Succesvol bloggen kost godsgruwelijk veel tijd én doorzettingsvermogen. Je moet er dan ook alles aan doen om gemotiveerd te blijven en een zo groot mogelijk rendement te halen uit elk uur dat je aan je blog kan/wil besteden. De hierna volgende tips en strategieën kunnen je daar zeker bij helpen.
Leestijd: ca. 6 minuten
Dit stuk is een deel van een artikelenreeks waarin we op zoek gaan naar manieren om makkelijker serieus meer blogberichten te publiceren en zo je blog te laten groeien. Andere delen uit de reeks:
- Meer blogs publiceren? Investeer in je werkplek en hardware
- Vaker blogs publiceren met onmisbare tools
- Schrijf de kortste blogs eerst
Efficiënter bloggen via de 1%-regel
Vele kleintjes maken één groot, zegt het spreekwoord en dat geld eens te meer voor het bloggen.
Sporters hebben talent, trainen hard om – misschien – hun doelen te bereiken. Topsporters hebben talent, trainen hard en gaan maniakaal op zoek naar de laatste procentjes om records neer te zetten en medailles te winnen.
Vele factoren, details en omstandigheden spelen een rol bij het behalen van een topprestatie, dat spreekt. En bij elk van die factoren valt dus idealiter wat te rapen.
Bij ambitieuze bloggers die graag vaker willen publiceren werkt het precies zo: denk aan alle stappen die je moet zetten om een mooie blog online te gooien (van het eerste, prille idee tot het volledige blogbericht, gepubliceerd en tot in de puntjes verzorgd om zoveel mogelijk lezers aan te trekken). Als je bij elk van die stappen inderdaad een paar procentjes winst kan boeken ben je stiekem op een heel ander niveau aan het bloggen. Elke tip die in deze artikelenreeks langskomt draagt enkele procenten bij. Maar nu ter zake:
9 (soms vreemde) tips om vaker en sneller te bloggen
1. Stel concrete, maar haalbare doelen en maak een plan
“Ik wil een succesvol blog opzetten”, of nog: “Ik wil mijn blog serieus laten groeien”. Het zijn wensen, dromen. Mooi, maar je komt er eigenlijk geen stap mee vooruit. Wat betekent dat voor jou(w situatie)? En wat is er vervolgens voor nodig om dat doel te bereiken? Zeg bijvoorbeeld liever: “Ik wil dit jaar mijn blog laten groeien en dus wil ik 100 blogberichten publiceren rond (vul je onderwerp of blogniche in)”. Zet het plan, je voornemen op papier en bewaar het ergens zodat het dagelijks tegenkomt.
100 blogberichten. Heb je 100 topics om over te schrijven? Of kan je die binnen het jaar vinden?
100 blogartikels. Dat komt neer op 2 blogs per week, gemiddeld. Je krijgt van mij immers 2 weken vakantie, weg van je blog. Ik reken een eerder zuinige/optimistische 2 uur per blogpost. Kan je 4 uur per week spenderen aan het schrijven van een blogbericht? Zo niet moet je tijd maken OF je doel bijstellen.
2. Schrijf dagelijks een minimaal aantal woorden
De schrijfspier moet – net als alle spieren – getraind worden om in conditie te blijven. Dan is het nuttig om elke dag actief met taal bezig te zijn, schrijvende meters te maken. Dat kunnen (stukken van) blogartikelen zijn, maar net zo goed persoonlijke of zakelijke mails, social media-updates en pakweg reacties onder een blogpost van collega’s.
Neem er een kalender bij en duid elke dag aan waarop je je minimaal aantal te schrijven woorden – bijvoorbeeld 300 woorden – hebt behaald. Eventueel kan je het aantal geschreven woorden van die dag erbij noteren. De sport is om een zo lang mogelijke reeks neer te zetten. Voordelen?
- Je maakt van schrijven stilaan een gewoonte (in plaats van een karwei)
- Elke dag dat je in je opdracht slaagt krijgt je zelfvertrouwen een boost
- Woorden vloeien op de duur veel makkelijker uit je vingers
- Je maakt (ongemerkt) tempo met dat blog
Het is met schrijven een beetje zoals naar de sportschool gaan: op sommige dagen moet je er jezelf echt naartoe sleuren om achteraf vast te stellen dat je best een lekkere workout had.
3. Lees dagelijks met aandacht
En dan bedoel ik niet het haastige scannen, skimmen en klikken tussen 2 meldingen van social media door. Nee, organiseer een leespauze van een kwartier, ga zitten en lees aandachtig één of 2 artikelen die op dat moment je aandacht trekken. Klinkt misschien raar, maar ook dit scherpt je schrijfvaardigheid aan.
4. Houd een lijst bij met topics om over te bloggen, gebruik een blogplanner
Snel bloggen? Dat lukt alleen als je eigenlijk nooit helemaal zonder inspiratie zit. Vertrouw er niet op dat alle onderwerpen voor je blog panklaar in je hoofd zitten, als het moment daar is om effectief te gaan bloggen.
Daarom: houd voortdurend een lijstje bij met mogelijke onderwerpen om over te bloggen. En – belangrijk – er is geen enkel idee te gek, te saai of te belachelijk. Overloop die lijst ook minimaal één keer per week.
De topics die je hart sneller doen slaan horen thuis in je blogplanner. Maak het concreet, kies een (werk)titel en plak er een streefdatum op.
Wil je uit dit artikel slechts één tip meepakken, laat het dan deze zijn.
5. Investeer in een… keukenwekkertje
Niet alle blogtools hoeven dus duur en fancy te zijn. Als je moeite hebt om bij de les te blijven tijdens het schrijven van je blog, gebruik dan de keukenwekker om de pomodoro-techniek toe te passen.
Je werkt in blokken van 20 tot 25 minuten, afgewisseld met korte pauzes.
Doe dit regelmatig en je conditioneert je schrijfbrein om veel meer gedaan te krijgen:
- (de handeling van) het instellen van de wekker markeert het begin van een periode van gefocust schrijven
- het tikken vaan de klok spoort je aan om schrijvende meters te maken
- bij het belletje is het tijd voor een pauze (en mag je jezelf een beloning geven)
6. Probeer gelijklopende taken te batchen
Eerder dan elk blogbericht afzonderlijk van a tot z te schrijven en klaar te maken voor publicatie, kan je er ook voor kiezen om bepaalde deeltaken te groeperen en deze voor meerdere blogposts tegelijk doen.
Het gaat om relatief eenvoudig, eerder bijkomstige dingen. Maar als je ze telkens opnieuw voor elk artikel moet doen neemt het stiekem toch aardig wat tijd in beslag. Bijvoorbeeld:
- lekkere titels voor je artikels zoeken
- het kiezen/maken van (uitgelichte) afbeeldingen
- alvast tags en categorieën toewijzen aan je blogposts
- het kiezen en invoegen van relevante YouTube-video’s voor je artikels
- geschikte related posts kiezen voor aan het eind van ieder artikel (als dat niet automatisch gebeurt)
- het plaatsen van interne links
- call-to-actions, banners, affiliate links en disclaimers toevoegen
- …
Doe dat alles voor een stuk of wat opeenvolgende blogposts tegelijk en op de duur heb je een flinke tijdsbesparing.
7. Werk met een vaste checklist voor het publiceren van blogposts
Wil het bloggen versnellen? Dan helpt het om een zekere routine op te bouwen. Maak een checklist -een stappenplan dat voor jouw makkelijk werkt – en overloop die telkens je op het punt staat een artikel online te zetten.
Het voorkomt dat je bepaalde grote dingen en kleine pietluttigheden over het hoofd ziet. Natuurlijk, je kan op ieder moment snel een foutje rechtzetten, maar het betekent weer tijdverlies.
En nog een voordeel: je kan makkelijker bepalen welke deeltaken je eventueel kan batchen.
8. Sneller bloggen: weet wat je moet doen bij writer’s block
Je probeert ‘m natuurlijk zo lang mogelijk buiten de deur te houden, maar het moet al gek lopen als je nooit een writer’s block zou tegenkomen. Het is zaak die writer’s block zo lang mogelijk uit te stellen. En als het toch zover komt, wil je graag dat hij niet te lang duurt.
9. Pruts zo weinig mogelijk met de setup van je blog
Eén van de grote nadelen van bloggen met WordPress? Er zijn zoveel mogelijkheden (qua blogthemes, layouts, opmaakdingetjes, plugins,…) dat je voortdurend in de verleiding komt om met te gaan experimenteren.
Ik snap dat je graag je blog wil verbeteren. Al dat geëxperimenteer leidt echter af van de essentie van de zaak: het regelmatig schrijven en publiceren van blogberichten voor je lezers.
Gebruik daarom je beste krachten voor het maken van content. Blijf bij je vertrouwde setup, houd je aan je workflow. Dat werkt het snelst en kost het minste energie.
Experimenteren de laatste nieuwe blogspeeltjes, stoeien met fonkelnieuwe functies op social media? Wacht daarmee tot je artikels voor de komende periode klaar zijn. Of… Begin eraan als je met een kanjer van een writer’s block zit. Op zo’n moment ben je immers maar wat blij dat je iets aan je blog kan doen zonder te hoeven schrijven…
Conclusie?
Eén keer de beslissing genomen om te gaan bloggen wil je meestal zo snel mogelijk groeien. Bovenstaande tips zullen daar zeker bij helpen. Succesbloggers weten hun tijd en energie zo efficiënt mogelijk in te zetten.
Geef een reactie