Veel bloggers zijn al wat blij als ze een blog uit de grond gestampt krijgen en er lezers op af komen. Voor echt ambitieuze bloggers is zo’n site met (terugkerende) bezoekers slechts een opstapje, en al bij al het makkelijkste deel van de weg. Zij willen uitgroeien tot een influencer, een autoriteit binnen hun niche. Het heeft wel wat voordelen als het lukt. Maar hoe word je een influencer, in godsnaam? Wat doen influencers in spe anders dan “gewone” bloggers?
Leestijd: ca. 6 minuten
Laatste update: 01/07/2019
Wie zijn jouw influencers?
Verwachtte je hier een compleet stappenplan “Van (beginnende) blogger tot influencer” dan moet ik je andermaal teleurstellen. Liever nodig ik je uit om op zoek te gaan naar jouw online influencer(s). Wie zijn de mensen waar jij naar opkijkt? Bij wie ga jij te rade voor advies? Naar wiens oordeel luister jij steevast (alvorens je een beslissing neemt in de ene of de andere richting)? Stel jezelf de vraag waarom dat zo is en/of volg hun online doen en laten. Je komt waarschijnlijk heel dicht bij het antwoord op de hier gestelde vraag. In afwachting daarvan is dit mijn lijstje van “eigenschappen” voor influencers die potten breken.
Je kan natuurlijk zelf overal van de daken schreeuwen dat je een expert/influencer bent. ’t Is echter maar de vraag of dat veel zoden aan de dijk brengt. Online kan immers iedereen om het even wat over zichzelf roepen. En er vaak nog mee wegkomen ook. Nee, je bent pas een influencer – of expert – wanneer ook anderen je als dusdanig bestempelen. Het gaat erom dat je banden smeedt met de lezers van je blog. Akkoord?
Goed, mijn lijstje dus:
10 dingen die je kan doen om een influencer te worden
1. Je hoeft niet alles te weten, maar deel wat je weet
Het is één van de grote misvattingen over bloggen: de idee dat je al heel veel moet weten over je onderwerpen om erover te kunnen schrijven. Onzin! Ik wil niet zeggen dat al die influencers in den beginne zomaar een end weg lulden. Maar van zodra je iéts meer over je topics weet dan je gemiddelde lezer kan je aan de slag. Je schrijft in principe voor diegenen die net wat minder weten dan jijzelf.
Toen ik met Blogtrommel.com begon was ik allerminst een blogexpert. Maar ik schreef/schrijf graag én het fenomeen bloggen boeide/boeit me mateloos. Ik vond/vind het fijn om hieromtrent nieuwe dingen te ontdekken en die ontdekkingen nadien met jullie te delen.
BT mag nu een vrij bekende naam zijn binnen deze niche, destijds wist ik net genoeg over bloggen om beginners op weg te helpen. Voor de rest deed ik experimenten, nam jullie mee op avontuur en deelde ik mijn bevindingen. Daar moesten jullie het mee doen.
2. Wees ook eerlijk over datgene wat je (nog) niet weet
Dat je niet overal het fijne van weet, hoeft dus geen probleem te zijn. Maar geef dan wel duidelijk aan tot waar je kennis reikt. Fake it until you make it heeft hier geen zin. Wees niet te fier om raad te vragen. Aan lezers en volgers bijvoorbeeld. Ook daarvoor dient zo’n online netwerk!
Zo op het eerste gezicht lijkt het wat contraproductief om ronduit toe te geven dat je iets niet weet. Maar je moet geen psycholoog zijn om te snappen dat die openheid over je onwetendheid of “zwakheid” beter helpt om vertrouwen te scheppen bij je volgers, dan hoog van de toren blazen en nadien door de mand vallen.
Het is natuurlijk perfect mogelijk om via een omweg een extra scheut expertise te importeren in je blog. Onder meer via interviews of gastartikelen van andere bloggers.
3. Toon ook het (pijnlijke) leerproces
Het verbaast me altijd hoeveel je volgers van je kunnen hebben zolang ze maar het gevoel hebben dat je je niet wegstopt, geen excuses zoekt. Dus er mag al eens een (deel)project faliekant de mist in gaan. Zolang je daar maar transparant over rapporteert. Trouwens, ook je volgers leren van jouw fouten. En je toont je niet onfeilbaar. Dat zorgt voor (h)erkenning!
Dus wanneer je experimenteert op je blog, doe dat dan open en bloot. Neem je lezers mee op avontuur. Dat is zoveel krachtiger dan in je bunker te zitten pielen en dan op een blauwe maandag uit het niets je bevindingen te orakelen.
4. Betrek je lezers bij je blog
Ik weet het, dit is zo’n geweldige dooddoener. En niet eens zo makkelijk om in de praktijk te brengen in 2018, dat moeten we toegeven. Maar toch:
- vraag lezers expliciet naar hun mening
- laat hen aanvullingen doen
- doe wat met hun feedback (in je volgende artikels)
- doe een enquête onder je volgers
- ontvang gastbloggers op je blog
- …
Allemaal met als doel de banden aan te halen met lezers, bezoekers en volgers. Je laat zien dat je hen waardeert, dat een blog een wisselwerking is ook. Wees er zeker van, betrokkenen zullen je blog niet zo snel vergeten. Zelfs niet in deze jachtige tijden met een overaanbod aan blogs.
5. Laat wat van jezelf zien in je blogposts
Hoe word je een influencer? Door jezelf niet alleen op te stellen als een alweter wanneer het om jouw topics draait. Toon wat meer van je bizarre persoonlijkheid en je verhoogt meteen je aaibaarheidsfactor. Je wordt een stuk herkenbaarder. Misschien moet je daarvoor zelfs off topic gaan maar da’s niet erg.
Het zal wel geen toeval zijn dat er destijds flink wat animo was rond deze blogpost.
Dus, hoe word je een influencer? Om kort te gaan: door een blog te starten en er nadien gedurende minstens een paar jaar vrij maniakaal mee bezig te blijven.
6. De reis is belangrijker dan de bestemming
Dit sluit aan bij wat al voorafging. Influencers die echt connectie maken met hun volgers tonen niet alleen de huidige successen. Dat is mooi, maar het is maar het halve werk. Hoe zijn die influencers daar gekomen (en is dat succes ook voor mij weggelegd)? Dat is wat lezers en volgers écht interesseert. Experts en influencers weten dat en dus ze zijn ook niet te beroerd om toe te geven dat alles niet vanzelf kwam, dat ook zij hun deel van de pech kregen.
Er zijn verschillende manieren om dat verhaal op je blog naar voren te brengen. Je hoeft daarvoor heus niet je je privéleven op straat te gooien. Het kan inderdaad heel uitgebreid. In blogartikelen of in een About-pagina bijvoorbeeld. Heb je het liever wat meer verdoken verwerk dan autobiografische elementen in blogs, taglines, (tussen)titels, categorieën en tags, de foto’s die je op je blog gebruikt, enz…
Het maakt allemaal deel uit van je geloofwaardigheid als influencer. En het inspireert je lezers!
7. Hoe word je een influencer? Door je op te werpen als bruggenbouwer
Tenminste, dat is mijn persoonlijke ervaring. De influencers die ik ken zijn nieuwsgierig, staan open voor nieuwe dingen en zien quasi overal de lol van in. Daarnaast schrijven ze op een toegankelijke, bevattelijke manier, zelfs al gaat het over lastige onderwerpen. En tot slot is hun toon eerder vriendelijk en optimistisch dan pessimistisch en kritisch.
Dat betekent niet dat er in de buurt van de influencer nooit een scheef woord kan vallen, er nimmer chagrijnig uit de hoek mag worden gekomen. Integendeel! Als de beerput stinkt, moet dat zeker gezegd kunnen worden. Maar schieten op alles wat beweegt heeft geen zin en je houdt er meestal geen blijvende vriendschappen aan over. Liever zoekt de influencer naar haalbare oplossingen of werkt er minstens aan mee.
Dat helpt natuurlijk als je wil connecten een waardevol netwerk wil uitbouwen.
Meer van dat?
8. De influencer is steevast op de afspraak
Je had misschien verwacht dat dit punt wat eerder aan bod zou komen. Blog regelmatig, kom je afspraken na, doe wat je belooft, beloof niks waarvan je niet zeker weet dat of je ’t kan nakomen, kom er rond voor uit wanneer je het verknalde, wees voorzichtig met al te boude stellingen,… Dat draagt allemaal bij aan je imago van betrouwbaar persoon.
9. De influencer gebruikt zijn platform om anderen te helpen
Een beetje influencer zit op een berg kennis en info. En ja, hij/zij kan die gebruiken om er zelf beter van te worden. Maar daarnaast kan je jezelf ook dienstbaar opstellen. Naar je lezer en je volgers toe uiteraard, maar ook naar anderen die toevallig je pad kruisen. Deel je kennis, breng mensen met elkaar in contact, deel interessante info van je volgers, werk mee aan projecten van je volgers. Kortom, je lezers (en volgers) moeten er beter van worden als ze jouw volgen.
10. De influencer let op z’n taalgebruik
Dat moet – in de meeste gevallen – vriendelijk en positief overkomen (zie hierboven). Hij is bovendien zuinig met jargon en zorgt ervoor dat ook absolute leken steeds de essentie van zijn verhaal kunnen vatten. Alles is beter dan iemand die vanuit de hoogte zijn kennis over het volk uitstrooit. Het andere uiterste is ook niet goed: spreek je lezers en volgers niet toe alsof het kleuters zijn.
Dus, hoe word je een influencer? Om kort te gaan: door een blog te starten en er nadien gedurende minstens een paar jaar vrij maniakaal mee bezig te blijven. Het schrijven van steengoede artikels en zelfs de SEO van je blog zijn daarbij slechts het topje van de ijsberg. De volgende stap (het opbouwen van je netwerk en het verzorgen van je (online) imago) vergt nog meer tijd en moeite…
Voel jij je een influencer?
Geef een reactie