Beste lezer, vandaag een interview met iemand die zeer belangrijk is voor Blogtrommel.com. Ze is een van de mensen van wie ik veel leer over WordPress en haar hostingbedrijf Justhost.nl houdt deze site in de lucht. Maak kennis met Petra Blankwaard, een gedreven vakvrouw die leeft op en van het internet. In dit eerste deel praten we vooral over WordPress en over hoe het is om te bloggen in functie van je bedrijf.
1. Indigo Webstudio en Justhost.nl bieden een hele waaier aan producten en diensten aan. Maar kan ik er als gewone kleine hobbyblogger ook terecht?
PB: Jazeker, bij Just Host wordt juist de aandacht besteed aan de doe-het-zelver en relatief kleine zelfstandigen en bloggers. Dat uit zich ook in de omvang van de pakketten. Die lenen zich het best voor ‘de kleine man’. Daarnaast is veel gedaan aan ondersteuning: Installatron op de servers maakt het mogelijk om oa WordPress te installeren zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt, er is een YouTube kanaal met veel instructievideo’s en ook via het ticketsysteem of e-mail staan we klaar om een handje te helpen.
– Welke diensten zijn interessant voor hen?
PB: Met name Installatron en het YouTube kanaal zijn een uitkomst. Daarnaast wordt op Indigo Webstudio veel geblogd over WordPress tips, daar is ook een gratis app van: Intips (voor iOS en Android)
2. Je aarzelt geen seconde om WordPress naar voor te schuiven als ‘het beste blogsysteem.’ Wat zijn hiervoor je belangrijkste argumenten?
PB: Klopt. Ik heb in het verleden verschillende systemen bekeken en WordPress steekt met kop en schouders boven de rest uit:
– De software is gratis, zowel .com als zelf gehost, de hosting die je bij zelf gehost nodig hebt kost tegenwoordig maar een paar tientjes per jaar
– Gebruikers zonder technische kennis kunnen er prima mee overweg
– Er is een grote community aan gebruikers en ontwikkelaars, dus er is hulp in overvloed
– Je kunt kiezen uit een enorm aanbod van thema’s en plugins om je blog op te leuken en uit te breiden
– Mocht je starten met wordpress.com en later willen overstappen naar een zelf gehoste WordPress blog dan neem je vrij eenvoudig je data mee, inclusief reacties. Zeker voor fervente bloggers een belangrijk punt
– WordPress (zeker de zelf gehoste) wordt makkelijk geindexeerd door zoekmachines. Een blog is leuk, maar je wilt natuurlijk ook gevonden kunnen worden
3. Wat zeg jij tegen bloggers die WordPress ‘nogal ingewikkeld’ vinden?
PB: Ik ben zelf nog geen WordPress gebruikers tegengekomen die het gebruik van WordPress lastig vinden. Wel gebruikers die af en toe een handje hulp kunnen gebruiken bij uitbreiding of verandering van hun blog. Maar met dat soort vragen zou je ook op andere systemen te maken hebben. De installatie op eigen hosting, met de hand, is wel lastig als je daar niet mee vertrouwd bent, maar daarvoor zijn hulpmiddelen als Installatron uitgevonden.
4. Welke manieren gebruik jij zoal om bezoekers naar je websites te krijgen?
PB: Twee manieren: bloggen en delen op social media, en de website is goed geoptimaliseerd voor zoekmachines, de website wordt op veel WordPress gerelateerde onderwerpen goed gevonden.
– Je blog is dus een manier om klanten te lokken?
PB: Indirect wel. De blogs zijn bedoeld voor hen die zelf met WordPress aan de slag willen of zijn gegaan, maar uiteindelijk zorgen de vele blogartikelen er ook voor dat men je gaat zien als autoriteit, als deskundige. Dat maakt dat je door mensen wordt benaderd die niet zozeer interesse hebben in de doe-het-zelf artikelen maar die de conclusie trekken dat je er ‘blijkbaar wel verstand van hebt’.
– Je blogt dus alleen over het werk?
PB: Zo zou je het kunnen zien, al zou ik daar wat nuance in willen aanbrengen. Ik vind WordPress (voor blogs, websites en webshops) erg leuk en alles wat daarover te melden is als wetenswaardigheden en nieuw boeit me. Ik vind het leuk om daarover te schrijven en ‘toevallig’ is dat ook mijn werk. Bovendien gun ik andere WordPress gebruikers ook de lol van het werken met WordPress, zonder de frustraties van iets niet voor elkaar krijgen. Dat maakt dat ik het leuk vind om WordPressers te voorzien van tips.
“Het spreekt voor zich dat je niet wilt dat jouw kostbare werk door een ander wordt gekopieerd en gepresenteerd als eigen werk.”
Petra Blankwaard
5. In je blogs geef je inderdaad heel wat waardevolle informatie weg. Ben je niet bang om op die manier expertise en bedrijfsgeheimen weg te geven?
PB: Dat is een vraag die me vaker gesteld wordt en daar heb ik meerdere antwoorden op:
- Mensen die het liever zelf uitvogelen zullen net zo lang zoeken op het web tot ze de oplossing hebben gevonden, en die lol wil ik ze niet ontnemen
- Het komt regelmatig voor dat lezers van blogs er toch niet helemaal uitkomen, net even iets anders zoeken, of via een artikel besluiten om andere, lastiger zaken uit te besteden. Dat levert werk op natuurlijk
- Er blijft voldoende over waar ik niet over blog, ik laat niet het achterste van mijn tong zien.
6. Waar haal jij je inspiratie om te bloggen vandaan?
PB: De meeste blogs komen voort uit hindernissen waar relatief veel gebruikers tegenaan lopen, of vragen die in herhaling worden gesteld. Verder vraag ik op Twitter nog wel eens ‘verzoeknummers’, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt door me een onderwerp aan te reiken. Tot slot zie ik op social media onderwerpen voorbij komen die me op een idee brengen voor een eigen blog over een soortgelijk onderwerp.
7. Een moeilijke vraag misschien: wat kan een ‘bedrijfsblogger’ leren van de kleine hobbyblogger?
PB: Ik denk dat je van elkaar kunt leren. Wat een zakelijke blogger van een hobbyblogger zou kunnen leren is de persoonlijke factor: vertellen in je eigen bewoordingen/taalgebruik, bloggen in de ‘ik-vorm’, vertellen vanuit je eigen ervaringen, indien van toepassing. Dergelijke artikelen vind ik prettiger om te lezen en verkleint de afstand tussen blogger en lezer.
8. Kan je wat vertellen over de grootste fout die je als blogger ooit maakte?
PB: Pfoeh, een grote blunder schiet me zo niet te binnen. Wat ik nog wel weet is dat ik in de tijd dat de iPad uitkwam een blog heb geschreven over het nut van dat apparaat. Vond (en vind) het een uitvinding, maar achteraf heb ik spijt dat ik daarover op Indigo heb geblogd. Het past totaal niet bij de rest. Zoiets kun je dan beter kwijt op een persoonlijk blog.
9. Wat vind je zelf bloedirritant bij (het lezen van) andere blogs?
PB: Ik heb er een uitgesproken hekel aan als een opinie in een artikel in gekleurd door commercie: een product of dienst wordt de hemel in geprezen omdat iemand daar eigenbelang bij heeft en is daardoor niet objectief. Ik kan me nog herinneren dat een nieuwkomer op de markt die iDEAL aanbiedt voor webshops in het begin genegeerd of afgekraakt werd, terwijl daar niks mis mee was. Een andere aanbieder die aantoonbaar slechter presteerde werd geprezen, en de link naar die aanbieder zou de blogger recht geven op provisie als de lezer die dienst zou afnemen.
10. Tussen het werk en het bloggen door ben je ook nog eens erg actief op social media. Altijd klaar om snel een helpende hand uit te steken. De momenten waarop je niet online bent gaan toch niet allemaal op aan slapen en eten, mag ik hopen? Nog tijd voor (andere) hobby’s?
PB: *In de lach schiet.* Nee hoor, al geef ik toe dat ik in vrije tijd ook nogal eens met WordPress bezig ben, omdat dat nou eenmaal ook hobby is. Maar daarnaast zijn er nog andere: motorrijden, duiken, schrijven (ben met een boek bezig), fotografie en buiten de zomer ook het strand. Duiken doe ik alleen nog tijdens vakanties in het buitenland, voorheen dook ik ook in de Noordzee, op wrakken.
Zo, tot zover het eerste deel van dit interview met Petra blankwaard. In het tweede deel kom je zowat alles te weten over (het kopen van) domeinnamen en webhosting. Niet te missen!
Bezoek zeker ook het blog van Indigo Webstudio. Je vindt er een schat aan informatie over WordPress, SEO, social media, beveiliging van je website en zoveel meer. Leer ervan!
Geef een reactie