Tijden veranderen. Niet eens zo heel lang geleden waren zijbalk en blog onafscheidelijk. Ze hoorden bij elkaar als water en zeep, Adam en Eva. Straks zijn we aanbeland in 2025 en komt de sidebar van een blog steeds meer in de verdrukking. Soms terecht, soms totaal onterecht.
Leestijd: ca. 6 minuten
Waarom heb jij nog een zijbalk op je blog?
- Omdat dat inderdaad zo hoort?
- Omdat die sidebar nu eenmaal standaard in je WordPress-theme zit ingebakken?
- Omdat je zeker weet dat zo’n sidebar in je blog je ook echt wat oplevert?
Waarom de sidebar je nauwelijks nog wat oplevert
Hopelijk is dat laatste bij jou het geval. Een evidentie is het alleszins niet. Bezoekers schenken minder en minder aandacht aan bijkomstigheden als sidebars. Zij zijn intussen getraind of zelfs geconditioneerd om zich te focussen op de breedste (content)kolom van een blog. Voor een toch al overprikkelde internetter brengt de sidebar alleen nog maar meer onrust en afleiding. Onbewust zet hij dus zijn oogkleppen op.
Nog belangrijker is het feit dat almaar meer mensen je blog bezoeken via de smartphone. Met de smartphone wordt de sidebar van een blog natuurlijk snel compleet nutteloos. In het allerbeste geval zit ‘ie ergens helemaal onderin gestapeld.
Ik was en ben nog steeds fan van de klassieke indeling van een blog (mét sidebar dus). Om de simpele reden dat je via een oordeelkundig ingerichte zijbalk meer kliks kan krijgen. Maar wat heb je daar nog aan als je weet dat een site als Blogtrommel.com bij momenten meer dan 45% mobiele bezoekers heeft? Bijna de helft zal dus nooit een linkje uit de zijbalk aanklikken.
Alternatieven voor de sidebar van een blog?
Oké, glashard beweren dat de zijbalk van een blog quasi dood en begraven is is overdreven gesteld. Wel is de tijd rijp om eens te kijken naar mogelijke alternatieven. Kwestie van niet alleen maar te vertrouwen op de sidebar om bepaalde onmisbare blogelementen voor het voetlicht te zetten.
1. Bedenk of je de zijbalk overal op je blog nodig hebt
Steeds meer blogthemes verplichten je niet meer om overal een sidebar neer te zetten. Zo kan je er – bijvoorbeeld – voor kiezen om alleen op de homepage van je site een zijbalk te plaatsen. Of een andere mogelijkheid bestaat erin om te werken met verschillende sidebars, voor je homepage, je vaste pagina’s of je archiefpagina’s.
Voor Blogtrommel.com kies ik er momenteel voor om alleen een zijbalk te tonen op de homepage, de archiefpagina’s en de vaste pagina’s. De sidebar verdwijnt zodra er een blogbericht wordt aangeklikt op een pc, laptop of tablet. Op dat moment staat mijn bericht centraal en wordt de lezer niet afgeleid door een flitsende sidebar.
2. Overweeg een statische pagina als homepage voor je blog
Zeg je de klassieke sidebar inderdaad vaarwel, dan kan je nadenken over andere opzet voor je homepagina. Sowieso heb je meer plaats op het scherm – tenminste toch in het geval van de pc en de laptop – dus gebruik die ruimte/vrijheid ook om een beetje los te komen van de traditionele blogindeling.
Sinds de Gutenberg editor is het perfect mogelijk om bepaalde widgets die je tot nu steevast in de sidebar gooide, wat prominenter in beeld te brengen. Dingen die anders grotendeels aan de aandacht van je bezoekers ontsnapten krijgen nu misschien een betere kans. Denk aan:
- de korte welkom-sectie met foto van jezelf annex link naar About-pagina
- het lijstje met je nieuwste blogberichten
- je blogroll
- het opt-in-formulier voor je nieuwsbrief
- eventuele andere call-to-actions
- Links naar portaalpagina’s
- …
Het zijn allemaal zaken die je misschien toch liever front and center op de homepagina wil hebben in plaats van in een sidebar waar geen hond naar kijkt.
En toegegeven, het is weleens een uitdaging om dat alles fatsoenlijk weer te geven op mobiel, maar het is tenminste zichtbaar!
3. (Hoofd)menubalk en footer vervangen je sidebar
Goed, exit sidebars dus. Had je tot nu toe de sidebar(s) altijd ingericht om bezoekers en lezers langer op je blog te houden, dan zit je wel met een probleem: je hebt minder plaats om linkjes te plaatsen naar je beste content. Met mogelijks minder verkeer op je blog tot gevolg. Hoe ga je daarmee om?
a) Deel de menubalk van je blog slim in
Ik blijf erbij: veel bloggers denken veel te weinig na over de inrichting van de menubalk van hun blog. Het is nochtans vrij eenvoudig. Zorg dat een aantal van je belangrijkste/beste/populairste artikels rechtstreeks via dat hoofdmenu bereikbaar zijn voor je bezoekers. Nu de sidebars (grotendeels) verdwenen zijn wordt dit plots van kapitaal belang.
Het is alleen opletten dat je je menu niet te uitgebreid maakt, want dan schiet het zijn doel voorbij. Vooral op mobiel moet het allemaal er compact blijven. Anders krijg je geen goeie gebruikerservaring.
b) Gebruik die footer!
Dit is ook een goed moment om meer energie te steken in de footer. Tot nu toe was het waarschijnlijk letterlijk je ondergeschoven kindje. Ook in de footer kan je natuurlijk een aantal linkjes kwijt, dus waarom zou je dat niet doen? De lezer op zijn smartphone heeft er allicht weinig aan, zijn collega op een groter scherm des te meer.
c) Plaats bewust meer links in je artikels
(Interne) links plaatsen in je content was altijd al een goed idee. Maar met die hele mobile first benadering slinken de kansen dat bezoekers meerdere pagina’s gaan aantikken wel erg drastisch als jij niet zelf extra linkjes neerzet.
d) Breng bepaalde widgets over van de sidebar naar je artikel
Want wat voor je homepage kan, kan ook voor andere vaste pagina’s of blogberichten. Widgets die je spontaan in de zijbalk onderbracht kunnen nu gewoon in je artikels worden geïntegreerd. Op sommige plaatsen kan zulks verrekte nuttig zijn.
Een opt-in-formulier annex gratis lokkertje voor je nieuwsbrief kan bijvoorbeeld makkelijk 5 tot 10 keer meer inschrijvingen aanbrengen in de buurt van een voor dat lokkertje relevant blogbericht dan ergens verscholen in de sidebar van een blog…
Wanneer is een blog sidebar wel nog zinvol?
Tot zover een aantal redenen om de zijbalk van je blog overboord te kieperen in 2020. En een aantal tips om het verlies ervan te ondervangen. Maar ondanks alles is de rol van de sidebar nog niet helemaal uitgespeeld.
1. Commercie op je blog
Verdien je geld met advertentieblokken op je blog? Je hebt er doorgaans belang bij als de reclame vaak in beeld komt (en ook lang in beeld blijft). Dan is zo een sidebar daar natuurlijk een ideale plek voor. Zeker als je koude rillingen krijgt van reclameboodschappen in je de content zelf.
Hetzelfde verhaal voor pakweg het opt-in-formulier voor je nieuwsbrief. Ook die wil je waarschijnlijk goed in beeld op een pagina waar veel bezoekers langskomen.
In beide gevallen zou ik er wel voor opteren om de sidebar niet te lang te maken (er niet te veel items in te stoppen). Misschien is het zelfs een idee om de sidebar sticky te maken. Op die manier blijven de items die er echt toe doen inderdaad wat langer in het zichtveld van de gebruiker.
Sommige WordPress-themes bieden deze optie aan. En anders kan je eens kijken naar plugins als Sticky Menu, Sticky Header (or anything!) on Scroll.
2. Een zakelijk blog
Waar de sidebar van een blog zeker nog niet heeft afgedaan is bij een zakelijk blog. Al was het maar omdat die sidebar danig kan helpen om een visueel onderscheid te maken tussen de klassieke zakelijke website en de blogomgeving.
Dat allemaal maar om te zeggen dat het antwoord op de vraag of de sidebar van een blog nog nuttig is ook afhangt van je doelen en prioriteiten.
Collega Jessie schreef een tijd geleden al een interessant artikel over de ultieme sidebar voor een zakelijk blog. Compleet met infographic.
Wel of geen sidebar in je blog? Test het uit!
Of ook jij de sidebar van je blog overboord moet kieperen? Als om een of andere duistere reden 80% van je bezoekers op je blog aankomt via een laptop of desktop is daar weinig reden toe (al zou ik dan wel eens kijken of er niks mis is met de mobielvriendelijkheid van je site).
Verder is het vooral een kwestie van experimenteren en kijken wat voor jou het beste werkt. Zet bijvoorbeeld eens een homepagina op met een vaste pagina, experimenteer met het weglaten van sidebars op bepaalde pagina’s, bouw je sidebar eens anders,…
Conclusie?
De sidebar in je blog is nog niet dood, maar de tijd is zeker rijp om ‘m eens grondig te herbekijken. In sommige gevallen mag hij inderdaad naar de prullenmand. En soms mag ‘ie nog even blijven, maar dan wel in een gewijzigde vorm.
Geef een reactie