Meer bezoekers op je website: de 7 meest onderschatte tips

Sharp Ben avatar

In:

Je kan er niet omheen: wil je structureel iéts betekenen op het internet, dan heb je een eigen website nodig. Maar dan nog is je broodje niet meteen gebakken. Dat mooie stukje internet staat mooi te blinken als geen kat ’t weet te vinden. Hoe krijg je anno nu meer bezoekers op je website?

Trouwens, niet alleen mensen met een klassieke, “statische website” op zoek naar meer verkeer zullen wat aan deze tips hebben. Hetzelfde kan gezegd worden van eigenaars van een webwinkel.

Meer bezoekers op je website (of blog) met tips die nu het verschil maken

1. Voeg een blog toe aan je website

Goed, volg je Blogtrommel.com al langer dan verbaast het je niet dat deze tip uit mijn mond komt.

a) Hoe zorgt zo’n blog dan precies voor meer bezoekers op je website?

Tenzij je al een zekere naamsbekendheid hebt (in je vakgebied) zullen weinig mensen je site weten te vinden. Offline kan je in je communicatie melding maken van je nieuwe webstek, maar als mensen geen specifieke reden hebben om je website te bezoeken is het effect daarvan beperkt.

Houd een blog bij en je zorgt – heel letterlijk – voor nieuws op je site. Met een regelmatig bijgehouden blog geef je mensen op gezette tijden een perfecte gelegenheid om je site nog eens aan te doen. En jij kan schaamteloos je blog en/of website promoten zonder irritant spammerig over te komen.

Tenzij je zelf al naamsbekendheid hebt opgebouwd, kan je moeilijk verwachten dat mensen uit het niets je website zullen vinden. Je zal er toch wat online animo rond moeten creëren.

In korte of langere blogberichten geef je tips en advies, laat je je licht schijnen over de actualiteit binnen je branche, gunt lezers en volgers een blik achter de schermen. Beetje bij beetje groeit je online reputatie en naamsbekendheid.

Nog een voordeel: Google en andere zoekmachines zijn constant op zoek naar verse, actuele content. Links naar die content willen ze heel graag helemaal bovenaan in de zoekresultaten zetten. Daar zijn blogs speciaal voor in de wieg gelegd.

b) Zo voeg je een blogpagina toe aan je WordPress-website

De kans is tegenwoordig vrij groot dat je website op WordPress-draait. En hoewel WordPress in oorsprong een blogplatform is kan je niet meteen gaan bloggen.

Daarom moet je een vaste pagina maken binnen WordPress waarop je blogberichten een plekje vinden. Je blog vormt zo een aparte sectie binnen je bestaande website. Onderstaande video toont hoe één en ander in zijn werk gaat.

2. Houd een lijst bij met onderwerpen om over te bloggen

Heb je een bloggedeelte aan je site toegevoegd, dan moet je natuurlijk artikels beginnen schrijven. Het liefst blog je met enige regelmaat. Begin met na te denken over leuke onderwerpen om over te bloggen. Het liefst liggen die topics in het verlengde van het onderwerp van je website, vakgebied of expertise, maar je kan ook meer persoonlijk getinte onderwerpen aansnijden.

Gooi alle ideeën in een lijst, je blogplanner. En ja, elke knotsgekke inval hoort daarin thuis (schrappen kan later altijd nog). De kunst is immers om nooit zonder inspiratie voor blogonderwerpen te vallen.

3. Bied meer bezoekers op je website een abonnementsformule aan

Online is iedereen misbaar en niemand onvergetelijk. Zelfs jij niet met je mooie website annex blog. Je zal toch wat promotie moeten maken voor je werk. De klassieke methodes van vroeger – linkjes delen op sociale media – werken niet zo goed meer.

Over de gehele levensduur van je blog gezien bezoekt slechts 10% van je lezers je blog meer dan één keer. Als je flink je best doet en wat aan SEO doet (zie tip 5). Wil je meer bezoekers op je website, die ook nog eens regelmatig terugkeren? Dan zit er niks anders op dan vaak genoeg te bloggen. En er daarnaast voor te zorgen dat geïnteresseerde lezers je vrij moeiteloos weten te vinden als je weer eens iets online hebt gezet. Eén of andere abonnementsformule voor je blog aanbieden is dan slim.

Dat wil niet zeggen dat je de socials compleet moet negeren, zeker niet wanneer je je er helemaal thuis voelt. Veel lezers geven immers aan voor een groot deel je blog te volgen (en er nieuwe te ontdekken) via sociale media. Alleen is het niet zo verstandig om alleen daarop te rekenen om meer bezoekers op je website te krijgen.

4. indien mogelijk: maak je content beschikbaar op andere online kanalen

Gaat het je echt om de grote aantallen, probeer dan niet alleen te bloggen, maar probeer ook andere vormen van online content uit. Niet iedereen leest immers graag. Het komt erop aan je verhaal via allerlei kanalen naar de gebruikers te brengen, zodat ze je verhaal “tot zich kunnen nemen” op de manier die zij het prettigst vinden.

Niet toevallig experimenteren veel bloggers op dit moment met een podcast of proberen ze een YouTube-kanaal te combineren met een blog.

Zo’n blog speelt een erg belangrijke rol als podium; als dé centrale plek waar al je online activiteiten samenkomen. Op je blog ben jij – en jij alleen – de baas. Je bezoeker wordt bovendien niet afgeleid door content van anderen, zoals dat wel het geval is op YouTube, bijvoorbeeld.

In deze video nog enkele extra tips om meer bezoekers naar je website te brengen en je naamsbekendheid te vergroten. De meeste zijn online toepasbaar, maar ook irl zijn er mogelijkheden.

5. Verdiep je toch wat in zoekmachineoptimalisatie

Vind je dat hele multi channel gedoe maar niks en wil je toch schandalig veel meer bezoekers op je website, dan kan je proberen om het Google naar de zin te maken. Dan kom hoger in Google met je website en kan je via die weg meer bereik genereren.

6. Overweeg iets met gastbloggen

We gaan nog even door op die zoekmachineoptimalisatie. De “jacht op” kwaliteitsvolle backlinks voor je website speelt hier een belangrijke rol in.

Maar aangezien je daarvoor vooral afhankelijk bent van hoe anderen jouw artikels beoordelen, kan je hier weinig anders doen dan geduld oefenen, intussen steengoede content maken én gastbloggen op de juiste manier.

7. Probeer voor meer interactie te zorgen tussen jou en je bezoekers

Tot slot nog even iets over een aspect waar in dit verhaal algemeen gesproken te weinig aan bod komt: dan heb je inderdaad meer bezoekers op je site, maar hoe nu verder?

Het is zeker zaak om je bezoekers vaak genoeg uit hun apathische scrolmodus te halen. Niet makkelijk vandaag de dag. Boeiende content maken helpt, en ook tip 4 hierboven kan een duit in het zakje doen. Daarnaast kan je natuurlijk flink je best doen om meer interactieve content te maken.

Conclusie? Meer bezoekers naar je website krijgen is niet zo simpel

Quick wins zijn er niet, maar da had je al begrepen. Maar schrijf je graag dan heb je met zo’n blog wel een aardige troef in handen. Vooral om dat het je eigen, dynamisch platform is waar al je online activiteiten samen kunnen komen.

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *