7 populaire SEO tips die je blog afremmen in Google

Sharp Ben avatar

In:

Wil je je blog goed vindbaar maken in Google? Dan publiceer je regelmatig nieuwe content en ben je druk met SEO. We staan er niet altijd bij stil, maar SEO evolueert voortdurend. En het is dan ook haast onvermijdelijk dat niet alle populaire SEO tips vandaag nog even goed werken dan pakweg 3, 5 of 10 jaar geleden. Sommige best practices van vroeger kunnen je vandaag zelfs topposities in Google doen verliezen…

Leestijd: ca. 5 minuten

Waarmee ik niet wil zeggen dat je de hele idee van zoekmachineoptimalisatie overboord moet kieperen. Achter elke SEO tip zit een redenering die er wel degelijk toe doet. Maar elk van die redeneringen heeft ook haar limieten, haar negatieve bijwerkingen. En ook daar probeert Google tegenwoordig rekening mee te houden. Eén en ander zou een verklaring kunnen zijn waarom veel bloggers minder verkeer uit Google kunnen trekken.

Deze populaire SEO tips zijn stilaan aan herziening toe

1. Over het ideale aantal woorden dat een artikel moet tellen

Hoeveel woorden moet een online artikel minimaal tellen om goed te kunnen scoren in Google? 300? 500? 1.500? Staar je maar niet blind op dat getal. Het “ideaal” bestaat niet meer. Of toch wel: blijf on topic (maak het punt dat je in de titel van je stuk belooft te zullen maken) en gebruik geen woord meer dan nodig.

Draai in ieder geval niet rond de pot. Kom snel ter zake en vermoei je lezer niet met informatie die misschien wel interessant is, maar waar ‘ie op dit moment niet mee geholpen is (zie ook het volgende punt).

2. Presteert een langer blogbericht wel echt beter in Google?

Jarenlang luidde het advies om blogberichten langer te maken, meer uit te diepen om de SEO vooruit te helpen. Zeggen dat die populaire SEO tip de vuilbak in kan is een brug te ver, maar de trend is dus aan het keren.

Kijk maar eens naar je eigen online leesgedrag. Wanneer was de laatste keer dat je met aandacht een artikel las van pakweg meer dan 2.000 woorden?

Ja, een degelijk geschreven artikel van 2.200 woorden bevat doorgaans meer informatie dan eentje van 850 woorden. Maar is het wel de info waar de bezoeker naar op zoek is op dat moment? En zo ja, neemt ‘ie dan ook de moeite om te gaan lézen? Dat is allemaal niet zeker.

Om mijn punt te maken: stel dat je wil uitleggen hoe je een lekke fietsband herstelt. Je kan hier met gemak 2.500 woorden aan vuilmaken als je wil. Maar maak je het je lezer niet veel makkelijker met een inleidend tekstje van 150 woorden, een lijstje met benodigdheden om de klus te klaren en een videootje van 4 minuten (waarin je voordoet hoe je tewerk gaat)?

3. Aparte artikels voor allerlei varianten op zoektermen?

Stel dat je een artikel wil schrijven met als focus trefwoord “fiets kopen”, moet je dan nog een ander stuk schrijven als je wil scoren op de term “fietsen kopen?” Waarschijnlijk niet. Zoekmachines hebben ook door dat de twee wel erg nauw op elkaar aansluiten. Waarom zou je dan twee stukken content maken? Zeker als die artikels bijna dezelfde info bevatten. En was je zo slim om beide pagina’s een andere inhoud te geven, waarom ze dan niet samenvoegen tot een groter artikel?

Anders is het gesteld met – bijvoorbeeld – “blog schrijven” en “blog laten schrijven.” Bijna dezelfde woorden, maar met een totaal andere zoekintentie. In het eerste geval ga je zelf aan de slag, in het tweede geval wil je iemand anders het karwei laten opknappen (en ben je op zoek naar iemand die kwaliteit kan leveren voor een goede prijs of misschien zelfs gratis).

En wat je ook niet mag vergeten: SEO heeft tegenwoordig nog maar weinig te maken met één-pagina-laten-scoren-op-die-specifieke-zoekterm. Nee, het gaat erom te tonen dat je ergens verstand van hebt. Dat doe je door systematisch berichten te schrijven die in verband houden met, en – letterlijk – gelinkt kunnen worden aan de topics waarop jij je wil laten voorstaan.

4. Is die META-omschrijving voor je artikel nog wel zo belangrijk?

Tot voor een aantal jaar kon het al dan niet invullen van een META-omschrijving voor je blogbericht een serieus verschil maken qua SEO. Maar wanneer was de laatste keer dat je inderdaad nog eens een zelfgeschreven META-omschrijving terugvond in de SERP’s? Google heeft er een handje van weg om zijn eigen versie ervan te maken/tonen aan gebruikers. Dus waarom zou jij de moeite nog doen?

De enige reden waarom ik die META-omschrijving nog toevoeg? Gewoonte… Bovendien, andere internetzoekmachines – zoals Bing – schijnen het wel nog te gebruiken. Al kan ik dat niet echt met cijfers staven.

“Het grote probleem met (populaire) SEO tips? Het duurt een hele poos vooraleer ze ingeburgerd geraken. Tegen die tijd is Google alweer minstens 3 stappen verder. En over het afleren van slechte gewoontes hebben we het dan nog niet eens…”

5. Zo’n SEO-plugin wordt stilaan waardeloos

“Gebruik een SEO-plugin,” was ooit een van de meer populaire SEO tips die ook echt het verschil konden maken. Of ik die tip vandaag nog zou geven aan een doorsnee blogger is lang niet zeker. Het probleem is dat je zo’n SEO plugin vaak verkeerd gaat gebruiken. Voor je het weet komt de focus te liggen op cijfertjes, aantallen, quota, percentages en groene bolletjes (waar Google minder en minder belang aan hecht), eerder dan op het maken van fijne artikels die bezoekers handig vinden.

Wil je bloggen, vind je een goede vindbaarheid in de zoekmachines belangrijk maar heb je geen kaas gegeten van SEO? Installeer een SEO plugin om snel een aantal basistechniekjes onder de knie te krijgen. Eens je doorhebt hoe één en ander werkt kan je de adviezen van de plugin met een korrel zout nemen.

Of je zou per se toch een META-omschrijving willen invoegen.

6. Meer interne links plaatsen, maar…

Wanneer ik zo om me heen kijk vind ik nog steeds dat bloggers doorgaans te weinig interne links toevoegen in hun artikels. Dat mogen er dus best wat meer zijn, maar overdaad schaadt. Op elke regel een linkje plaatsen is ook geen goed idee. Vooropgesteld dat je lezer elke link aanklikt, raakt ‘ie voortdurend uit de flow en dat kan niet de bedoeling zijn.

Als je een link plaatst, denk dan na of de bezoeker die je bericht aan het lezen is (op dit moment) echt extra geholpen is met de info die achter de bewuste link schuilgaat. Het is dus niet omdat je een bepaald woord gebruikt in een artikel dat je er ook per se een interne link moet plaatsen…

7. Google-samenvattingen en rich snippets: de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend

Wie echt wil scoren op het vlak van zoekmachineoptimalisatie kan zich sinds een jaar of twee vol op de Google-samenvattingen storten. Ze werden – ook door Google zelf – aangekondigd als dé game changer in SEO-land. Misschien ligt het aan mij, maar ik heb toch de indruk dat de impact van rich snippets op de SERP’s een klein beetje is teruggeschroefd. Allicht mat Google ook grote nadelige effecten.

Conclusie?

Krijgt je blog tegenwoordig minder verkeer uit Google te verwerken? Misschien komt dat omdat je wat te veel bezig bent met scoren in Google; te veel nadruk legt op populaire SEO tips die het vroeger zo goed deden, maar vandaag een stuk minder.

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *