Bloggen is een belachelijk goedkope hobby (zeker als je het uurloon van de blogger niet in rekening brengt). Je online aanwezigheid kan immers al voor de erg ronde som van 0 euro per jaar verzekerd zijn. Zelfs als je wat meer armslag wil – met een blog op een eigen domein bijvoorbeeld – hoeft dat nog geen rib uit je lijf te kosten. Wanneer je echter wat serieuzer aan de gang wil met je hobby, dan zijn dit de te verwachte uitgaven voor je blog.
Leestijd: ca. 4 minuten
In dit stuk laat ik de basiskosten van zo’n blog – de prijs van een avondje bioscoop met zijn tweeën in ruil voor een jaartje bloggen – buiten beschouwing en focus ik me op de extra’s die het blog(gen) leuker, mooier en vaak ook een tikje professioneler maken, mocht je dat (ooit) willen.
8 (on)verwachte uitgaven voor je blog
1. Je mailinglijst opbouwen
Een beetje ambitieus blogger start eerder vroeg dan laat met het opbouwen van een mailinglijst. Zo kan je (bijvoorbeeld) je lezers automatisch een bericht sturen wanneer jij een nieuw blogbericht online zette. Je bouwt een trouw lezerspubliek op, en je bent minder afhankelijk van de grillen van Google en social media.
Wie dergelijke e-mailniewsbrieven wil versturen moet zeker een kijken naar Laposta. Deze online tool heeft een erg genereuze gratis versie. Maandelijks kan je immers tot 12.000 mails versturen naar 2.000 contacten. Ruim voldoende om een mooie start te maken lijkt me.
2. Een professioneel e-mailadres
Als we het dan toch over mails hebben: het is erg handig als je een e-mailadres hebt speciaal voor je blog. Je kan natuurlijk kiezen voor de gratis oplossing – genre jeblognaam@hotmail.com – maar als je echt een professionele indruk wil maken dan ga je beter voor iets als info@jeblognaam.be of jevoornaam@jeblognaam.be. Zoals ik al zei: die laatste optie staat professioneler en mensen doen er minder lang over om je blognaam te onthouden en nooit meer te vergeten.
Zo’n mailboxen zitten niet zelden standaard in een fatsoenlijk webhostingpakket. En is dat niet zo dan mag je wat mij betreft per direct op zoek naar een ander hostingbedrijf!
3. Beeldmateriaal voor je blog
Een blog zonder foto’s, het kan nog, maar je site wordt natuurlijk een stuk aantrekkelijker als je er mooie plaatjes in verwerkt. Hoewel je met een smartphone behoorlijke foto’s kan maken tegenwoordig, wil je allicht toch nog extra materiaal (statief, belichting,…) om de werkzaamheden te vergemakkelijken.
Op een site als Shutterstock zijn er verschillende abonnementsformules. Daarnaast zijn er ook tal van gratis sites met rechtenvrije afbeeldingen voor je blog. Handig als je onhandig bent met een fototoestel of gewoon geen tijd hebt om zelf plaatjes te schieten.
4. Een online informatieopslagsysteem
Waarom online? Je wil als blogger een plek waar je je ideeën, teksten, inspiratie voor blogposts, foto’s en andere documenten, linkjes en wat er al niet meer bij zo’n blog komt kijken kan verzamelen en ordenen. En nadien moet alles moeiteloos terug te vinden zijn vanop elk apparaat waar je ook bent, dat spreekt.
Google Drive – en de Microsoft-tegenhanger One Drive – kunnen hier goede diensten bewijzen. Beiden zijn ze in beginsel gratis. Voor meer opslagcapaciteit kan je bijbetalen. Wie echt een digitale archiefkast wil uitbouwen moet eens kijken bij Evernote. De gratis versie van Evernote heeft het nadeel dat je het maar kan gebruiken op twee van je apparaten.
5. Een blogplanner
Voor een vlotte workflow kan je eigenlijk niet zonder een blogplanner. Een schrift of notitieboekje voor het neerpennen van al je invallen aangaande je blog, het kan prima werken. Doe je het liever langs elektronische weg, kijk dan gerust naar handige apps als Trello, en Remember the milk. Leuk om te gebruiken als to-do-lijst met dat beetje meer. Beide hebben zowel een betaalde als een gratis versie.
Werk je toch liever lekker met pen en papier – en mag het oog ook wat hebben – dan is deze uitgebreide blogplanner een aanrader.
6. Een externe harde schijf
Allemaal prachtig die online-technologie, maar ik zou toch investeren in een fysieke harde schijf die je bij je thuis bewaart. Handig voor de archieven en de backups van je blog. En mocht er onverhoeds toch iets mislopen in the cloud dan heb je toch nog wat achter de hand.
7. Een premium WordPress-thema
Terug naar het eigenlijke blog dan. Een premium WordPress-theme is misschien dan wel geen must, (mits wat zoeken vind je gratis blogthemes die meer dan deugdelijk zijn) maar het leuk én handig als je je blog helemaal naar eigen smaak en goeddunken kan inrichten. Premium of niet, zoeken naar het ideale WordPress-thema kan soms wel wat voeten in de aarde hebben…
De kosten van een premium blogtheme variëren heel erg: van enkele tientjes tot meer dan 100 euro. Nog eens een veelvoud van dat laatste bedrag ben je kwijt als je een webdesigner onder de arm neemt om je eigen, unieke layoutje te laten ontwerpen. Maar dan heb je als het goed is een blog zoals niemand anders.
8. Premium-plugins
Evenmin een must. Veel plugins zijn inderdaad gratis, maar hebben ook een betaalde variant. Als hobbyblogger volstaat echter de gratis versie van een plugin ruimschoots.
Tot zover de te verwachten uitgaven voor je blog. Het zijn grote en kleine kostenposten waar haast niemand het over heeft, hoewel ze toch behoorlijk hoog kunnen oplopen. Ze mogen wel eens wat vaker in rekening worden gebracht. Vooral wanneer je als blogger weer eens “gratis waardevolle content” toegeschoven krijgt.
Geef een reactie