Een blog aan maken en blogberichten schrijven is poepsimpel. Tenminste, zolang het je geen moer kan schelen hoeveel mensen je blogjes ook komen lézen. Zo zitten de meeste bloggers echter niet in elkaar. Een (veel) groter lezerspubliek maakt het bloggen meestal leuker, dus moet er interessante content gemaakt worden. Logisch, want bezoekers komen niet voor niks op je blog kijken.
Interessante content voor meer engagement
Natuurlijk wil je als blogger maar al te graag dat je blog bezoekers trekt. Je artikels moeten aangeklikt en gelezen worden, maar dat is slechts een begin.
Wat gedacht van lezers die je blog niet alleen vluchtig scannen maar ook met aandacht lezen? Of mensen die graag meerdere berichten aantikken? Bezoekers die regelmatig terugkomen voor meer van dat lekkers? Fans die reacties achterlaten, je stukken delen op social media? Allemaal tekenen van engagement op je blog. Maar hoe krijg je dat voor mekaar in dit hectische digitale tijdperk?
1. De interessantste content – voor het grote publiek – draait meestal niet om jou
Ja, het helpt als je op zo’n blog een persoonlijk verhaal vertelt. In je typische, onnavolgbare stijl en gekruid met smakelijke anekdotes als het even kan. Zorg er onderweg wel voor dat je relaas niet alleen interessant is voor jezelf, je beste vrienden, je moeder en eventueel de kat van de buren.
Neem tijdens het schrijven altijd de plaats in van je (toekomstige) lezer. Wat maakt jouw verhaal precies leuk of leerzaam voor hém? Wat zit er voor waardevols in de tank voor je bezoekers? Waar hebben zij behoefte aan en hoe zijn zij het best – en het snelst – geholpen?
2. Zorg voor kwaliteitsvolle blogberichten
Nog zo’n cliché. Zorg voor informatieve berichten. Ze zijn doorgaans wat langer van stuk, al gaat het om veel meer dan alleen het aantal woorden dat een artikel telt. Nogmaals, probeer vooral je lezer van dienst zijn. Hem te helpen met de dingen waar ‘ie (mogelijks) naar op zoek is, hem te coachen.
Dat kàn gebeuren met een heel uitgebreid en goed gestructureerd artikel van 2.500 woorden. Maar een bericht van 500 woorden en een paar goeie foto’s kan net zo verhelderend zijn. Zoek het juiste format en schuif er gerust wat multimediale content tussen.
3. Wees origineel (en een tikje controversieel)
Er verschijnen vandaag meer blogs dan mensen kunnen behappen. Het is dus zaak om een beetje op te vallen in plaats van meer van hetzelfde aan te bieden. Neem bijvoorbeeld een opvallend controversieel standpunt in en je bent al aardig op weg.
Bezoekers gaan pas echt met je content aan de slag (aandachtig lezen, abonneren, berichten delen op sociale media, reacties achterlaten, liken,…) als je je kop een beetje boven het maaiveld uitsteekt.
Origineel uit de hoek komen kan op veel manieren: door datgene wat je vertelt, maar ook door de manier waarop je je blog(gen) aanpakt.
4. Publiceer heel regelmatig nieuwe berichten
Ook deze tip komt vaker voorbij. Voor lezers wordt een blog pas echt interessant (om te volgen) als er regelmatig nieuwe, belangwekkende dingen verschijnen. Hij of zij moet het gevoel krijgen wat te missen als het blog niet vaak genoeg wordt bezocht (zie ook mijn vorig punt).
Dat lukt je nooit als je slechts één keer in de negen weken een keer een artikel online zet. Succesvolle bloggers schrijven regelmatig nieuwe content en blijven zo on top of mind bij hun lezers.
5. Interessante content maken? Probeer lezers bij je blog(gen) te betrekken
In een ideale wereld is zo’n blog niet alleen van jou, het is evenzeer het blog van de (trouwe) lezers. Hoe dat dan werkt? Zo bijvoorbeeld:
Vraag expliciet om interactie met je bezoekers/lezers
Dit is één van de dingen die bloggers kunnen – nee moeten leren van youtubers. Op Youtube ziet men er geen graten in om kijkers te vragen naar reacties, likes en subscribes. Waarom kan dat dan niet op een blog?
Doe ook echt wat met de feedback die je krijgt
Als je lezers dan inderdaad de moeite nemen om te reageren of in actie te komen, geef dan ook signalen af waaruit blijkt dat je een en ander echt waardeert:
- beantwoord de reactie van je lezer
- bezoek het blog van diegene die reageert en laat daar eventueel een reactie achter
- gebruik opmerkingen en suggesties ter inspiratie bij je volgende blogberichten
- neem opmerkingen en suggesties letterlijk op in je artikel (mét link naar de blog van de lezer in kwestie)
- …
Maak interactieve content
Ja, het onderwerp en de schrijfstijl van je bericht kunnen zeker reacties uitlokken. Maar het kan zeker geen kwaad als lezers ook echt wat moeten doen; als er iets te beleven valt. Een winactie, een quiz, een enquête of een online zoektocht bijvoorbeeld.
Kortom, zorg er af en toe voor dat de bezoekers van je blog meer mogen/kunnen/moeten doen dan een beetje passief doorheen het zoveelste blogbericht scrollen om dan snel weer weg te klikken. Met leuke en interessante content zou dat moeten lukken. Tot slot: geef je lezers het gevoel dat hun inbreng ertoe doet.
6. Let op de titels van je blog
Interessante content moet aantrekkelijk verpakt worden. De titel van je stuk speelt een cruciale rol. Die moet je bezoeker/lezer prikkelen en nieuwsgierig maken. Anders is de kans groot dat al je werk voor niets is geweest.
Denk daar dus voldoende lang over na. Maak gebruik van de succesformules voor titels en woorden die iets losmaken bij je lezers.
7. Interessante content is ook geschikt voor luie lezers
Boeiende blogberichten schrijven alleen volstaat niet om ook gelezen, gedeeld en onthouden te worden. Het moet voor je lezers ook moeiteloos te behappen zijn. Anders doet niemand nog een inspanning om je artikel te lezen. Daarom:
- Maak je tekst makkelijk scanbaar
- deel je berichten oordeelkundig in
- schrijf een goede inleiding voor je blogpost
- durf gerust ook hele lange berichten schrijven
- gebruik fotomateriaal om je artikels op te leuken (maar pas toch ook een beetje op)
Conclusie?
Interessante content maken, dat doe je niet door (altijd) op veilig te spelen. Daar is altijd een beetje branie voor nodig tegenwoordig. En het is een hele uitdaging om je lezers bij je blog te betrekken (zodat die leuke content ook gezién wordt). Toch is dat de richting die je blog uit moet.
Geef een reactie