“We don’t know all the answers. But we know that words matter (still), so we built a better system for sharing them.”
Aldus eindigt de introductiepagina van het blogplatform Medium. Als woordblogger klinkt me dat als muziek in de oren en prikkelde mijn nieuwsgierigheid.
Wat is Medium precies?
Het is een (gratis) blogplatform ontsproten aan het brein van ex-werknemers van Twitter en Blogger. Bij de ontwikkeling van Medium stonden 3 zaken met stip in het lastenboek:
- maak voor de blogger de tijdspanne tussen zijn ideeën en zijn (online) publicatie zo kort als maar enigszins mogelijk is
- stimuleer zo veel mogelijk de interactie tussen collega-bloggers onderling
- creëer een zo aangenaam mogelijke leesplek – met zo min mogelijk afleiding – voor het publiek
De focus op gebruiksgemak en directe interactie, laat dat nou net de sterke punten zijn van respectievelijk Blogger en Twitter…
Je vindt op medium doorgaans heel andere content dan op doorsnee (persoonlijke) blogs. Het gaat hier vaak om uit de kluiten gewassen artikels, die helemaal niks commercieels in zich hebben. De nadruk ligt op diepgravende artikels van mensen die plezier vinden in het delen van ideeën onder mensen die het leuk vinden om aandachtig te lezen.
Eenvoud troef dus
Dat stuk van het verhaal is het verst doorgedreven. Zelfs je bloedeigen blognaam valt niet te kiezen (die komt gewoon overeen met je account-naam).
We maken een nieuw blogbericht en dit is wat je te zien krijgt in je ‘dashboard:’ Meer is er echt niet te zien!
Klik op het rechthoekje, zoek in je bestanden naar een foto, de foto in en het plaatje wordt meteen kamerbreed uitgerold als een mooie hoofding voor je blogpost. Resizen of zo, daar beginnen we niet aan.
Tik een titel en ondertitel en schrijf meteen je verhaal. Druk Enter en er wordt meteen een nieuw alinea genomen. Selecteer een stukje tekst en dra verschijnt een zwart balkje met enkele opties. Zo kan je tekst in het vet en cursief zetten, een hyperlink of quote plaatsen, tussenkopjes plaatsen en dan hebben we het zo’n beetje gehad.
Wil je een foto plaatsen? Dat kan via het groene plusje. De foto in kwestie vult wederom de hele breedte van het scherm.
Een Youtube-filmpje invoegen doe je door de url van het filmpje te plakken en op Enter te drukken.
Zoek trouwens ook niet naar de mogelijkheid om je bericht te optimaliseren voor SEO-doeleinden.
Klik na het schrijven op Publish en je post staat online. Eventueel kan je je blogpost onderbrengen in een Collection van jezelf of een andere Medium-gebruiker.
Rustgevende plek om te lezen
Ook als lezer/bezoeker/volger is het even wennen. Alle medium blogs zien er qua lay-out en vormgeving exact hetzelfde uit, op de omslagfoto na dan. Je hoeft alvast niet je weg te zoeken zoals dat op veel andere blogs wel het geval is.
De (vooral tekstuele) content komt je schermvullend tegemoet. Schreeuwerige kleurencombinaties zijn er niet (of je moet een hekel hebben aan zwarte tekst op een witte achtergrond). Sidebars en footers zijn ook al niet te bespeuren, dus je kan er ook niet door worden afgeleid. Jij alleen met het verhaal van je schrijver. Geen ontkomen aan!
Bij elk artikel is ook de geschatte leestijd vermeld. Ben je ingelogd dan kan je ook reageren, natuurlijk.
Wat is het verdienmodel van Medium.com
Voor de fervente lezer is het jammer dat je met je gratis account slechts 5 artikels per maand kan lezen. Een beperking die wegvalt als je een premium-account neemt. Dat kost je 5 USD per maand. Het premium-account laat je trouwens ook toe om eventueel wat te verdienen aan jouw content. Als genoeg mensen je artikel lezen kan je betaald worden. Het platform heeft geen reclame-inkomsten, maar er zijn dus wel de inkomsten uit de premium-accounts.
Is Medium een revolutionair blogplatform?
Medium probeert in ieder geval op een andere manier naar het bloggegeven te kijken. Door minder te focussen op de blogger maar des te meer op zijn inhoudelijke verhalen bijvoorbeeld.
Het blog is hier dan ook veel minder het persoonlijke speeltuintje van zijn eigenaar (en in die zin ook geen echt alternatief voor Blogger of WordPress), maar eerder een open marktplaats, waar iedereen zijn ideeën in de groep gooit en zich letterlijk kan laten corrigeren en inspireren. Met wat goeie wil zou je Medium kunnen omschrijven als een kruising tussen een blog en een social media platform.
Als lezer volg je ook eerder Collections (verzamelingen van artikels over hetzelfde onderwerp), dan dat je individuele bloggers volgt. Al vind je natuurlijk wel alle stukken van een bepaalde blogger wanneer je zijn profielpagina aanklikt. Elke blogger kan trouwens eigen collecties aanmaken. Heb je een artikel geschreven dan kan je het onderbrengen in een collectie, hetzij die van jezelf, hetzij die van een collega-blogger. Door voor die laatste mogelijkheid te opteren heb je kans dat meer mensen je stuk zullen lezen.
Moet je gaan bloggen op Medium?
Ben je (vooral) een tekstblogger en wil je graag snel en zonder poespas je verhaal kunnen delen? Heb je een broertje dood aan het priegelen aan de opmaak van je blogberichten? Hecht je geen belang aan een persoonlijke lay-out van je weblog? Dan is Medium voor jou zeker het overwegen waard. Zeker als je je flink uit de slag kan trekken in het Engels.
Heb je nood aan een tweede blog maar kan en wil je er niet zo veel tijd (en geld) aan spenderen, ook dan is Medium misschien iets voor jou.
Lezers vanuit Medium naar je eigen blog sturen?
Blog je al via een ander blogplatform (en heb je al een trouwe lezersgroep), dan zie ik niet echt een reden om over te stappen op Medium.com. Of het zou moeten zijn dat je een plek zoekt voor content die niet meteen een plaats heeft op je belangrijkste blog.
Vooral Engelstalige bloggers zien in Medium een manier om meer publiek aan te trekken voor hun hoofdblog (door in hun artikels regelmatig met backlinks te strooien naar dat blog).
Het zal je niet verbazen dat de voertaal Engels is. Ook dat is een moeilijkheid. Er zijn wel enkele Nederlandstalige bloggers actief en dus vind je ook al enkele Nederlandstalige collecties. Overigens is Sharp Ben op Medium te vinden, maar de laatste paar jaar concentreerde hij zich erg op Blogtrommel.com. Zijn Medium-account staat er dus wat verlaten bij. En hij heeft ook al enkele collecties aangemaakt.
Conclusie?
Vind je het leuk om verhalen met meer diepgang te delen? Heb je anderzijds niet zoveel met SEO en blogniches? Is je bloggers-ego niet zo groot en wil je je niet vermoeien met het onderhoud van je eigen blog? Misschien is Medium voor jou de oplossing. Echter, zolang medium niet meer bekendheid geniet in de Nederlandstalige blogwereld zal je publiek zeer beperkt blijven.
Zou jij (een overstap naar) Medium.com eventueel overwegen?
Voor | Tegen |
---|---|
Snel op weg | Limiet op het aantal artikels dat je gratis kan lezen (5 per maand) |
Groot gebruiksgemak | Geen personalisering mogelijk |
Weinig afleiding/geen moeilijkheden bij de opmaak | Niet compatibel met elke browser |
Fijne leeservaring voor de bezoeker | Publiek opbouwen vergt (nog) meer geduld |
P.s: Oorspronkelijke versie van dit artikel: februari 2014
Geef een reactie