Sinds de komst van de Gutenberg blokeditor in WordPress kunnen we heel makkelijk gebruik maken van knoppen (buttons). Vreemd genoeg worden ze maar weinig gebruikt. Dat is vooral jammer als je op zoek bent naar meer kliks voor je blog.
Nu moet ik ook wel de hand in eigen boezem steken. Want ook op Blogtrommel.com kom je niet veel knoppen tegen op de pagina’s. Misschien komt dat omdat buttons nog maar enkele jaren echt tot het standaardarsenaal van de blogger behoort (vroeger moest je daar een plugin voor hebben of handig zijn met code). Of worden die knoppen te makkelijk geassocieerd met professionele – commerciële websites, wie zal het zeggen?
Eenvoudig knoppen toevoegen aan je WordPress-pagina’s
Gebruik eens wat vaker knoppen in plaats van linkjes
Simpelweg omdat zo’n knop nu eenmaal veel meer in het oog springt bij je bezoekers en lezers dan een gewone, klassieke link. Als je graag meer kliks voor je blog wil kunnen buttons verdomd nuttig zijn.
Natuurlijk pleit ik er niet voor om alle hyperlinks te vervangen door knoppen, maar het kan handig om de aandacht van je bezoekers te sturen naar specifieke blogberichten of -pagina’s. Het is de moeite waard om ermee te experimenteren.
Meer kliks voor je blog met betere knoppen
Oké, aanklikbare knoppen werken mogelijks veel beter dan linkjes. Maar zelfs als je buttons gebruikt is het goed om op een aantal dingen te letten qua grafische vormgeving van die buttons. Online marketeers onderzoeken met de regelmaat van een klok welke buttons vaker worden aangeklikt dan anderen. En – je raadt het al – kleine details kunnen soms een groot verschil maken. Een paar opvallende tips:
1. Let op de plaatsing van je knoppen
Daar begint alles mee. Zet je knoppen ergens neer zodat ze inderdaad in het blikveld kunnen vallen bij je lezers.
Buttons in de menubalk van je blog? Je kan het proberen. Houd er wel rekening mee dat er zoiets bestaat als “menubalkblindheid.” De menubalk is voor je bezoekers zo’n logisch en vertrouwd gegeven dat ‘ie nauwelijks nog enige aandacht krijgt. Toch niet bij de eerste aanblik. Bovendien doen knoppen in het menu meteen zo “bedrijfswebsite-achtig” aan. Misschien is dat niet de sfeer die je wil hebben op een blog.
Nee, wil je meer kliks, probeer dan eens iets met een knop centraal in beeld. Of in de buurt van een plaatje dat sowieso al de aandacht trekt. Het is ook een goed idee om je button ergens op een eiland neer te zetten. Met weinig andere andere afleidingen, zodat bezoekers en lezers bijna niks anders kunnen dan de bewuste knop aan te tikken.
En nog tof om weten: in een knoppenrij wordt volgens de statistieken de meest links geplaatste button het vaakst aangeklikt.
2. Flashy kleuren zijn… een must!
Het grootste probleem met de standaard vormgeving van de knoppen in WordPress Gutenberg? Ze passen te mooi bij de rest van je layout. Daaraan zie je dat je blogtheme ontwikkeld is door een grafisch ontwerper en niet door een online marketeer…
Durf te experimenteren met pittige, ja zelfs schreeuwerige kleuren in een voor de rest bedaard vormgegeven omgeving als je wil dat je knop vaker dan gemiddeld aangeklikt wordt. Vergeet alle advies rond harmonieuze kleurtjes.
Heb je een knoppenrij, probeer dan eens om de voor jou belangrijkste knop – de knop waarvan je wil dat bezoekers ‘m aantikken – in een afwijkende kleur te zetten.
3. Wees een beetje creatief met je knopteksten
Ook de knoptekst (de call-to-action) die je op je button zet speelt zijn rol. Uiteraard moet ook die je bezoekers er extra toe aanzetten om te klikken. Een duidelijk leesbare knoptekst is het begin. Een witte tekst op een gekleurde knop, bijvoorbeeld.
De inhoud van de knoptekst moet ook een beetje passen. Algemeen gesproken wil je zoveel mogelijk obstakels en bezwaren (om op de knop te drukken) wegnemen bij je bezoekers. Verleid hen om te klikken. Probeer hen aan het dromen te brengen. Geef hen wat ze willen.
Wat werkt beter? “Schrijf je in voor mijn nieuwbrief?” of “Ontvang gratis…”
Waar kan je knoppen gebruiken?
Natuurlijk zijn buttons erg geschikt om de aandacht van je lezer te trekken en ‘m naar je opt-in pagina of een landingspagina te sturen. Maar denk daarnaast dus ook aan links naar blogposts, -pagina’s en formulieren op je blog die wel wat extra traffic kunnen gebruiken:
- de kennisbank (voor nieuwkomers)
- the very best of van je blog
- een pagina met belangrijke affiliate links
- portaalpagina’s
- je pagina met aanbevolen linkjes
… of gewoon blogberichten die (volgens jou) te weinig gelezen worden.
Conclusie?
Wil je meer kliks voor je blog, dan zou ik zo nu en dan eens experimenteren met strategisch geplaatste buttons hier en daar. Maak gebruik van de mogelijkheden om je bezoekers en lezers daarheen te sturen waar jij ze hebben wil.
Geef een reactie