Counter je uitstelgedrag met de BWV-techniek

Sharp Ben avatar

In:

Op zo’n takenlijst staan altijd wel van die items die je steevast voor je uit schuift. Dingen die ondanks een naderende deadline blijven liggen. Tot het allerlaatste moment om dan, stijf van de stress, in zeven haasten half werk af te leveren. Of misschien blijft de klus op je takenlijst rondslingeren in de hoop dat je ‘m op een dag op miraculeuze wijze kan afstrepen. Herkenbaar? De BWV-techniek helpt om paal en perk te stellen aan dat uitstelgedrag.

Leestijd: ca. 3 minuten

Nemen we – als voorbeeld – een typische taak die op een to-dolijst van menig blogger te vinden is. Een taak die normaliter regelmatig terugkomt bovendien:

  • Schrijf een blogartikel over … (vul je onderwerp in)

Waarom we zoveel taken uitstellen

Zo op het eerste zicht is er weinig mis met zo’n item op je takenlijst: de taak start met een werkwoord, het onderwerp ligt vast, je weet dus wat je te doen staat.

De reden waarom je de zaak toch voor je uit blijft schuiven? Dit is eigenlijk geen taak, maar een vrij complex project. Er moeten immers toch algauw 8 of 10 stappen worden gezet. Overloop je je takenlijst (om te kiezen wat je nu eens zal aanpakken) dan komt je brein in opstand: “Nee, ik heb nu geen tijd om een artikel te schrijven. Te lastig.” Met als gevolg dat het schrijven van dat blogbericht nog maar eens wordt uitgesteld.

Uitstelgedrag de baas met de BWV-techniek

Je kan hieruit ontsnappen door je grote karwei op te knippen in (minstens) 3 kleinere, meer behapbare taken. Eigenlijk houd je daarmee je brein een beetje voor de gek. Je werkt aan een ferme klus, terwijl het voor je gevoel lijkt alsof je een aantal taakjes afvinkt.

Die taken kunnen overigens op verschillende momenten worden uitgevoerd. Al naargelang de beschikbare tijd in je agenda. “Schrijf een blogartikel over …” wordt dan:

  • Begin aan het artikel over …
  • Werk verder aan het artikel over…
  • Voltooi het artikel over …

“Als het erom gaat dingen gedaan te krijgen is alles toegestaan. Ook het foppen van je brein.”

1. Begin aan het artikel over …

Alle begin is moeilijk? Dat hoeft niet per se! In deze fase van het proces kan je immers nog alle kanten uit en eigenlijk moet er nog helemaal niks. Behalve dan … een begin maken! Je kan bijvoorbeeld:

  • een nieuw blogbericht aanmaken in je het dashboard van je blog
  • alvast de (werk)titel invullen van je bericht
  • de focus zoekterm bepalen
  • de uitgelichte afbeelding toevoegen als je die al hebt
  • al meteen een korte intro voor je artikel schrijven
  • alvast de structuur van je blogpost neerzetten met tussenkopjes
  • direct de standaard meldingen, disclaimers en call-to-actions invoegen

Enfin, met een beetje geluk staat er in 10 tot 20 minuten een halve blogpost. Of toch alleszins een gezonde basis voor een uitgebreid artikel.

2. Werk verder aan het artikel over …

Misschien wel het lastigste stuk van het hele project. Je hoeft dus al niet van een leeg blad beginnen. Voeg meer tekst toe. Vul de ruimten tussen je tussenkopjes.

Wanneer je het gevoel hebt dat 70 à 80% van de blogpost ongeveer wel staat kan je overgaan naar de volgende fase:

3. Voltooi het artikel over …

Het grootste werk is achter de rug. We kunnen zo stilaan aan polijsten, afwerken en publiceren gaan denken. Vrij typisch in deze fase:

  • voeg (extra) plaatjes toe aan je artikel
  • plaats je interne linkjes
  • voeg externe links toe (indien relevant en nuttig)
  • embed een YouTube-video of andere multimedia (idem)
  • denk na over een related posts-sectie (als dat al niet automatisch gebeurt)
  • schrijf je korte slotalinea
  • lees je artikel luidop voor
  • haal schrijffouten uit je tekst
  • breng je blogpost onder in een passende (WordPress)-categorie
  • schrijf een META-omschrijving voor Google
  • overloop nog eens het lijstje uit stap 1 om er zeker van te zijn dat je niks over het hoofd ziet

Veel vrijheid om uitstelgedrag tegen te gaan

Wil je graag wat vaker nieuwe artikels aan je blog toevoegen, maar heb je het gevoel dat je daar nooit aan toe kan komen? Dat komt waarschijnlijk omdat je het schrijven van zo’n blog dikwijls als één lastige taak ziet. Eentje die liefst ook nog eens in één keer afgewerkt moet worden (toch algauw minstens 2 uur werk). Onzin natuurlijk.

Roep uitstelgedrag een halt toe. Deel je wat grotere, complexere taken op met behulp van de BWV-techniek. Waarbij je trouwens ook niet noodzakelijk meteen in een logische volgorde hoeft te werken. Begin met de elementen die je wel al hebt alvast op één plek samen te brengen. Om vervolgens stukje bij beetje aan de gang te gaan met datgene wat wél kant en klaar in je hoofd zit. Houd de worstelingen voor het laatst. Je bent extra gemotiveerd om ook die aan te pakken, omdat de rest al staat.

Conclusie?

Publiceer je te weinig content op je blog? Maak het jezelf niet te moeilijk en probeer de BWV-techniek. Content maken is zo een stuk minder een “karwei.” En bovendien is deze methode ook geschikt als je geen grote tijdsblokken tot je beschikking hebt om te bloggen.

Een tip om uit te proberen.

Category:

Comments

3 reacties op “Counter je uitstelgedrag met de BWV-techniek”

  1. Angie avatar

    Heel herkenbaar hoor! Voor mij is dit vaak een reden om het schrijven van een nieuwe post uit te stellen en het opdelen in stukken is eigenlijk best een goed idee. De post hoeft niet per se dezelfde dag af natuurlijk, maar ik leg mezelf die druk wel op. Dank voor het delen van deze tip!

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Het is een (soms moeilijke) evenwichtsoefening. Je wil toch een beetje tempo maken bij het schrijven van zo’n artikel. Zeker als bloggen je (bij)beroep is en je ook nog andere dingen moet doen. Om maar te zeggen dat ik begrijp waar de druk die je voelt vandaan komt.

  2. Valerie avatar

    Wat een goede tips, ik hem he blog even opgeslagen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *