Natuurlijk zet je regelmatig een nieuw blogbericht online. En je doet ook nog flink je best om het zaakje te promoten. Daarnaast zijn er de taken voor bloggers die echt willen inzetten op de groei van hun platform. Het liefst zet je ze elke week opnieuw op je takenlijst.
Leestijd: ca. 3 minuten
8 wekelijks terugkerende taken voor bloggers
Wat mij opvalt? De meeste van deze taken kan je tussendoor doen, wanneer je even 10 minuten tijd hebt.
1. Onderwerpen voor je volgende blogposts bepalen
De ervaring leert dat je in de stemming moet zijn om te kunnen schrijven. Het laatste wat je wil is dat je op het moment dat je wil gaan bloggen (als in: een nieuw bericht schrijven), nog moet gaan bedenken wat je onderwerp moet zijn.
Overloop daarom minstens één keer per week je lijst met mogelijke onderwerpen om over te bloggen – eventueel ook je blogplanner – en bepaal welk topic je wil gaan uitwerken tot een blogpost. Open een nieuwe blogpost in het dashboard van je blog, voer alvast een (werk)titel in.
Over je lijst met blogonderwerpen gesproken: profiteer ervan om meteen nieuwe ideeën toe te voegen als je die hebt. Zorg ervoor dat de pijplijn gevuld blijft.
2. De reacties onder je blogs en mentions op social media checken
Ik weet het, reacties onder blogberichten zijn zeldzaam, maar net daarom moet je er extra aandacht aan besteden. Lees en beantwoord ze.
Idem voor reacties op social media. Neem even de tijd om vragen te beantwoorden, zelf even door te vragen of mensen te bedanken voor het delen van een bericht.
Tot slot verdient ook je e-mail Inbox je aandacht. Zijn er belangrijke mails van volgers en andere geïnteresseerde partijen die een antwoord moeten krijgen?
3. Social media content klaarzetten
Blogs schrijven behoort tot de belangrijkste taken voor bloggers. Maar je pr verzorgen op social media kan ook geen kwaad.
Zet daarom alvast een paar social media updates klaar. Doe dat in batches, zodat het je minder tijd kost:
- tweets voor op Twitter
- berichtjes voor op de Facbook-pagina van je blog
- pins voor Pinterest
- LinkedIn-posts
- …
2 pro tips:
- Maak een aparte sectie voor social media content in je informatiesysteem voor je blog. Verzamel daar alle tekst voor de updates. Zo kan je die makkelijk naar social media kopiëren en verdoe je minder tijd. Bovendien, je kan een en ander dan regelmatig opnieuw posten.
- Tegenwoordig zijn er tools om automatisch social media content te posten. Maar socials zijn daar doorgaans geen fan van. Zij prefereren de live-interventies. Liever doe je het gewoon zelf op het moment dat jou het uitkomt. Zo houd je de controle en loop je ook niet het risico dat er een automatisch bericht de wereld wordt ingestuurd op een moment dat dat ongepast is.
4. Je blogstatistieken checken
Natuurlijk ken ik genoeg bloggers die meerdere keren per dag boven hun blogstatistieken hangen. Stiekem is dat tijdverlies en net zo contraproductief als helemaal nooit naar bezoekersstatistieken kijken. Check elke week:
- of tools als Google Analytics 4 nog wel gegevens rapporteren (je zou niet de eerste blogger zijn die er pas na dagen of weken achter komt dat er iets fout gaat met de instellingen en de rapportage)
- even snel opvallende bewegingen in zake aantal bezoekers en meest bezochte pagina’s op je blog.
5. De nieuwsbrief maken (en uitsturen)
Ben je een e-maillijst voor je blog aan het opbouwen (eigenlijk een must als je ambitieus bent), dan moet je aan de slag met je nieuwsbrief. Zo houdt je contact met je trouwste fans en breng je extra verkeer naar je blog.
6. Zoekwoordenonderzoek doen
Het is dus een goed idee om altijd een lijstje met blogonderwerpen bij de hand te hebben. Wil je ook nog goed vindbaar zijn in Google met je blogs, dan moet je weten welke focus trefwoorden je aan die blogonderwerpen kan koppelen. Wat zoekwoordenonderzoek kan dan handig zijn.
7. Je planning bekijken voor die iets langere termijn
Keren we nog even terug naar je blogplanner. Want ja, geweldig al die ideeën voor lekkere blogposts, maar wanneer ga je wat doen?
Alles tegelijk aanpakken kan niet. Heb je seizoensgebonden content, dan moet die bijvoorbeeld tijdig online. Ga je binnenkort met vakantie (waardoor je even niet kan bloggen)? Dan is het fijn om extra vooruit te werken zodat er geen gat valt in je publicatieschema.
8. Extra linkjes plaatsen
Plaats affiliate links als je die hebt én wanneer het relevant is natuurlijk. Dat kan zorgen voor meer inkomsten.
En tot slot een kleinigheid die vaak vergeten wordt maar wel belangrijk is. Plaats extra interne links vanuit oudere artikels naar je nieuwste stukken, zodat deze laatsten meer verkeer kunnen trekken en ook sneller opgepikt kunnen worden door Google.
Dit waren de taken voor bloggers die een stapje extra willen zetten.
Geef een reactie