SHIT: zo maak je blogs die viraal gaan!

Sharp Ben avatar

In:

Leestijd: ca. 6 minuten

Nee, ik ga niet lopen schelden op alles en iedereen. Ik heb dat acroniem gewoon nodig om mijn punt te maken vandaag… Want geschreven blogs die viraal gaan, ze bestaan nog. Maar wat is er precies voor nodig? 4 dingen lijken alvast zo goed als onmisbaar: Sexy blogtitels, Heerlijke verhalen die je niet op elke straathoek te lezen krijgt, Interessante graphics en tenslotte Tijd, nodig om het geheel tot in de puntjes te (blijven) verzorgen.

Blogs die viraal gaan? Lastig!

Ik denk rustig te mogen stellen dat het vandaag een stuk lastiger is om een blogpost viraal te laten gaan dan in pakweg 2014 of 2008. Mensen worden nu eenmaal niet zo snel meer van hun paard geblazen als destijds. Het aanbod aan lekkere content is een stuk groter (meer concurrentie) en de moderne internetter raakt almaar beter vertrouwd met de verleidingstechnieken die worden gebruikt. Wil je nu viraal gaan met je blog, dan heb je de volgende ingrediënten zeker nodig.

De SHIT-methode voor blogs die viraal moeten gaan?

Sexy blogtitel

De titel boven het blogbericht is cruciaal. Die moet opvallen én je bezoeker overhalen erop te klikken! Dat klinkt veel makkelijker dan het is. Oefen die koppen en het werk is al meer dan halfweg.

Meer dan anderhalf uur ben ik bezig geweest met de blogtitel van dit stuk. Waarom? Ik wilde kost wat kost het acroniem SHIT in de titel. En hoewel geen garantie voor succes, het prikkelt ongetwijfeld de nieuwsgierigheid van een aantal mensen.

Enfin, dit is misschien een flauwe poging om de aandacht te trekken. Feit is wel dat veel bloggers hier heel veel verkeer laten liggen. Het loont de moeite om echt eens wat langer bezig te zijn met de titel van je artikel.

Heerlijke, unieke ideeën

Goed, de blogtitel – het verleidelijke cadeaupapiertje met strik rond je artikel – staat. Maar uiteindelijk draait het om de inhoud, dat spreekt. Je bent natuurlijk flink in het voordeel als goed weet op welk soort artikels het grote publiek (binnen je blogniche) zit te wachten.

“Makkelijke” lijstjes

Verder wil ik nog graag een lans breken voor lijstjesposts. Je lezers lusten er doorgaans wel pap van. Altijd wel handig bij blogs die geacht worden viraal te gaan. Voor jou als blogger is er het voordeel dat ze al bij al vrij makkelijk te maken zijn.

Maak er je anderzijds ook niet te makkelijk van af. Deel je bijvoorbeeld een lijstje met 10 tips, dreun dan niet hetzelfde lijstje af dat elders op het web ook al tig keer is verschenen. Wring je hersens uit en kom indien mogelijk met een setje originele, buitenissige, ja zelfs controversiële oplossingen. Aldus is het perfect mogelijk dat de eerst 5 of 10 tips die je te binnen schieten gewoon te voor de hand liggend zijn om in je artikel te belanden.

Tips van lezers en experts

Vooral wanneer je blog zijn sporen al heeft verdiend (en een zeker publiek heeft opgebouwd) kan je je oor ook wel eens te luisteren leggen bij je (doel)publiek. Misschien hebben je lezers wel oplossingen voor een prangend probleem? Noteer hun suggesties, plaats een link naar hun blog en klaar.

En waarom zou je niet wat extra kennis binnenbrengen op je blog? Met een roundup post met experts kan dat vrij makkelijk.

Ja, je haalt extra knowhow in huis. Maar er is meer. De mensen bij wie je de tips vandaan haalt – naar wie je dus ook verwijst in je artikel – zullen meer dan anderen geneigd zijn om het artikel te delen via hun eigen social media-kanalen. Zo raakt je blogbericht van bij het begin veel verder verspreid. Viraal gaan begint zo!

Interessante visuals

Hoe goed je artikel ook moge zijn, het is verdomd lastig om echt massaal gedeeld te worden wanneer het om een puur tekstartikel gaat dat op de homepage van je blog prijkt. Idealiter moet je je content zo maken dat je werk alle kansen krijgt om ook buiten je eigen blog om een eigen leven te gaan leiden. Bovendien, niet iedereen consumeert content het liefst op dezelfde manier. Zorg dus voor:

Mooie beelden op je blog

Oké, dat is een inkoppertje. Foto’s trekken de aandacht van je lezer (in spe). Méér dan tekst. Beginnen we dus met een passende – zowel qua pure afmetingen als qua inhoud – uitgelichte afbeelding. Zo kan je bericht zich in ieder geval van zijn beste kant laten zien wanneer het wordt gedeeld op social media.

En het stopt natuurlijk niet bij die omslagfoto. Ik zou niet zover willen gaan en opteren voor één foto per 300 woorden, optimaliseer ze in ieder geval voor gebruik op Pinterest. Dat is een potentiële goudmijn voor blogverkeer!

Andere media

Ook via Youtube kan je een publiek aanboren dat nooit uit zichzelf je blog zou hebben ontdekt. En nog los daarvan is een Youtube-video ingesloten in je blogartikel een prima aanvulling. Zeker bij reviews, tutorials, handleidingen en andere stappenplannen.

Hoe je dan bezoekers uit pakweg Youtube op je blog krijgt? Onder meer door in de video zelf expliciet door te verwijzen naar je blog en door in de beschrijving van de video linkjes te plaatsen naar je blog(post).

Overigens, net hetzelfde scenario kan zich voltrekken als je een podcast maakt…

Voeg aan je blogartikel een infographic, een checklist, een cheat sheet of een andere nuttige printable toe en je vergroot de kans dat je stuk bewaard en gedeeld wordt aanzienlijk!

Oh ja: wil je graag meer naamsbekendheid en wil je je content makkelijker verspreiden? Maak een mooie infographic (die nauw aansluit bij je artikel) en roep – bij een deelactie – expliciet op om het kleinood te delen (in ruil voor een link). Die oproep kan gewoon in het onderschrift van de infographic.

In de geschiedenis van Blogtrommel.com is het trouwens al een paar keer gebeurd dat ik een mail kreeg in de trant van:

“Beste, ik stootte per toeval op je blogbericht over… Nu wil het toeval dat ik over dat onderwerp een mooie infographic gemaakt. Misschien dat die ook interessant is voor je lezers. Voeg ‘m gerust toe als je ‘m interessant vindt..”.

En aangezien Blogtrommel.com vaak verlegen zit om goeie visuals, ga ik daar graag op in.

Zoiets kan jij ook doen natuurlijk. Let er wel op dat je infographic inderdaad goed past bij de content van de blogs die je aanschrijft.

Tijd voor dat extraatje

Hoewel niet alle blogs die viraal gaan het resultaat zijn van uren en uren zwoegen, doe je er meestal toch goed aan extra veel tijd en moeite in je artikel te steken. Go for the extra mile, zoals onze Engelse vrienden zeggen.

  • de juiste woorden zoeken  voor een krachtige, overtuigende titel (tussenkopjes niet vergeten)!
  • Extra aandacht voor de SEO van je blogbericht
  • extra moeite voor foto’s en andere graphics (meerdere plaatjes in portretformaat betekent ook meerdere pins op Pinterest, allemaal gelinkt aan dezelfde blogpost)
  • een of meerdere Youtube-video’s voor erbij
  • tips die een beetje uit de band springen en echt wel de diepte in gaan, uiteraard
  • een fijne opmaak en logische indeling die ervoor zorgt dat lezers makkelijk doorheen je lang artikel kunnen  scrollen (kleurtjes, tekstkader, opsommingslijstjes, scheidingslijnen, blockquotes,…
  • tikfouten en grammaticablunders die uit je tekst zijn gefilterd
  • links naar andere artikels op je blog (die je verhaal ondersteunen)
  • extra tijd nemen om gerust aan promotie te doen

Tot zover jouw SHIT-methode (voor blogposts die het internet stormenderhand veroveren). Nogmaals, garanties zijn er niet. Maar dit zijn wel acties die uiteindelijk ook het kaf van het koren scheiden.

Meer van dat?

Blogs viraal maken: 2 bonustips

1. Doe die call-to action toch maar

Wie mij een beetje kent weet dat ik niet zo warm loop voor call-to-actions in de trant van “Deel dit artikel.” Maar als het je om de verspreiding van je artikel te doen is, mag het zeker. Al helemaal wanneer je stuk echt toegevoegde waarde levert. Sommige van je lezers zullen het heel graag doen, en jij bent ermee geholpen.

Zeg bijvoorbeeld iets als: “Ik heb 3 dagen aan dit artikel gewerkt om voor jou de beste tips en info boven te spitten. Als je dit interessant vond – en je denkt dat anderen dit ook leuk vinden – mag het gerust gedeeld worden,” of iets van die strekking.

Of nog: “Zou deze pin niet geweldig passen op je bord (over…)?”

2. Het artikel dat viraal ging regelmatig updaten!

Als je dan eindelijk die grote hit te pakken hebt is het zaak je artikel regelmatig bij te werken zodat het relevant blijft in de komende jaren. En bij elke update heb je een prima excuus om het artikel nog eens te delen op social media….


Category:

Comments

2 reacties op “SHIT: zo maak je blogs die viraal gaan!”

  1. Nancy avatar

    I ga dit even rustig over lezen, heel interessant en leerzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *