Nee, deze SEO-trend gaan we niet leuk vinden!

Sharp Ben avatar

In:

Ik ga niet niet te lang om de hete brei heen dansen. Heb je een blog en reken je vooral op zoekmachineoptimalisatie om er veel bezoekers naartoe te brengen, dan is die SEO-trend geen goed nieuws…

Google heeft een probleem

Het heeft er soms niet alle schijn van maar doorgaans is Google goeie maatjes met iedereen die bijdraagt aan een “beter internet.” Probeer oprecht mooie en nuttige content toe te voegen en je kan in Google altijd een bondgenoot vinden. Maar nu is er een probleem opgedoken waardoor Google zich genoodzaakt ziet de belangen van de content-creator niet (altijd) meer op de eerste plaats te zetten. En dat mag je in dit geval zelfs vrij letterlijk nemen.

Lang verhaal kort? Google’s advertentie-inkomsten via Google Adsense lopen erg terug. En aangezien Google geen liefdadigheidsinstelling is, maar een bedrijf waar geld moet worden verdiend,  gaat men op zoek naar manieren om de inkomsten weer op te krikken.

Gevaarlijke SEO-trend?

Tik in Google uit de losse pols een zoekterm in. Al jaren heb je naast de gewone organische zoekresultaten ook advertentieblokken van Google Adsense. Elke resultatenpagina telde vroeger een klein aantal betaalde zoekresultaten/advertenties. Echter, door de plaatsing en de layout ervan was het voor elke gebruiker overduidelijk dat het om advertenties ging en niet om organische zoekresultaten.

a) Organische zoekresultaten en advertenties gaan steeds meer op elkaar lijken

De recepten die worden gebruikt om het inkomstenverlies te stoppen zijn eigenlijk nogal eenvoudig. Waar mogelijk worden plompweg meer advertenties getoond.

Erger is dat die reclameboodschappen steeds meer plaats gaan innemen op een doorsnee resultatenpagina van de zoekmachine én dat het visuele onderscheid tussen een gewoon gratis zoekresultaat en een betaalde advertentie almaar kleiner wordt.

Het doel van deze strategie is duidelijk. Meer mensen ertoe aanzetten om op betaalde advertenties te klikken. Desnoods achteloos of per ongeluk!

b) Stijging van het aantal zero click searches

Zero click searches zijn de zoekopdrachten die niet gevolgd worden door een klik op één van de getoonde zoekresultaten. Dat komt onder meer omdat Google steeds slimmer wordt en vaker meteen het antwoord serveert op eenvoudige zoekvragen. Ook de featured snippets doen hier een aardige duit in het zakje.

Hierdoor hoeft een gebruiker niet altijd meer door te klikken naar een webpagina om het antwoord te kennen op zijn vraag. Dat blijft niet zonder gevolgen.

SEO-trends met gevolgen voor bloggers?

Oké, zeggen dat SEO zijn beste tijd gehad heeft – en alle SEO-tips dus de vuilbak in kunnen – is veel te kort door de bocht. Maar je kan er niet omheen dat een gemiddelde pagina met zoekresultaten er anders uitziet dan vroeger:

  • met (veel) meer betaalde advertenties die eerst in beeld komen
  • met uitgelichte zoekresultaten die de zoeker niet langer verplichten om effectief een internetpagina te bezoeken

Kortom, de tijden zijn voorbij dat een positie in de pakweg de top 3 van Google een spijkerharde garantie is voor veel bezoekers op jouw blog.

Het volstaat om naar je eigen zoekgedrag te kijken om te zien wat de gevolgen kunnen zijn. Hoe vaak scrol jij verder naar onderen om meerdere suggesties te bekijken? Vermoedelijk kijk je niet verder dan de top 3 of top 5. De kans dat jij (onwetend) een advertentie aanklikt in plaats van een redactioneel artikel wordt aanzienlijk groter.

Minder kliks en minder leestijd

Het is denk ik geen slecht idee om ons voor te bereiden op minder verkeer uit SEO. Zelfs al bezet je topposities in Google. Gewoon omdat jouw zoekresultaat niet per definitie als eerste in beeld komt bij de internetzoeker. Of omdat het antwoord op een vraag door Google al meteen verklapt wordt (en jouw artikel met het uitgebreide antwoord dus overbodig is).

Combineer dat allemaal met het feit dat er tegenwoordig sowieso minder gelezen wordt en het is verdomd lastig om je blog nog gewoon organisch te laten groeien.

Hoe ga je met dit gegeven om?

Moeten we anders gaan bloggen? Of zijn er nieuwe SEO-technieken die het mogelijk maken hierom heen te fietsen? Nee, ik denk het niet. Al komen de tips om te bloggen met impact hier goed van pas.

De SEO van je blog op orde brengen is nog steeds van kapitaal belang als je veel bezoekers wil trekken. Maar het is slim om niet al je eieren in één mand te leggen (dat was het altijd al). En dus:

a) Maak interactieve content

Regelmatig degelijke artikels schrijven is een goed begin, maar ook niet veel meer dan dat. Je moet je blog memorabel maken door je lezers meer bij je blog te betrekken. Hoe die interactieve content eruit kan zien?

b) Probeer meerdere verkeerskanalen aan te boren

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want meer bezoekers uit social media halen vergt een pak meer tijd en energie dan vroeger.

c) Meer rendement halen uit je bestaande bezoekers

Tja, hier komt die interactieve content al om de hoek kijken. En daarnaast kan je wel wat acties ondernemen om lezers naar je blog te brengen. Je volgende opdracht? Maak het hen zo makkelijk mogelijk om dieper in je blogarchief te duiken.

d) Combineer je blog met de uitbouw van een Youtube-kanaal

Of meer algemeen gesproken: maak van je blog een meer multimediaal gebeuren. En denk na over manieren om (delen van) je content te spreiden over meerdere platformen. De kunst is dan om alles terug te leiden naar jouw website.

Zo is de combi blog – Youtube-kanaal goed te maken, kan je erover denken om bepaalde blogs ook te publiceren op Medium of LinkedIn, of kan je infographics maken die je vrij makkelijk over het internet kan verspreiden.

Alle middelen zijn goed om je naamsbekendheid op te krikken. Al besef ik wel dat één en ander weer extra werk vraagt…

Op deze manier kan je proberen minder afhankelijk te worden van bezoekers uit Google.


Category:

Comments

8 reacties op “Nee, deze SEO-trend gaan we niet leuk vinden!”

  1. Ximaar avatar

    Zelf zie ik nooit reclames op Google of ergens anders, door uBlock. Dat voorkomt ook dat ik per abuis misklik. Met reclame aan is die kans 100% aangezien ik alles dicht bij huis te voet haal om zo de stad leefbaar te houden. Doe dus niets met internetreclames.

    Zelf zoek ik soms 4 Google-pagina’s door om een webste van een hotel te vinden ipv al die vervelende voordringede bookingsites.

    Ben benieuwd of die verandering voor mij zichtbaar zal zijn. Op m’n blog komt circa de helft via Google en daarvan een groot deel via Google-image.

  2. Marga avatar

    Goed artikel, dank je wel Ben, voor de informatie en suggesties !

    1. Peter avatar

      Leuk artikel!

      Eén opmerking; je zegt dat naast de organische zoekresultaten ook AdSense blokken getoond worden in de serps. Dat klopt niet, AdSense blokken zijn totaal iets anders. Het zijn Search Ads blokken die je daar ziet. AdSense blokken zijn de advertentie blokken op de site zelf.

  3. Michiel avatar

    De plaats van advertenties in de SERPs en zero click searches hebben het landschap van SEO wel danig veranderd. Ook plotselinge algoritme-veranderingen kunnen voor zelfs grote sites ineens groot trafficverlies betekenen. Andere kanalen aanboren is sowieso verstandig om niet te veel op 1 partij te leunen. Aan de andere kant zijn alternatieven voor Google lang niet zo sterk: organisch zoekverkeer blijft voor de meeste sites veruit de belangrijkste traffic source.

  4. Culinaire Bagage avatar

    Weer zo’n goed artikel, Ben! Bedankt voor al je tips!
    Ik zie zelf ook dat mijn blog steeds minder profiteert van Google. Mijn tip (als foodblogger): richt je op visueel ingestelde sociale media als Pinterest. Internetgebruikers zien graag eerst een foto/plaatje (eventueel met tekst erop!) en daarop klikken ze door. Ik maak sinds een halfjaar mijn – verticale – Pinterest posts zelf in mijn eigen huisstijl. Dat werkt zo goed, dat nu al 2/3 van mijn (ook nog eens flink stijgende) verkeer van Pinterest komt! Andere aanrader (wel alleen voor foodbloggers): probeer je foto’s geplaatst te krijgen op (ook bij Google hoog aangeschreven) fotosites als Foodgawker en Foodyub.
    Ik wens iedereen veel succes!

  5. liefdeskruiden avatar

    Ik denk dat de interactieve content steeds meer naar de voorgrond komt. Goed idee om daar wat mee te doen als blogger.

  6. Natascha avatar

    Voor zero click searches ben ik niet eens bang als je een conversie gerichte website hebt en dus een product of dienst levert. Zero click searches raken vooral informatieve website, denk je ook niet?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ja inderdaad, het lijken mij vooral de informatieve pagina’s die de impact van zero click searches zullen voelen. Maar ik vrees dat ook de meer op conversie gerichte pagina’s (in mindere mate) in de klappen zullen delen, aangezien die laatste vaak gevonden worden via informatieve sites.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *