Meer pageviews nodig? Maak een content buffet!

Sharp Ben avatar

In:

content buffet

Nogal wat bloggers (en bezoekers) schenken te weinig aandacht aan de wat oudere blogberichten. Jammer, want je hebt ze natuurlijk niet geschreven om ze in de donkere krochten van je blogarchief te laten beschimmelen. Nu zijn er verschillende manieren om oudere content (opnieuw) onder de aandacht van je lezers te brengen en aldus meer pageviews op je blog te krijgen. Het content buffet is er één van.

Leestijd: ca. 3 minuten

Wat is een content buffet?

Het content buffet (zie bovenaan in de zijbalk van dit blog) is een – compacte – verzameling van linkjes naar belangrijke content op je blog of website. Elders op het web heeft men het dan meestal over een “kennisbank” of zelfs “content kanon.” Ikzelf houd het dus liever op het minder academische en iets vredelievender “content buffet.” Hoewel, er is in mijn ogen een wezenlijk verschil tussen een content buffet en een kennisbank.

Klik op een linkje en je krijgt onmiddellijk toegang tot alle berichten die ik over een onderwerp heb geschreven.

Het grote voordeel van een kennisbank die goed ineen zit, is dat je op een aantrekkelijke, uitnodigende manier je archief kan opengooien. Bezoekers krijgen in één oogopslag een idee van wat er zoal op je blog te rapen valt. Vooral wanneer je blog honderden berichten telt kan dit interessant worden. Bovendien hoeft zo een kennisbank niet noodzakelijk veel plaats in te nemen in je sidebar (in tegenstelling tot de meeste standaardopties). Plaats het content buffet op een goed zichtbare plek en je krijgt bijna gegarandeerd meer pageviews.

Hoe maak je een content buffet?

Om een kennisbank/content buffet in de sidebar te plaatsen nemen we een leeg tekstwidget. Daarvoor hebben een stukje HTML-code nodig. Hieronder zie je (een stukje van) de code die ik heb gebruikt voor het maken van mijn content buffet. Om het een beetje overzichtelijk te houden heb ik me beperkt tot de code voor 4 items. Maar je kan uiteraard zoveel links in je content buffet opnemen als je wil. Elke regel hieronder bevat de code voor 1 item uit de kennisbank (één link).

Wil je zelf een kennisbank aanmaken voor je blog dan is het misschien wijs om het onderstaand codefragment te kopiëren en vervolgens aan jouw situatie aan te passen.

<a title=”Beste blogtips” href=/category/beter-bloggen/>Beste blogtips</a> &nbsp;|&nbsp;

<a title=”Blogs in social media” href=/category/social-media/>Blogs in social media</a> &nbsp;|&nbsp;

<a title=”Boeken” href=/category/recesie/>Boeken</a> &nbsp;|&nbsp;

<a title=”Eigen domein” href=/category/eigen-domein/>Eigen domein</a> &nbsp;|&nbsp;

Waarbij je de bruin gekleurde tekst zelf moet aanpassen. Ze heeft betrekking op de naam (het label, de aanklikbare tekst) van een item in je kennisbank. Deze kan je kiezen. Zorg er in ieder geval voor dat de tekst links en rechts gelijk blijft.

De groene tekst bevat de slug, het adres van de categorie. Waar vind je dat adres?

  1. ga naar de voorkant van je blog
  2. klik een categorie (of tag) aan die je wil opnemen in je kennisbank
  3. kijk in de browser, kopieer het gedeelte onmiddellijk na je bloglink
  4. plak dat gedeelte in de code

Meer pageviews voor je blog met een kennisbank?

Of je bezoekers inderdaad gebruik gaan maken van je content buffet – en je dus meer pageviews kan genereren – hangt grotendeels af van twee factoren. Is je kennisbank goed zichtbaar en spreken de linkjes je bezoekers aan.

Vooral wanneer je nieuwe bezoekers wil uitnodigen om via het content buffet dieper je blog in te duiken, is het van belang concrete en beschrijvende linkjes te gebruiken. Cryptische omschrijvingen en woordspelingen zijn leuk voor jezelf en ingewijden, maar iemand die je blog niet kent heeft er verdomd weinig aan.

Prikkel je nieuwe lezers met linktitels die niet zouden misstaan in het zoekvak van een zoekmachine. En durf ook meerdere woorden te gebruiken. Het maakt je blog ook sterker in diezelfde zoekmachines.

Tot zover het verhaal achter mijn content buffet. Zelf ben ik ervan overtuigd – al is het wederom moeilijk om er harde cijfers op te plakken – dat het voor meer pageviews heeft gezorgd.

Category:

Comments

13 reacties op “Meer pageviews nodig? Maak een content buffet!”

  1. sunny mama avatar

    Ik weet niet of ik een content buffet ga maken, maar je hebt me hiermee wel op het idee gebracht om mijn labels (of ’tags’) specifieker en betekenisvoller te maken.

  2. Zo simpel is dan geluk avatar

    Ik heb zelf een categorie-wolk op mijn blog staan (volgens mij), dat is hier wel een klein beetje mee vergelijkbaar denk ik. Je zet me wel weer aan het denken over de indelingen van mijn widgets. 🙂

  3. Danielle avatar

    Ik zei het hier al eerder maar ik heb zeker het idee dat ik meer pageviews heb sinds ik een “categorieën” stukje heb in mijn sidebar! Zo krijg ik bijvoorbeeld sinds ik dat heb vaker reacties op oudere artikelen. Hard bewijs heb ik dus ook niet maar ik denk echt dat het mensen uitnodigt om door te klikken (net als gerelateerde artikelen) daarbij denk ik dat mensen daardoor inderdaad direct weten wat je blog te bieden heeft.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Er zijn inderdaad verschillende manieren waarop je je archief kan “openen” voor je bezoekers. Maar het is ook erg moeilijk om te weten wat nou precies de impact is van deze of gene maatregel.

      Overigens – en dit vertelde ik niet in het artikel – kan je in je ‘content buffet ook items opnemen op basis van de tags die je gebruikt.

  4. Saar avatar

    Interessante tip die ik in mijn achterhoofd ga houden. Veel mensen werken met een soort van inhoud bovenaan hun site met de categorielinken. Is dat ongeveer hetzelfde? Want ik heb die bewust weg gelaten en verwerkt in mijn header…

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ja, daar komt het op neer. Het voordeel van dit “systeem” is dat je relatief weinig plaats nodig hebt en toch heel veel verschillende categorieën en tags kan tonen.

      Mijn ‘content buffet’ toont een bezoeker in een oogopslag waar ik overschrijf. En daarnaast is ongeveer 2/3 van de ca. 330 berichten bereikbaar via dat ‘content buffet.’

  5. Wesley Velroij avatar

    Ik heb wel categorieën in mijn zijbalk, maar ik zou niet weten hoe vaak men daar nou gebruik van maakt.

  6. Nienke | The Travel Tester avatar

    Leuk idee en zo simpel. Ik ga het eens toevoegen en kijken wat het doet!

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik wens je veel succes!

  7. Ximaar avatar

    Ik zie dit als een gewone categoriënwolk. Zelf ben ik ooit begonnen met een complete overzichtspagina voor categoriën en tags, die via het menu Tags te bekijken zijn. Daar staan de 200 belangrijkste. Ik vind dat teveel voor in een zijkolom, maar denk er nog wel eens overna of bijvoorbeeld een wisselend lijstje moet plaatsen met tags van de week. Dat hoeft natuurlijk niet, aangezien onder de berichten ook al tags aanklikbaar staan. Categoriën zijn bij mij in het menu verwerkt.

    Er wordt overigens erg weinig gebuik van gemaakt. Dat komt omdat veel bloggers niet goed omgaan met categorien, tags/labels. Sommigen doen er totaal niet aan en bij anderen vindt je maar 1 bericht per tag. Bij een eenduidiger gebruik zou het wat meer ingeburgerd kunnen raken.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ja, de consequente indeling van de categorie is natuurlijk erg belangrijk en ik geef toe dat het ook op dít blog niet altijd vlekkeloos verloopt…

  8. Mark avatar

    Hoi Ben,

    Dankjewel voor deze tip. Ik heb het buffet geopend!

    Leuke website heb je overigens 🙂
    Groeten,
    Mark

  9. Gundi avatar

    Super interessante tips zet jij hier altijd. Ik zou kunnen blijven lezen en leren van jou. Dank je wel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *