier van werken.
Twitter is om nog een andere reden een regelrechte aanrader. Het kwetterende sociale medium bezorgt u – mits u de juiste personen en organisaties volgt – inspiratie om te bloggen. De keren dat een tweet op het scherp van de snee de rechtstreekse aanleiding vormde om als een razende te beginnen bloggen, zijn niet te tellen!
9. Sluit u bij een community voor blogger
Zo legt u vlot contact met andere bloggers. En aangezien collega-bloggers vaak erg trouwe blogbezoekers zijn… U leert van hen en zij van u. Daar draait het om. Beste lezer, zijn er dingen die ik over hoofd zie? U laat het me vast en zeker weten!
Ook interessant: 8 fouten van een beginnende blogger
Geef een reactie