Gids voor meer blogtrafiek

Sharp Ben avatar

In:

Iedereen wil meer lezer voor zijn/haar blog. Geen probleem want het web is vergeven van de suggesties om meer bezoekers naar een blog of website te krijgen. Maar toegegeven, tijden veranderen en lang niet elke tip werkt nog (zo goed). Wil je serieus  meer blogtrafiek, dan is het wijs om niet als een kip zonder kop achter elke advies aan te rennen. Liever kijk je naar manieren om je blog te optimaliseren voor de langere termijn.

Leestijd: ca. 12 minuten

15 acties voor meer blogtrafiek

Ik wil in dit artikel graag het onderscheid maken tussen de tips voor de lange termijn (duidelijk in de meerderheid), voor de kortere termijn en tot slot tips om je zuurverdiende bezoeker/lezer langer op je blog te houden dan wel vaker te laten terugkomen. Sommige tips zullen elkaar overlappen.

In wat volgt ga ik er even van uit dat je al weet wat een blog is en dat je reeds een blog bent begonnen. Ook neem ik aan dat de zoekmachineoptimalisatie van je blog je niet helemaal onbekend is én dat je weet hoe je zo’n blog kan promoten om extra lezers naar je blog te krijgen.

a) Meer blogtrafiek: tips voor de wat langere termijn

Oké, ik geef grif toe dat hier nu niet direct spannende dingen te doen zijn. Het gaat dan ook om de bare bone basics van zowat elk fatsoenlijk blog. Pak het hier verkeerd aan en het is zeer moeilijk om het achteraf nog recht te breien.

1. Maak je blog herkenbaar qua inhoud

Zo’n geweldig inkoppertje, maar zorg dat mensen – lezers in spe – niet alleen weten dat je een blog hebt, maar ook weten waar je blog over gaat, wat zij er moeten komen zoeken. Je moet op zoek naar een duidelijke niche , een centraal onderwerp voor je blog. Dat wil zeggen dat het gros van alle artikelen die op je blog te vinden zijn handelen over iets dat van ver of dichtbij met dat ene topic te maken heeft.

Je hebt een meer persoonlijk blog? Je wil je niet zomaar laten beperken tot enkele (aanverwante) niches? Prima, maar zorg dan dat:

  1. jouw smaak en persoonlijkheid goed naar voren komen in je berichten (een uniek geluid produceren)
  2. je persoonlijk verhaal ook een gevoelige snaar raakt bij anderen
  3. je goed gebruik maakt van categorieën en tags binnen WordPress

Het gaat er ‘m om dat mensen, bezoekers, lezers, geïnteresseerden, maar dus ook Google, vrijwel meteen de connectie maken met jouw niche of vakgebied.

Kom je online iets van mij(n blog) tegen dan is de kans groot dat je meteen aan bloggen denkt. Niet aan modelbouwtreintjes, bergbeklimmen of pakweg mode. En ken je mij niet, dan word het ook heel snel duidelijk.

2. Een broertje dood aan SEO?

Ben jij één van die bloggers die niks van zoekmachineoptimalisatie weten wil? Dat is jammer want net die SEO zorgt er zeker op de wat langere termijn voor dat je blog op een semi-automatische manier zijn bezoekers krijgt. Zónder dat jij er veel moet naar omkijken. En het goeie nieuws? Je hoeft heus niet alle SEO-tips ineens toe te passen om een behoorlijk resultaat te bekomen.

Meer nog: pas simpelweg op een consequente manier tip nr. 1 toe en je legt al een mooie basis.

3. Zeker niet bang zijn van het lange, diepgravende werk

Bij heel wat bloggers leeft de overtuiging dat een blogpost niet té lang mag zijn. Om en nabij de 500 woorden, of zo. De rest wordt toch niet gelezen. Onzin! Bijgaande infographic laat zien dat ook erg lange stukken gretig gelezen worden. Al is het dan wel van belang dat de betreffende artikels inderdaad heel interessant blijven, dat spreekt. Waar willen je lezers zoal hun tanden inzetten? En ook niet onbelangrijk: welke artikels doen het bovengemiddeld goed in Google?

1. Een pakkend, persoonlijk verhaal

Het is niet omdat je je nicheblog vooral gebruikt om kennis te delen rond jouw favoriete onderwerp, dat lezers en volgers niet mogen weten wie of wat er achter hun geliefde blog schuilgaat. Laat (tussen de regels door) wat van jezelf zien. Het helpt om connectie te maken met je publiek. En nee, dat wil niet zeggen dat je je hele privéleven online moet gooien.

2. Een controversieel standpunt (verdedigen)

Het krioelt in blogland van de na-apers en de meelopers. Maar ik geef het je op een briefje: meer blogtrafiek generen (en de kop boven het maïsveld uitsteken) kan ook door net tegen de stroom in te roeien. Poneer en verdedig je zaak met doorslaande argumenten.

3. Een ultieme gids om…, een uitgebreide tutorial

De twee voornaamste redenen waarom mensen op het internet rondhangen? 1. Ze zoeken makkelijk vertier. 2. Ze willen graag iets bijleren.

Wat kan jij (veel goedkoper, sneller, beter,…) (na)maken? Maak een stappenplan en documenteer dat goed met foto’s, video’s en andere multimedia.

4. Schrijf een uitgebreide review

Waarbij je niet alleen maar het product of de dienst beschrijft – iedereen kan tenslotte een productfiche of een reclamefolder lezen – maar ook honderduit vertelt over jouw persoonlijke met product A of dienst B. Want gebruikerservaringen van echte mensen van vlees en bloed, dát is wat ons interesseert.

5. Vergelijk gelijkaardige producten met elkaar

Doe met andere woorden een vergelijkende test. In één moeite door geef je duiding over hoe de producten in kwestie optimaal te gebruiken. Toon je kennis en ervaring!

6. Tips geven, tips geven en nog eens tips geven

Mensen zijn altijd wel op zoek naar snelle tips, korte lijstjes, handige checklists, de beste adressen om…, handige links naar… Doe daar iets mee. Dat kan je natuurlijk ook perfect doen binnen reviews en how-to’s. Maar denk ook aan aparte informatiepagina’s zoals portaalpagina’s en resources pages.

7. Beantwoord vaak gestelde vragen, leg vakjargon uit

Dat kan in aparte blogposts of wederom binnen reviews of complete how-to’s, natuurlijk. Heel wat zoekopdrachten in Google beginnen met:

  • Wat is ….
  • Hoe werkt…
  • Waarom moet ik…
  • Waarom is…
  • Hoe maak ik eenvoudig…
  • Waar vind ik…
  • Hoe voorkom ik…
  • Tips om…

Enfin, zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Toegegeven, misschien is dit niet meteen de leukste content om te maken, maar het is o zo nuttig. Ben je bang dat je meer gevorderde lezers zullen afhaken als je hierover blogt? Daar is een oplossing voor. Dadelijk meer daarover.

Opvallend – maar niet verwonderlijk – is dat de hierboven beschreven suggesties nogal informatief van inslag zijn. Het zijn net die informatie stukken die het doorgaans in zich hebben om uit te groeien tot evergreen content. Ze doen het bovendien ook vaak erg goed in Google.

4. Zet je blog nadrukkelijk op de kaart bij Google

Hoe doe je dat vandaag de dag? Twee woorden: cornerstone content. Vooral erg effectief voor bloggers met een duidelijke niche. Met cornerstone content maak je één groot informatief artikel (ettelijke duizenden woorden lang) omtrent een belangrijk onderwerp binnen jouw blogniche. Het uiteindelijke doel is om veel hoger in Google te komen (en dus ook veel meer bezoekers uit Google naar je blog te halen).

Lees hier meer over cornerstone content en de uiteindelijke resultaten.

5. Zorg dat je moeiteloos kan blijven bloggen

Hét geheim van regelmatig blijven bloggen: zorgen dat je nooit zonder inspiratie komt te zitten wanneer je gaat zitten om te schrijven. Makkelijker gezegd dan gedaan? Misschien, maar met een degelijk informatiesysteem voor je blog is zulks zeker doenbaar.

Voor de volgende tips gaan we undercover. Ons blog ondergaat veranderingen – in de vorm van (veel) extra content – maar dat valt voor onze onoplettende lezer/volger nauwelijks op. Voor Google daarentegen des te meer!

6. Maak een kennisbank (voor beginners)

Veel kennis- en nicheblogs zijn zo gefocust op het delen van de laatste nieuwe kennis en trends dat ze de absolute leek, de beginner een beetje uit het oog verliezen. Maar – en nu keer ik terug naar de laatste optie uit punt 3 – die simpele informatieve blogs met veel uitleg over basics, definities en jargon zijn nodig voor een succesvol blog. Die trekken nieuw publiek aan en scoren goed in de zoekmachines.

Omdat je zo’n kennisbank idealiter op vaste pagina’s onderbrengt (en niet in gewone blogberichten), kan je heel veel informatie toevoegen zonder er je trouwe lezers (die al verder in het traject zitten) mee te vervelen.

7. Verbeter voortdurend je beste artikels

Wil je meer blogtrafiek, focus dan niet enkel op (het maken van) nieuwe artikels. Houd ook de blogs in de gaten die nu al heel populair zijn. Houd ze relevant en actueel, werk ze bij waar nodig, vul ze aan.

8. Durf verouderde content gewoon verwijderen

En blog onderhouden betekent niet alleen regelmatig nieuwe berichten plaatsen. Je moet de pagina’s die niet meer geldig zijn, compleet verouderd zijn of geen toegevoegde waarde meer bieden van je blog durven verwijderen.

Ook kan het een goed idee zijn om verschillende kortere artikels over gelijkaardige onderwerpen te bundelen tot één uitgebreid artikel. En om te vermijden dat je al te veel verkeer verliest kan je 301 redirects gebruiken.

Zo maak je je blog weer een stuk overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. Voor Google is het bovendien een krachtig signaal dat je blog echt grondig wordt bijgewerkt. Het komt je rankings ten goede, daar kan je donder op zeggen.

9. Help lezers, collega’s en concurrenten met je blog

Of probeer dat althans. Dat kan vooral gebeuren door de beste info vooral niet voor jezelf te houden.

Op mijn vorige blog was er bijvoorbeeld ook de pagina “Gastbloggers gezocht!.” Ik merk(te) dat heel wat bloggers op zoek waren naar gastschrijvers voor hun blog. Dus ik maakte een pagina aan waar iedereen die gastbloggers zoekt een link kan achterlaten. Bloggers die een keertje – of vaker – willen bloggen kunnen de bewuste pagina raadplegen.

Het kan raar klinken, maar precies dié pagina is veruit de populairste van heel dit blog. Google heeft ‘m opgepikt, lezers blijven er minutenlang hangen en bloggers op zoek naar gastbloggers weten hem ook te vinden. Het is een van de pagina’s die ervoor zorgen dat Blogtrommel.com wat minder snel in de vergetelheid geraakt.

Dit zijn 9 tips van het type “langzaam maar zeker.” Nogmaals, weinig sexy of spannends hier, maar wel degelijk nodig in het groeiplan voor de langere termijn.

b) Meer blogtrafiek: de kortstondige boost

Een succesvol blog is dus iets dat mettertijd groeien moet. Echter tussentijdse pieken in het blogverkeer zijn eigenlijk ook wel lekker. Ze houden ons gemotiveerd! Daarom:

10. Regelmatig bloggen

De klassieker die nog altijd goed werkt. Elk nieuw bericht dat online komt zorgt normaliter voor een piek in je bezoekersaantallen. Hoe vaak is “regelmatig” vraag je je af? Reken op minimaal één keer per week als je echt langere artikels schrijft (meer dan pakweg 1.500 woorden) en minimaal twee keer per week als je het graag wat korter houdt.

Maar veel hangt hier af van je persoonlijke situatie. Kies een publicatieritme dat jouw in staat stelt op min of meer vaste tijdstippen te publiceren (je vaste lezers vinden dit leuk). En het is ook in je voordeel als je erin slaagt om dit jarenlang vol te houden.

11. Nieuwe blogberichten promoten (via social media)

Tot voor een aantal jaar waren sociale media veruit de belangrijkste bron van bezoekers op veel blogs. Gewoon een (hele) korte statusupdate neerzetten met een link naar je blogbericht en de rest kwam vanzelf. Tegenwoordig moet je wel wat meer moeite doen om je volgers tot een klik te “verleiden.”

Een pittige quote, een boude stelling, een pertinente vraag aan je lezer, een aansprekende uitgelichte foto,… het kan allemaal helpen!

Zowel op Twitter als op Facebook helpt het als je erin slaagt om op het platform zelf al reacties uit te lokken. Immers, dan krijgen meer gebruikers je bericht te zien. Daardoor stijgt ook de kans op meer kliks, dat spreekt voor zich.

Twittertip: Koppel aan je tweet een korte Twitterpoll met daarin een vraag rond iets wat met je pas verschenen artikel verband houdt (en vraag ook om die Tweet te RT’en…

Facebooktip: Deel je een bericht op je Facebook fan page, dump niet alleen simpelweg het linkje. Leid het artikel ook in, liefst met een vraag, opmerking of verzuchting die iets losmaakt bij je lezer. Je wil als blogger het liefst dat je volger je blog bezoekt en dáár een reactie achterlaat. En toch: wanneer dat niet gebeurt, maar de lezer wel een reactie achterlaat onder het Facebookbericht, beantwoord zijn commentaar (en doe het snel), houd de conversatie gaande. Voor Facebook is dat een signaal dat er iets belangwekkends gebeurt. Met als gevolg dat je statusbericht verder verspreid zal worden. Onrechtstreeks zal je toch meer trafiek op je blog krijgen.

Pinterest: Wie op zijn blog genoeg visuele content heeft moet Pinterest zeker overwegen. Het is geen klassiek sociaal medium in die zin dat de interactie tussen gebruikers onderling er vrij minimaal is. Pinterest is dan ook eerder een soort grote zoekmachine voor mooie plaatjes. Maar het kan dus zeer veel extra bezoekers naar je blog brengen.

Er is trouwens niemand die zegt dat alleen de laatste nieuwe berichten mogen gedeeld worden op social media. Ook oudere stukken mogen van tijd tot tijd opnieuw onder de aandacht gebracht worden. Zeker wanneer ze nog relevant zijn (zie ook volgend punt).

12. Inspelen op de actualiteit

Extra bezoekers voor je blog kan je ook genereren wanneer je met je blogartikel inspeelt op de actualiteit. Originele cadeautips in december, 20 waterspelletjes in de maanden juli en augustus, je kent het wel.

Hier op BT is er momenteel veel animo voor het artikel over WordPress 5.0.

Overigens, dit geldt niet alleen voor de berichten die je nieuw online zet. Heb jij een ouder artikel dat nu om god weet welke reden weer branden actueel is, breng het dan opnieuw voor het voetlicht.

Daar waar de acties uit hoofdstuk a) erg langdurig kunnen doorwerken, is dat hier niet het geval. Stop met het publiceren van nieuwe berichten, blijf passief op social media en de bezoekersstroom droogt bijna onmiddellijk op. Enkel de vaste fans en Google zorgen nog voor verkeer naar je blog.

c) Meer blogtrafiek? Bezoekers langer vasthouden

Je hebt helemaal niks aan bezoekers op je blog als die meteen weer wegklikken. Dat proberen we dus te vermijden. Hoe?

13. Goede content aanleveren

Nogal wiedes, er moet wat te beleven zijn op je blog. Dus over naar punt 3 in hoofdstuk a).

14. Je blog optimaal inrichten

Het is tegenwoordig al een hele uitdaging om een nieuwe bezoeker, afkomstig uit pakweg Google, meer dan een paar seconden vast te houden. Je bezoeker moet meteen weten op wat voor blog ‘ie terecht gekomen is. Let dus op:

1. De header en de tagline

Zowel de header als de tagline vormen het online visitekaartje van je blog. Zorg voor een duidelijk herkenbaar geheel (maar niet té massief) dat niet te verwarren valt met de tientallen andere headers die je bezoeker op een dag te zien krijgt.

2. De menubalk

Ook over de inrichting van de menubalk (meestal vlak onder de header) mag wat langer worden nagedacht. Welke pagina’s en blogcategorieën zijn belangrijk voor je blog? Wat moet een bezoeker – die jouw blog nog niet kent – zeker gezien hebben? De links naar dié content verdienen een plaatsje in de vaak al veel te krappe menubalk!

3. Een goeie homepage voor je blog

Nog voor je bezoeker één millimeter heeft gescrold moet ‘ie al zicht/toegang kunnen hebben tot een paar van je laatste berichten. Je maakt de header dan ook liefst niet te hoog, dan heb je meer plaats boven de vouw.

Als je blog het belangrijkste onderdeel van de website is, kies je beter voor een WordPress-theme in de zogeheten magazine-stijl. Hier worden op de homepage uittreksels getoond van je verschenen berichten, al dan niet met de bijbehorende uitgelichte afbeelding.

Je bezoeker krijgt dan een staalkaart te zien van wat jij zoal publiceert zonder dat ‘ie er te veel moet naar zoeken.

Vergeten we ook de sidebar niet. Want hoewel die door het almaar groeiend gebruik van smartphone en tablet wat in de verdrukking komt, kan ook die voor extra verkeer zorgen. Voorwaarde is wel dat je een beetje nadenkt over wat er allemaal in moet. Ik zou zeker plaatsmaken voor een aantal linkjes naar je beste/meest populaire werk!

4. Prettig leesbare teksten

En dan doel ik niet eens op de (afwezigheid van) schrijf- en tikfouten en allerlei grammaticale blunders. Inderdaad is het mooi meegenomen als die achterwege kunnen blijven. Nee, het is me vooral om de opmaak van de teksten te doen. De keuzes van de lettertypes, het kleurgebruik, de lettergroottes enzovoort.

Het helpt als de hele opmaak er echt op gericht is om je lezer een aangename en moeiteloze leeservaring te bezorgen. Je lezer zal dan meer tijd op je site doorbrengen en misschien meerdere pagina’s per sessie bezoeken.

5. Veel (interne) linkjes

Veel interne linkjes plaatsen is één van de manieren om je bezoekers meer dan een pagina te laten aanklikken. Maar die interne links  moeten er dan wel zijn natuurlijk! Laat de hyperlinks indien mogelijk extra opvallen (qua kleur) ten opzichte van de bodytekst.

Wees overigens niet bang om ook externe links te plaatsen in je artikel. Het gaat erom dat je je lezers de weg toont naar de beste relevante content die je kan vinden. Stel het zaakje zo in dat de externe links in een apart venster worden geopend. Je lezer kan dan makkelijk terug naar jouw artikel. En dat is wat je hebben wil.

6. Makkelijke toegang tot oudere blogberichten

Standaard zijn de meeste blogs zo ingedeeld dat alleen de laatst verschenen berichten echt vlot bereikbaar zijn voor een doorsnee bezoeker. Mooi, maar ook de mate waarin je lezer erin slaagt om ook de veel oudere blogcontent terug te halen bepaalt het succes van je blog. Hierboven kwam al het plaatsen van interne links ter sprake. Maar er is natuurlijk nog veel meer dat je kan doen om het archief van zo’n blog beter toegankelijk te maken.

15. Minder voor de hand liggende verkeersbronnen

Het is altijd leuk als je op termijn wat minder afhankelijk wordt van zoekmachines en social media om bezoekers naar je site te krijgen. Een kleine wijziging in hun beleid/algoritme kan immers grote negatieve gevolgen hebben voor de bezoekersaantallen van je blog.

Denk daarom zeker na over mogelijke alternatieven zoals RSS en een mailinglijst voor je blog. Langzaam maar zeker verzamel je een kleine, maar trouwe groep van lezers die stiekem toch aardig wat blogverkeer genereren. Beide kanalen hebben in ieder geval het grote voordeel dat jij en/of je volgers tenminste de volle controle hebben over wie wat wanneer te lezen krijgt. Dat is duidelijk niet het geval bij Google of bij social media…

Zo, dat was ‘m, mijn gids voor meer blogtrafiek. De acties voor op lange termijn, de tips voor de kleine (of grote) bezoekerspieken tussendoor en tot slot de manieren om je lezers langer op je blog te houden. Wat ben ik nog vergeten?


Meer van dat?

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *