Hoe je ’t ook draait of keert, als blogger kom je pas écht “onder de grote mensen” als je blog aan 2 belangrijke criteria voldoet:
- je blog draait op WordPress
- je blogt op een eigen domein
Ik wil wel meteen één ding duidelijk stellen. Ik ben er de man niet naar om blogs die niet aan deze criteria beantwoorden als minderwaardig te beschouwen. Het draait om het verhaal, de inhoud. De techniek is bijzaak en moet de blogger alleen maar helpen om een blog te maken dat het waard is om gelezen te worden.
Naambordje
Als je een gratis blog neemt bij Blogger (Google) of WordPress(.com) kan je meteen ook een domeinnaam kopen. Dat gaat kinderlijk eenvoudig. In het dashbord van je blog zelf klik je enkele vakjes aan, kijk je of de domeinnaam van je keuze nog beschikbaar is, doe je de betaling en klaar is kees. Voor minder dan 20 USD ben je één jaar lang baas over je eigen stukje internet.
Nee, eigenlijk zeg ik het niet helemaal juist: in feite ben je baas over het naambordje van je (toekomstig) stukje internet. Voor de eigenlijke webruimte moet je terecht bij een hostingbedrijf. Kocht je je domeinnaam rechtstreeks via Blogger dan koos je voor de makkelijkste en goedkoopste weg. Meer dan 2 muisklikken zijn niet nodig om van http://mijneigendomeinnaam.blogspot.com/ http://mijneigendomeinnaam.com/ te maken. Voor de rest blijft alles bij het oude: je blog draait op blogger en blijft dat ook doen zoals voorheen.
Verstoppertje spelen
Er zijn wel een paar nadelen verbonden aan deze oplossing. En niet van de minste! Zo wordt je blog gehost door een of andere obscure mastodont waarmee Google een ongetwijfeld lucratief contract afsloot. Dat hoeft geen probleem te zijn. Zeker niet zolang er niks misloopt of – zoals het geval met Blogtrommel.com – zolang je je domein niet wil overbrengen naar een ander hostingbedrijf om nadien rustig verder te bloggen op WordPress.org. Om dat te doen heb je de zgn. “verhuiscode” nodig. Ieder hostingbedrijf (dus ook die obscure mastodont) is verplicht je die verhuiscode of token op eenvoudig verzoek te geven. En daar wringt het schoentje. Een eenvoudig verzoek richten aan een bedrijf waar je nauwelijks contactgegevens van hebt en dat jouw taal niet spreekt is nogal lastig. Verstoppertje spelen, Google en aanverwanten zijn er erg goed in.
Je krijgt in ieder geval de indruk dat er Google veel aan gelegen is het voor de doorsnee cliënt zo moeilijk mogelijk te maken om de benodigde info te verzamelen. Mijn huidige host is er uiteindelijk toch in geslaagd de “verhuiscode” van Blogtrommel.com vast te krijgen.
Niets in de pap te brokken
Nog een nadeel van Blogger. Het is een product van Google. Iedereen weet wat dat betekent. Meestal heb je te maken met donders goeie stukken “in the cloud” zwevende software. Gratis te gebruiken bovendien. Je bent echter geen eigenaar en dat betekent dat, wanneer Google beslist de stekker uit een bepaald project te trekken, jij als eindgebruiker daar hoegenaamd niks kan tegen inbrengen. Vraag het maar aan de gebruikers van iGoogle, Google Friends Connect en Google Reader…
En dit belangrijk argument in het nadeel van gratis bloggen mag ook niet worden vergeten!
Moraal van dit verhaal? Gebruik gerust de gratis blog-providers à la Blogger en WordPress.com. Het zijn prima oplossingen om je eerste stappen in het blogwereldje te zetten. Je kan naar hartenlust experimenteren en uitzoeken of bloggen echt iets voor jou is. Eens duidelijk is dat het je menens is, kan je serieus overwegen een eigen domein te nemen. Dat laatste is niet minder dan een must wanneer je professioneel blogt.
Goede hosting
Is bloggen echt je ding en voel je er wat voor om je blog (helemaal) in eigen beheer te nemen? Doe mij, maar vooral ook jezelf dan één plezier en koop je domeinnaam niet rechtstreeks via Google of WordPress. Het kan je nadien heel wat ergernissen besparen!!
Waar je Nederlandstalige webhosting vindt? Heel simpel: Google even op ‘webhosting België’ of ‘webhosting Nederland.’ Meteen komen tientallen namen bovendrijven…
Registreer je domeinnaam bij hetzelfde bedrijf dat ook de hosting van je blog verzorgt.
- spreekt (letterlijk) jouw taal
- is bereikbaar
- je kan er terecht met al je vragen
- biedt technische ondersteuning bij problemen
- biedt een voorlopig domein (om je blog in alle rust klaar te stomen alvorens “live” te gaan)
- installeert WordPress op jouw domein
- maakt regelmatig backups
- kost tussen 25 à 40 €/jaar (domeinnaam + webruimte)
Kijk vooraleer je met een partij in zee gaat eerst even de kat uit de boom. Vraag vrienden en kennissen naar hun ervaringen met hun hosting-provider. Als je te lui of te gehaast bent om zelf op zoek te gaan, geef ik je graag een naam mee: Justhost.nl van Petra Blankwaard. Het is een regelrechte aanbeveling, dat had je ongetwijfeld begrepen.
Naar aanleiding van (reacties op) dit bericht schreef Petra Blankwaard een artikel met de titel Veel gestelde vragen over domeinnamen. Zoals je wellicht al kon vermoeden kom je alles te weten over de wondere wereld der domeinnamen.
In een eerder artikel ging Petra wat dieper in op de verschillen tussen WordPress.com (en Blogger) en WordPress.org. In beide gevallen werden jargon en technische termen zoveel mogelijk achterwege gelaten.
Verkeerd blogplatform gekozen? Geen paniek!
Heb je een verkeerde keuze gemaakt qua blogplatform of wil je pakweg overschakelen van je gratis blog naar een blog op een eigen domein? In dit artikel worden kort de verschillende scenario’s (en oplossingen) opgesomd aangaande blogs en domeinnamen.
Tot zover de tips om je blog over te zetten naar een eigen domein!
Geef een reactie