Deze tips voor blogsucces heb je misschien gemist

Sharp Ben avatar

In:

Het jaar is alweer ruim halfweg. Misschien geniet je van een welverdiende vakantie annex blogpauze. Of misschien heb je net nu extra tijd voor je blogproject. Zelf doe ik het ook wat kalmer aan dezer dagen, maar dit zijn de beste tips voor blogsucces die je hier het voorbije halfjaar kon ontdekken.

6 tips voor blogsucces + 1 extraatje

1. Artikel schrijven: de snelle en makkelijke weg

Artikels schrijven voor je blog, dat kan je op verschillende manieren aanpakken. Je kan uren zwoegen op je bericht tot je geen pap meer kan zeggen. Of je kan het karwei spreiden over een viertal dagen, met telkens taken die een stuk minder energie vreten. Het mooie is: met deze methode is het eindresultaat vaak beter én je kan het langer volhouden.

2. 7 tips voor een geweldige eerste alinea

Alle begin is moeilijk. In dit bericht niet alleen tips en suggesties om je op weg te zetten. Mooi meegenomen is dat de tips er ook voor zorgen dat je bezoekers verder lezen dan die eerste paar regels.

3. Bloggen zoals je praat: actie tegen saaie teksten

Ook deze helpt als je je bezoeker langer op je blog wil houden, dat spreekt. Wederom 7 tips voor een lekker weg lezende tekst.

4. Waar vind je de beste blogs die jou interesseren?

Voor jou is de zomer misschien hét moment om nieuwe blogs te ontdekken. Hierbij een tiental tips om snel blogs te vinden die jou kunnen inspireren.

5. Wel of geen sidebar op je blog? Test het uit!

Je ziet almaar meer WordPress-thema’s (en dus ook blogs) opduiken zonder traditionele sidebar. Ergens is dat natuurlijk logisch, gezien het feit dat blog steeds vaker vanop een smartphone bekeken worden. Toch zou ik die zijbalk nog niet meteen afschrijven…

6. Slechte schrijvers kunnen geweldige bloggers zijn

Onder beginnende bloggers (in spe) heerst veel te veel twijfel. Bloggen niet meer van deze tijd? Te weinig te vertellen? Niet goed genoeg? Altijd slecht geweest in spelling en grammatica? Bullshit, man!! Iedereen die graag schrijft en verhalen deelt kan bloggen.

7. Boeiend bloggen tijdens de zomer: 7 tips

Dit artikel is weliswaar ouder dan een halfjaar, maar het past natuurlijk goed in dit bestek. Want ja, hoe ga je met zo’n blog om tijdens de doorgaans kalme zomermaanden? Laat je de boel de boel? Werk je door (achter de schermen), of doe je nog iets anders?

Ziedaar 7 tips voor blogsucces.

Category:

Comments

5 reacties op “Deze tips voor blogsucces heb je misschien gemist”

  1. Sanne avatar

    Dankjewel voor de tips. Ik denk altijd uren na over de intro. De rest van de tekst komt altijd van zelf maar dat eerste stukje. Moet altijd zo perfect zijn vind ik zelf…

  2. Liesbethblogt avatar

    Het zou al heel veel schelen als bloggers niet allemaal 2 maanden in de zomer offline gaan en daarna verwachten dat je meteen weer komt lezen. Hoe moeilijk is het nou om 6 tot 8 tijdloze blogs in te plannen gedurende de zomer en tijdens de vakantie wat onderwerpen en kladjes te maken voor als je weer thuis ben?

  3. Ellen avatar

    Hoi Ben,
    Ik heb een vraag, die slechts van ver aansluit bij deze blogpost, maar ik weet niet waar anders ik hem zou moeten stellen.

    Als je al meer dan 900 blogposts hebt geschreven, hoe/waar hou je dan bij waarover je al geschreven hebt? (O.a. in het kader van kunnen linken in artikels naar vorige artikels, …) Heb je een (Access?) database of zo om het overzicht te houden, of misschien een andere software applicatie? Of reken je gewoon op de zoekfunctie van je eigen site?

    Ik heb nog niet zoveel blogposts, maar ik wil me vanaf het begin goed organiseren en ik probeer nu wat uit in Excel om Key informatie over mijn blogposts bij te houden. Ook al weet/vind ik dat Excel niet de ideale tool hiervoor is.

    Jouw input/ervaring is (uiteraard) meer dan welkom.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Goeie vraag!
      Maar mijn antwoord zal je misschien verbazen: ik heb niet echt een bestand waar ik alle artikels bijhoudt. Eigenlijk reken ik inderdaad vooral op mijn geheugen en op de zoekfunctie binnen mijn blog. Nu ben ik natuurlijk ook al tien jaar bezig met deze content.
      Maar het moet gezegd: er zijn ongetwijfeld ook artikels waar ik te weinig naar gelinkt heb omdat ik ze simpelweg “vergeten” ben. Wel is het zo dat ik, wanneer ik brainstorm over nieuwe onderwerpen om over te bloggen, standaard ook bewust nadenk over de artikels waarnaar gelinkt kan worden. Na de titel van het stuk is het lijstje met geschikte links een van de eerste werkpunten.
      Ik denk echt wel dat jij een goede werkmethode hebt.

      1. Ellen (in Wanderland) avatar

        Ja, je antwoord verraste me wel wat. Ik neem onmiddellijk aan dat jouw geheugen beter is dan het mijne. En met een goed geheugen mag je blij zijn.
        Maar ik kan nog wel een paar andere redenen bedenken waarom een database met overzicht van mijn eigen blogposts nuttig zou kunnen zijn.
        Inderdaad om vanuit een nieuw artikel naar vroegere artikels terug te linken, maar je kan – denk ik – ook omgekeerd oudere artikels lichtjes updaten en daarin links naar een nieuwe artikels leggen (enfin, concept is hetzelfde). En in mijn geval: ik heb qua onderwerpen best wel wat stokpaardjes waarover ik graag praat, en ook graag schrijf/ga schrijven. Een beetje herhaling nu en dan kan geen kwaad, maar van het moment dat ik 10 jaar en 900 blogposts (waauw!) verder ben, is de kans groot dat de balans tussen de onderwerpen / schrijfstijlen / zwaarte van onderwerpen /… helemaal zoek geraakt. Of dat ik dezelfde dingen uit ten treure blijf herhalen, of zo. Ik zie het zo maar gebeuren. Ah, en ik gebruik ook veel quotes, maar wil er ook een beetje voor waken dat ik dezelfde quote geen 10 keer herhaal. Enfin, zo zijn er nog wel wat dingetjes die ik kan bedenken.
        Nadeel van Excel, echter, is dat het niet echt een database is en dat het dus zijn beperkingen heeft. Nadeel van Access is dan weer dat het niet op mijn computer staat, en dat Access nooit mijn sterkste kant geweest is.

        En daarom dacht ik … wie weet bestaat daar wel al een tool voor. (Want er moet toch ooit al wel eens iemand anders, die ook niet zo goed is in Access, zich die vragen gesteld hebben? Dat is wat ik dacht.)
        Of misschien het gewoon de innerlijke strever in mij, die ik te veel zeggenschap geef. 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *