Snel en efficiënt bloggen

Sharp Ben avatar

In:

Snel en efficiënt, hoe valt dat in godsnaam te rijmen met ‘bloggen?’ Het is waar dat van je blog een succes maken niet kan zonder bloed, zweet, tranen en geduld. En dat blijft ook zo na het lezen van dit artikel. Toch zijn er tal van manieren om de tijdspanne tussen dat briljant idee en het moment van publicatie drastisch in te korten.

Leestijd: ca. 4 minuten

1. Verzamel al je blogideeën op één plaats

En verspil dus zo min mogelijk tijd met het ‘Waarover-moet-ik-bloggen-vraagstuk.’ Maak dus een blogplanner of een Word-document of Excell-bestand aan met daarin een lijst van alle mogelijke blogonderwerpen waarover je in de toekomst zou kunnen/willen bloggen. Je kan hiervoor natuurlijk net zo goed een schrift of een notitieblok gebruiken. Dat overleeft in ieder geval iedere computercrash…

Hoe die lijst er moet uitzien? Dat is nogal persoonlijk. Bij mij is de lijst opgemaakt in drie kolommen voor het blogonderwerp, de werktitel en een kolom voor opmerkingen, linkjes, stukjes tekst,… Alles wat me later op weg kan zetten bij het schrijven van het artikel is hier welkom. Leg jezelf geen enkele censuur op!

2. Vertrouw nooit op je geheugen

Het is immers zo lek als een zeef. Zeker als het om inspiratie om te bloggen gaat. De meest fantastische ideeën komen op de meest onverwachte momenten aanwaaien en hebben de gewoonte even snel weer te verdwijnen. Om nooit meer terug te komen. Vang ze dus in je blogschrift zodra ze opdoemen. Heb je geen pen en papier bij de hand? Gebruik dan de voice recorder van je mobiel. Een notitieblokje op je nachtkastje is zijn gewicht in goud waard.

3. Oefening baart kunst

Door veel vaker te schrijven kweek je een zeker routine die aardig van pas komt bij het onderhouden van je blog. Blog regelmatig en je zal op den duur minder lang moeten piekeren over zoiets als de structuur van je blogpost, de SEO van je bericht, het ideale beeldmateriaal voor bij je blog enzoverder.

4. Concentreer je op het schrijven zelf

Zoals ik al eerder schreef in het stuk over het schrijven van die lastige blogpost is het – eens het onderwerp gekozen – zaak je te focussen op het schrijven zelf. Het schrijven zelf als in ‘vrijuit woorden aaneen rijgen en complexloos je gedachten formuleren.’ Sta in deze fase (nog) niet stil bij de structuur van je stuk, de politieke correctheid van je standpunten, de spel- en tikfouten en meer van die details waar Neerlandici hun hart aan kunnen ophalen. Eerst je boodschap helder krijgen. Dat is het moeilijkste en als die er staat heb je in elk geval al iets dat – mits aanpassingen en vervolledigen – binnen afzienbare tijd gepubliceerd kan worden.

Over schrijven gesproken: ziehier hoe je snel een blogbericht schrijft van 500 woorden.

5. Je kladjes zijn waardevolle schatten!

Lukt het je ondanks alles niet om iets te schrijven dat de confrontatie met je lezer aan kan, laat dat dan geen reden zijn om dat wat je al hebt geschreven meteen te vernietigen. Die klunzige openingszin, die ene alinea die voor geen meter loopt en gene gedachtegang die kant nog wal raakt kan vroeg of laat de basis vormen van een artikel om duimen en vingers af te likken.

6. Snel en efficiënt bloggen = vaarwel perfectie

We willen allemaal dat perfecte blogje afleveren. Voor onze lezer is alleen het beste goed genoeg, nietwaar? Maar die hang naar perfectie vertraagd de zaken veel te vaak meer dan nodig. Wat erger is: de hang naar perfectie is vaak ook de oorzaak van compleet afstel.

Het mooie aan bloggen is dat niets definitief is als jij dat niet wil. Je ontdekt na de publicatie nog een grammaticale blunder van formaat? Die is toch binnen de kortste keren rechtgezet? Het plaatje dat bij je blogpost hoort is bij nader inzien niet zo ideaal gekozen? Op elk moment kan je die vervangen door een betere! Je artikel blijkt achteraf gezien toch niet zo volledig? Vul het gerust verder aan op een later tijdstip. Je staat niet meer 100 percent achter de inhoud van je artikel? Er is alleszins geen reden om het meteen weg te halen: schrijf een nieuw stukje waarin je omstandig uitlegt hoe en waarom je tot andere inzichten bent gekomen. Je wou toch inspiratie om te bloggen?

7. Durf content te jatten!

Natuurlijk heb ik het hier niet over een ordinair spelletje kopiëren-en-plakken. Daar valt geen eer mee te behalen. Je bezoekers zitten er niet op te wachten en Google kan er absoluut niet mee lachen.

Youtube en Slideshare.net zijn goudmijnen als het op kant en klaar te gebruiken content aankomt. Vertel gewoon wat je ziet, geef er een persoonlijke toets aan, vul aan met je eigen ervaringen en bedenkingen, zeg waarom je het ergens mee (on)eens bent en klaar is je artikel!

Onlangs een interessant artikel gelezen in een andere taal? Beperk je niet tot het vertalen ervan, maar volg gewoon het recept uit de vorige paragraaf.

8. Het wiel niet (altijd) opnieuw uitvinden

Blog je al een tijdje dan heb je vroeg of laat de indruk dat je jezelf aldoor herhaalt. Dat is het moment om te kijken naar wat je al eerder publiceerde. Verwijs naar oudere blogposts om zo je huidige artikel drastisch in te korten en toch volledig te zijn. Schreef een collega een helder stukje dat jouw visie verduidelijkt en ondersteunt? Verwijs er dan naar en jij kan over tot de kern van jouw betoog. Bovendien, dergelijke linkbuilding maakt je blog sterker.

Is het iets voor jou dat snel en efficiënt bloggen? Heb jij trucs?

Category:

Comments

4 reacties op “Snel en efficiënt bloggen”

  1. Debby avatar

    Leuk om te zien hoe elke blogger dit soort dingen weer aanpakt. Toch weer iets geleerd! Ik schrijf altijd alleen het onderwerp op, maar die drie kolommen zijn fantastisch :D. Ik ben zo’n chaoot die daar niet op komt, dus bedankt haha. Op mijn geheugen vertrouw ik sowieso niet. En precies, bloggen is korte termijn werk dus is zelden perfect. Maar dat maakt het zeker niet minder leuk en interessant. Mooie post 🙂

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Die indeling van het blogschrift is voor iedere blogger weer anders. Het hangt er maar vanaf wat je allemaal nodig hebt om tot een publicatie te komen…. Leef je uit!

  2. Nanouk avatar

    Goede tips, vooral van dat gedeelte over perfectie en vertrouwen op je geheugen kan ik wat leren;)
    Over het verzamelen van ideetjes: ik zweer bij Evernote! Ik maak met tags blogonderwerpen aan en als ik dan aan een blogidee ga werken, heb ik met één klik alle bronnen onder elkaar staan.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ja, Evernote is inderdaad een fantastische tool!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *