Te overwegen: handleiding voor blogdummies

Sharp Ben avatar

In:

Het is een constante: blogs worden vooral gelezen door collega-bloggers. En ook de reactievelden onder blogberichten zijn vaak het exclusieve speelterrein van bloggers onderling. Dat is jammer tot zelfs frustrerend, maar niet meer dan logisch als je ’t mij vraagt. Want hoeveel niet-bloggers weten écht hoe een blog werkt??? Nee, om de interactie aan te gaan met een breed publiek van niet-bloggers is een handleiding voor blogdummies te overwegen.

Leestijd: ca. 5 minuten

Handleiding voor blogdummies?

Niet dat ik iedereen die niet met het fenomeen bloggen vertrouwd is meteen wil wegzetten als dommeriken.

Feit is wel dat wij als bloggers te makkelijk aannemen dat iedereen wel weet hoe een blog werkt. Dat ons blog perfect logisch in elkaar steekt en dat alles – wat wij belangrijk vinden – makkelijk te vinden is. Maar wij zijn er dagdagelijks mee bezig en bovendien ook nog een blind makend verliefd op ons webstekje, natuurlijk!

Website of weblog, voor de (internet)leek is het allemaal om het even. Het zijn sites waar eventueel wat te rapen valt. Maar dan wel snel een beetje of d’r vallen klappen.

Enfin, wat moet er dan in die handleiding voor blogdummies?

1. Duidelijkheid over je url en blognaam

Te gek voor woorden misschien, maar hier kan het al aardig foutlopen. Voorbeeldje? Heet je pakweg Jan Klop en is je domeinnaam dus janklop.com, maar handelt je blog over gezonde toetjes (met de blogtitel Gezonde toetjes); dat kan aardig verwarrend worden. Niet alleen voor complete blogleken overigens. Hoe dan ook, met internetters met het geduld van een zuigeling zes uur na de laatste voeding, kan je ’t niet maken je bezoeker twee seconden te laten twijfelen of ‘ie op de juiste site is aangekomen.

Ziedaar dus het belang van het kiezen van een goede domeinnaam annex blogtitel.

2. Hoe een blog(archief) werkt

Dat de meeste blogs zo zijn opgevat dat de meest recente berichten het eerst (bovenaan) in beeld komen, daar komt men meestal heel snel achter. Als je tenminste de publicatiedatum bij je blogpost toont. Dat er desgevallend veel meer items te vinden zijn dan enkel die paar items die op de homepage te vinden zijn is echter niet voor iedereen altijd even duidelijk.

Veel hangt hier natuurlijk af van de opbouw en indeling van je site.

Wat ook wel eens voorkomt: mensen die doorhebben dat het zaakje op datum is gerangschikt en zich dus zedelijk verplicht voelen om héél diep in je archief te duiken (en dus steen en been klagen dat zo’n blog toch wel heel veel leeswerk vraagt).

En tot slot houd je er best rekening mee dat nogal wat van je bezoekers vaak ergens plomp verloren midden in je site belanden (via Google of via een link op social media, bijvoorbeeld). Het is nuttig om je blog zo in te richten dat:

  • bezoekers vanop elke pagina snel de weg vinden naar je homepage
  • lezers makkelijk bij je meest recente werk kunnen komen
  • je je bezoeker ertoe aanzet om meer dan één pagina aan te klikken

3. Hoe je als lezer snel specifieke blogberichten kan vinden

Je (toevallige) bezoeker niet alleen je homepage laten bekijken – of dat ene stukje laten scannen – maar dieper in het archief laten duiken. Daarin zit op termijn de grootste winst voor je blog. En dan is het nuttig als je lezer snel kan vinden wat ‘ie zoekt. Maar niet iedereen weet hoe je zo’n blog snel en efficiënt kan doorzoeken. Ook hier kan een woordje uitleg wonderen doen.

4. Toon ‘m de kortste weg naar je belangrijkste artikels

Niemand kent je blog beter dan jijzelf. Dus ben jij de persoon bij uitstek om je lezer/bezoeker rond te leiden op je site. Zet linkjes naar je populairste artikels neer in de zijbalk en in de footer van je blog. Link door naar je beste (oudere) werk in je nieuwste berichten. Verwijs naar gerelateerde stukken aan het einde van een blogpost. Richt een sneeze page in. Denk na als je een menubalk opzet. Overweeg een landingspagina voor nieuwe bezoekers.

Allemaal laagdrempelige maatregelen die jij kan nemen om je blogleken en gelegenheidsbezoekers vertrouwd te maken met je blog. Ga er vooral niet vanuit dat zij uit zichzelf op ontdekking gaan om te kijken hoe alles werkt en wat er te rapen valt. De lekkerste wortels moeten voor het grijpen liggen.

5. Zeg expliciet dat reacties worden geapprecieerd

Dan het lastigste vraagstuk. De reacties van doorsnee lezers, dat is één van de dingen waarmee een blog zich onderscheid van een “passieve” website. Sinds een aantal jaren loopt het aantal reacties op een blog drastisch terug. De schuld van social media én van het gewijzigd (lees)gedrag van de modale internetter. Al zijn er altijd wel manieren om commentaren uit te lokken bij je publiek.

Maar we moeten het durven toegeven: voor heel wat bezoekers is het web vooral een passief gebeuren. Gratis interessante content afschrapen is prima. Er zelf actief aan bijdragen? Ho maar!

Onderschat trouwens ook niet de horden die een blogleek moet nemen. Voor ons is het de logica zelve dat bij een reactie onder een bericht ook een naam hoort en een geldig mailadres. Maar zet je eens in de schoenen van de nietsvermoedende tegenpartij: waarom moet die in vredesnaam zijn gegevens achterlaten om te zeggen dat ‘ie je bericht helemaal geweldig vindt??

Kortom, ook hier kan een woordje uitleg danig van pas komen. Zeg regelmatig dat lezerscommentaren best leuk en nuttig kan zijn en leg ook uit hoe dat het best kan gebeuren.

6. Vertel je lezer hoe ‘ie verder op de hoogte kan blijven

We denken daarbij vooral aan de buttons die in verbinding staan met onze social media-profielen. Maar denk ook aan de mogelijkheid voor lezers om zich te abonneren op je blog. Zet niet alleen de widgets daar neer, maar verwijs er ook expliciet naar. of deel gewoon in je artikel mee wanneer het volgende deeltje van je verhaal online komt.

Tussendoor even vertellen welke vervolgstappen je lezer kan nemen of vertellen hoe je blog in elkaar steekt, het kan nooit kwaad.

Nogmaals, voor ons zijn deze vraagstukken (en hun antwoorden) zo evident dat we er helemaal niet meer bij stilstaan dat dit voor sommigen een probleem kan vormen.

Moet jouw blog ook zo een handleiding voor blogdummies hebben? Veel hangt af van je doelpubliek denk ik. Blog je voor verstokte internetnerds dan kan je ‘m voor mijn voor mijn part links laten liggen. Wil je veel interactie met een breed publiek dat niet noodzakelijk into bloggen is, dan zou ik hier eens over nadenken.

P.s: je kan (een deel van) deze handleiding natuurlijk ook opnemen in de About-pagina, je pagina voor nieuwe bezoekers of de disclaimer.


Category:

Comments

Eén reactie op “Te overwegen: handleiding voor blogdummies”

  1. Ximaar avatar

    Sinds ik blog vind ik het belangrijk dat m’n blog niet binnen een groepje valt van medebloggers, die steeds bij elkaar lezen en reageren. Om die reden doe ik nooit mee aan blogopdrachten. Ik heb ook geen vaste momenten en probeer flink af te wisselen in onderwerpen en lengte. Mijn angst is ook dat als steeds medebloggers reageren, de reageerders zonder blog afhaken. Zo van wij horen er niet bij. Ik heb meer het gevoel dat daar de crux zit en niet in het niet snappen. M’n blog heb ik wel zeer laagdrempelig gemaakt en vrij standaard van opzet. Ik heb ook wel eens gekeken bij mensen die niets met blogs hebben. Daar zitten ook veel mensen bij die geen drang hebben om te reageren. Als ze die drang wel hadden, dan waren ze zelf mogelijk al aan het bloggen begonnen. Ik ben wel van plan om het woord ‘Tags’ in m’n menu te wijzigen in trefwoorden, maar dat is dan weer zo lang.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *