Veel bloggers hebben een haat-liefdeverhouding met social media. Socials zorgen immers voor contact met vrienden en volgers, brengen je nieuws heet van de naald, leveren je een boel inspiratie voor je blog op en als je geluk hebt brengen ze zelfs aardig wat bezoekers naar je blog. Maar natuurlijk, het is niet al goud dat blinkt. Social media kunnen je ook aardig afleiden. Wil je echt stappen maken met je blogproject, dan is misschien zelfs een social media detox aangewezen.
Tips voor een (tijdelijke) social media detox
Niet dat ik bloggers per se wil wegzetten als onverbeterlijke social media-junks. Maar eerlijk is eerlijk, aan de leuke-kat-video’s, de foto’s met de mislukte haarkleuring, de ranzige memes en de weinig onderbouwde kritiek die door je timeline dwarrelt heb je uiteindelijk weinig. Zeker niet op het moment dat je eigenlijk een prachtig blog zou kunnen schrijven.
1. Kijk kritisch naar de apps op je smartphone
Standaard komt zo’n mobiele telefoon al met een boel apps. Lang niet al die apps zijn ook nuttig. Bovendien, in de loop der tijd installeer jijzelf ook nog een tig apps. Zijn die allemaal even handig als je oorspronkelijk dacht? En hoe vaak gebruik je ze ook echt?
De programmaatjes die je echt nooit opent kan je net zo goed gewoon van je telefoon verwijderen. Je spaart werkgeheugen en opslagcapaciteit op je telefoon. Wat er niet op zit kan ook niet kapot, hoeft nooit te worden bijgewerkt en kan je ook niet afleiden.
Misschien is het een idee om de overgebleven apps anders te plaatsen op je smartphone:
- de écht nuttige, veelgebruikte apps direct onder handbereik op het startscherm
- de tijdvretende guilty pleasures op een tweede of derde scherm
Kortom, organiseer je telefoon zo dat als je ‘m vastpakt, de apps die je toelaten om echt productief te zijn meteen in beeld komen.
2. Zet notificaties uit
Krijg je het niet over je hart om de (social media)-apps die voor te veel afleiding zorgen te verwijderen, zet dan tenminste de notificaties uit. Zo haalt de smartphone je niet om de haverklap uit je concentratie met piepjes en belletjes allerhande. Je komt minder in de verleiding om tijdens het werken “even snel” je telefoon te pakken om berichtjes te checken.
3. Draag een polshorloge…
…en leg je telefoon helemaal uit je buurt tijdens het bloggen. Wil je weten hoe laat het is, kijk op het scherm van je pc of draai je pols…
4. Spreek met jezelf vaste tijdstippen af voor social media-activiteiten
Voor veel bloggers zijn die socials te vaak een welkom alibi om wél druk te zijn voor hun blogproject, maar niét bezig te zijn met datgene wat uiteindelijk het belangrijkste is: het schrijven van artikels/het maken van content.
Plan de momenten voor je social media-activiteiten doelbewust in. Eventueel met een tijdslimiet als je vaak de neiging hebt om snel even door Facebook, Instagram of Twiitter te banjeren en voor je het beseft een paar uur verder te zijn.
Overigens, plan dat social media-uurtje niet op momenten waarop je doorgaans op je productiefst bent. Reserveer dié om echt te schrijven/bloggen. Enneh… vanzelfsprekend ben je buiten deze sociale uurtjes totaal afwezig. Je zit immers midden in een social media detox.
5. Plan je social media-updates voor je blogcontent automatisch in
Het helpt om je blogs regelmatig (opnieuw) te delen op de platformen waar je actief bent. Je kunt dat ad hoc op het moment zelf doen. Maar tegenwoordig zijn er online diensten die je toelaten om die updates voor socials lang op voorhand alvast klaar te zetten. Dat kan met tools als:
- CoSchedule
- Buffer (14 dagen gratis te proberen)
- Hootsuite (in de gratis versie beperkt tot maximaal 5 ingeplande updates)
Voordeel is uiteraard de tijdswinst door het feit dat je niet telkens naar je socials moet om een deelactie te doen. En je loopt minder risico om er langer dan goed voor je is te blijven rondhangen.
Maar hoewel er dus voordelen zijn aan het op voorhand inplannen van social media-updates, blijft het belangrijk om regelmatig live aanwezig te zijn. De algoritmes van social media-platformen geven namelijk sterk de voorkeur aan live actie. Regelmatig volautomatisch linkjes rondstrooien kan werken, maar alleen als er ook genoeg momenten zijn dat je echt online bent.
6. Kijk eens kritisch naar wie jij volgt op social media
Bij veel bloggers ligt de focus vooral op het verzamelen van zoveel mogelijk volgers. Meer volgers betekent immers (potentieel) meer lezers voor je artikels. Maar als het goed is zit je ook op social media om nieuwe contacten te leggen, de interactie aan te gaan met je lezers (in spe), dingen bij te leren en inspiratie op te doen voor toekomstige blogberichten.
Idealiter zou een flink deel van de mensen die jijzelf volgt (in functie van je blog) jouw kennis moeten kunnen bijspijkeren, je kunnen inspireren en enthousiasmeren. Is dat het geval? Eigenlijk zou je een in de zoveel tijd alle accounts moeten nalopen en iedereen ontvolgen:
- waar jij het fundamenteel mee oneens bent (en jou niet kan triggeren)
- die jouw om wat voor reden dan ook systematisch op de zenuwen werkt
Het gaat er ‘m om dat dus om dat je je netwerk sterker en dus nuttiger maakt voor jezelf. Zodat als je je dan eens over geeft aan social media – en er toch meer tijd aan besteedt dan goed voor je is – je er wat positiefs aan overhoudt.
Meer van dat?
- 10 onmisbare Android-apps voor bloggers
- Minder tijd verschijten online? 12 tips
- Artikel schrijven: 6 tips voor minder tijdverlies
- De weldaden van een aangekondigde blogpauze
Conclusie?
Gaat de tijd met jou aan de haal zodra je je op een social media-platform begeeft? Deze 6 tips helpen je maat te houden. Duidelijk is dat deze social media detox niet meteen de verbanning uit al je socials hoeft te betekenen. En ze hoeft trouwens ook niet definitief te zijn. Als ze maar productief is. Alles voor je blog!
Geef een reactie