Trello als blogplanner: houd je blog op de rails

Sharp Ben avatar

In:

Stel, dat bloggen wordt een serieuze hobby en dus wil je het allemaal wat planmatiger gaan aanpakken. Dan is een of andere vorm van planner wel zo handig. Alleen, welke tool moet je hebben? Zoek niet verder! Trello als blogplanner, het is een complete zaligheid!

Leestijd: 3 minuten

Ik stelde Trello al eerder voor (heb je nog nooit van Trello gehoord, lees dan eerst dat bericht). Een geweldig flexibel online project management systeem dat ook aardig van pas kan komen voor je 3X2 to-do-lijstje. Maar nu ik wat langer met Trello onderweg ben, wil ik graag nog wat extra tips meegeven.

Het overzicht bewaren en de constante content flow bewaken, het zijn de grootste uitdagingen voor menig blogger. Voor mezelf maakte ik een bord in Trello. Het leuke is dat je met Trello niet meteen vasthangt aan een bepaald systeem, een bepaalde manier van werken. Momenteel bestaat het bord uit de volgende lijstjes:

Trello als blogplanner: alle ideeën op één plek

1. Een lijstje met (mogelijks) interessante zoektermen

Hoewel ik niet vaak bewust en systematisch aan zoekwoordenonderzoek doe, kan het toch van belang zijn om zoektermen bij de hand te hebben (om ze later bij het schrijven te gebruiken als focus trefwoord in je artikels.

2. Een dumblist

In deze lijst breng ik alle mogelijke toekomstige onderwerpen onder. Letterlijk alles wat in me opkomt wordt gewoon zonder nadenken kriskras door elkaar in de lijst gegooid. Wanneer het tijd is voor een nieuw artikel wordt dan een selectie gemaakt. De andere items blijven echter langere tijd in de lijst. Je kan immers nooit weten of ze (veel) later nog van pas zouden kunnen komen.

3. Bezig met:

Natuurlijk worden regelmatig één of meerdere items uit de dumblist gehaald om ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Dat kunnen (enkele) onderwerpen zijn waar ik direct aan begin te schrijven, maar het kunnen net zo goed topics zijn die nog moeten “rijpen.” Dat wil zeggen: ik weet zeker dat de bewuste topics het tot een artikel zullen schoppen, maar ik moet er nog even over nadenken (mijn onderbewuste kan er alvast mee aan de slag).

Trello als blogplanner: je hulpbronnen onder handbereik

4. Hulpbronnen & inspiratie

Het gebeurt vaak dat ik elders op het web interessante stukken tegenkom die ik kan gebruiken in mijn berichten. Die gaan dan meteen naar de kolom met inspiratie en hulpbronnen.

Overigens is Trello in mijn ogen niet compleet zonder de Web Clipper for Trello. Dit is een extensie op je Chrome-browser die je toelaat om snel (url’s van) webpagina’s aan je Trello toe te voegen. De clipper maakt een kaartje en laat je bovendien de keuze waar je het wil neerzetten. Elk kaartje is een hulpbron. En elk kaartje kan eventueel:

  • een aantal eigen notities bevatten
  • aanklikbare url’s bevatten
  • gekoppeld worden aan andere kaartjes binnen je Trello-account (zodat je alle kaarjes met betrekking tot één onderwerp meteen bij de hand hebt)
  • worden voorzien van een reminder (alarm)
  • worden voorzien van bijlages (bestanden van op je computer bijvoorbeeld)
  • worden voorzien van checklists

Enfin, achter ieder kaartje – dat op je Trello-bord niet veel plaats inneemt kan een hele vracht aan info schuilgaan. De kunst is natuurlijk om alle beetjes informatie te verzamelen, zodat je gebeiteld zit als het moment van schrijven daar is.

Trello als blogplanner: reminder voor belangrijke taken

5. Taken & randactiviteiten

Houd je een blog bij dan zijn er altijd wel dingen te doen die niks met het maken van content an sich te maken hebben. Mensen mailen, het onderhoud van het blog, ideeën voor een ander opmaak en inrichting, interessante plugins,… Allemaal zaken die in dit lijstje terecht  kunnen komen.

Het hele reilen en zeilen van Blogtrommel.com zit momenteel dus in een vijftal lijstjes geperst. Jij kan het natuurlijk helemaal anders aanpakken (met nog meer onderverdelingen). Trello is daar zeker flexibel genoeg voor…

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *